Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ertan Örgen

Ertan Örgen40 Soruda Postmodern Edebiyat yazarı
Yazar
8.3/10
14 Kişi
69
Okunma
6
Beğeni
1.602
Görüntülenme

Ertan Örgen Yorumları ve İncelemeleri

Ertan Örgen yorumları ve incelemelerini, Ertan Örgen kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Ertan Örgen puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
208 syf.
8/10 puan verdi
Yazar bu kitapta, Türk öykücülüğünün izini sürmektedir. Önsözünde kendisinin de bahsettiği şekliyle, "Kayıp hayatlar ve çocuklar, üzgün ve bunalmış entelektüel dönüş çabaları, sert dramlar, büyük özneler olarak romanı doldururken öykünün bu krizlere daha usulca, daha masum ve küçük ayrıntılar üzerinden yaklaşması şaşırtıcıdır. Türk modernleşmesi roman üzerinden irdelenirken öykü hep geride bırakılmış, yazarın çocukluk, ergenlik dönemi gibi algılanmıştır. Belki de çocuğun içtenliği, sadeliğidir öykülerde karşımıza çıkan. "şeklinde öykünün geri planda kalmasına yazar razı olamamış ve kendi kaleminden öykünün günümüze ulaşan gelişim sürecini işlemiş. Türk öykücülüğü, Türk romancılığına oranda geri planda kalmış belki de, yazarlar romancı olma yolunda öyküyü sıçrama tahtası gibi görmüş olabilir. Ben de bir okur olarak romanı tercih ettiğimi itiraf etmeliyim, öykü benim için de biraz geri planda kalmış durumda ne yazık ki... Ancak yazar bu kitabıyla Türk öykücülüğüne geniş bir perspektiften bakmamızı sağlamış.. Keyifli okumalar...
Öykümüzün İzinde
Öykümüzün İzindeErtan Örgen · İz Yayıncılık · 20155 okunma
136 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
#kitapyorumum #40sorudapostmodernedebiyat Uzun zamandır " Postmodernizm nedir, ne değildir, modernizmde ilişkisi nedir? " gibi sorular kafamı kurcalıyordu. Sonunda kıymetli bi arkadaşım vasıtasıyla bu kitapla tanıştım. Kafamdaki tüm sorulara cevap verdiği gibi anlatım tarzıyla da oldukça etkileyici şahane bi kitap olduğunu gördüm. Sanırım postmodernizme edebiyat bilinciyle yaklaşıp, kalıplara koymak istediğim için eksik kalıyordu bende. Oysa postmodernizm ; bireyi parçalayan, seçkinle avamı birleştiren, bilinçaltına yönelen, her bir değeri zıttıyla birlikte ele alarak üstün tarafı yok edip eşitleyen, bütün verilerin doğruluğunu sarsmak isteyen, sanat eserine herhangi bi işlev yüklemeyen, " Her şey mümkündür, neden olmasın ! " diyebilen , eskiyi yok saymadan yeni şeyler aramanın hazzına varan bir kavram.( Mesleki deformasyondan açıklayıcı anlatım yapmadan duramıyorum) Sayfalar ilerledikçe metinlerarasılık, yapıbozum, pastiş gibi kelimeler de konuya eşlik edince bi "karnaval" a dönüşmüyor değil. Sonuç itibariyle iyi ki okumuşum dediğim kitaplar listesine girdi. Mutlaka tavsiye ederim.
40 Soruda Postmodern Edebiyat
40 Soruda Postmodern EdebiyatErtan Örgen · Ketebe Yayınları · 201830 okunma
Reklam
92 syf.
·
Puan vermedi
Üniversite hocam sayın Ertan Örgen'in ince duygularla yazılmış bir şiir kitabı. Hocam yine kalemi kağıda dokundurmuş ve satırlar dökülmüş...
Dışarıda
DışarıdaErtan Örgen · Palet Yayınları · 20176 okunma
136 syf.
10/10 puan verdi
·
1 saatte okudu
Güncel romanları takip edenlerin çoğu postmodernizm kelimesiyle karşılaşmıştır. Direkt olarak bu kelimeyle karşılaşmamış olsalar dahi bir yazarın oyununa gelmiş olma ihtimalleri çok yüksek. Örneğin günümüzde popüleritesi yüksek yazarımız Orhan Pamuk. Bu tarz yazarları ve eserlerini anlamak için önce bize kurdukları oyunları çözmeliyiz. Çünkü “oyun kurucu” yazar bizden donanımlı ve en az onun kadar kurnaz olmamızı bekliyor. Bunun içinde “postmodernizm” nedir güzelce öğrenmek gerek. 40 Soruda Postmodern Edebiyat kitabı da yalın bir anlatımla hazırlanmış bir başlangıç kitabı olabilir. *Kitabın 51. sayfasında yer alan “edebiyat”, “edep” kelimesiyle bağlantılıdır ifadesi okuyucuyu yanıltmamalı. Yaygın bir galat olan “edebiyat” edep kökünden gelir ifadesi tamamıyla yanlıştır.
40 Soruda Postmodern Edebiyat
40 Soruda Postmodern EdebiyatErtan Örgen · Ketebe Yayınları · 201830 okunma
112 syf.
7/10 puan verdi
Kitap İsmet Özel'in Mazot şiiri üzerine, dönemin sosyopolitik durumunu, şairin bu duruma karşı tavırlarını da aktararak aynı zamanda şiirden kesitleri yorumlarken de şairin diğer şiirlerine atıflarda bulunarak incelikli ve sistemli değerlendirmeler sunuyor. Açıkçası daha önce kitap boyutunda bir şiir incelemesi okumayan bana göre enteresan bir deneyimdi, özellikle de bu şiirin çok sevdiğim ve defalarca okuduğum bir şiir olması hasebiyle de. Bu kendimce defalarca okuduğum şiirin alt metinlerini ve farklı anlamlarını görmek, artık şiiri okuyarak bu anlamları da katarak okuyacak olmak bana kitabın kattığı şeyler oldu sanırım. Ama yine de bir şiirin böyle bir tahlilinin yapılmasının şiiri daraltan, kısıtlayan bir şey olabilir mi diye de şüphelerim var. O yüzden bu incelemeyi okurken bunu bilerek yaklaşmalı ve bunların yorum olduğunu akılda tutmalı diye düşünüyorum, zaten yazarın da alın size bu şiirin asıl anlamı gibi bir tutuma sahip olduğunu sanmıyorum. İlgilisi için keyifle okunacak bir tahlil.
İsmet Özel'in Mazot'u
İsmet Özel'in Mazot'uErtan Örgen · Ketebe Yayınları · 202226 okunma