Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ferhat Kavas

Ferhat KavasÇağdaş Sanatta Ütopya ve Distopya yazarı
Yazar
0.0/10
0 Kişi
1
Okunma
0
Beğeni
170
Görüntülenme

Ferhat Kavas Gönderileri

Ferhat Kavas kitaplarını, Ferhat Kavas sözleri ve alıntılarını, Ferhat Kavas yazarlarını, Ferhat Kavas yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ütopik dünyada hayal edilen bolluklar; fiziksel "ideal oranı", "altın oranı", da ortaya çıkarmış. Vitruvius'a göre doğada, insanda, ve sonra mimaride ilahi bir simetri var: "Çünkü doğa insan bedenini öyle tasarlamıştır ki, yüzü çenesinden alnının üstüne, yani tam saç hizasına kadar onda bir oranındadır; avuç,
250 syf.
·
Puan vermedi
·
7 saatte okudu
Ütopya binlerce yıllık bir hayal. Distopya ise; ütopyanın sağlanması için baskıyla yapılan devrimsel hareketlerin sonucunda ortaya çıkan totaliter rejimlerin "düzeni". Örn. en iyi ve temiz ve uyumlu ırkı yaratacağını söyleyen faşist düzen, yahut en eşit ve adaletli toplumu yaratacağını iddia eden komünist düzen... Ütopya'nın diğer isimleri var binyıllardır; altın çağ, arcadia, ideal (devlet, kent), atlantis, cennet... Tasvirler ise hep aynı; besili hayvanlar, olgun meyveler, akan nehirler, sokak ve evlerde mutlu ve zengin insanlar... -- Akademik distopyaya (kalitesiz tez yazım taslağı ve hiyerarşik zorbalığa) rağmen kayda değer bir yüksek lisans tezi olmuş, özellikle kaynakçalardan eser-kitap-film keşfetmek hoş. Yazan arkadaşın emeğine sağlık.
Çağdaş Sanatta Ütopya ve Distopya
Çağdaş Sanatta Ütopya ve DistopyaFerhat Kavas · İksad Yayınları · 20201 okunma
Reklam
Sümerlerin Babil Kulesi Efsanesi (M.Ö. 4bin) Hesiodos’un (M.Ö. 750-650) İşler ve Günler’i (M.Ö. 7.yy), Platon’un (M.Ö.428 – M.Ö.348) Devlet’i (M.Ö. 380). Aziz Augustinus’un Tanrının Devleti (De Civitae Dei)(M.S. 426’ler), Aristophanes (M.Ö.455-M.Ö.385) tarafından M.Ö.392/91 yıllarında yazılmış olan ‘Kadınlar Halk Meclisi’ gibi eserler ütopyacı düşüncenin gelişimi açısından önemli örneklerdir.
Sanayi ve teknoloji devriminin yarattığı toplumsal buhranların ardından 19.yy’ın sonunda Distopya kavramının ütopya kavramının karşıtı olarak ortaya çıktığı görülür. Ütopyaların tasarladığı sistemlerin zamanla baskıcı ve totaliter birer yapıya dönüşmesi ihtimali 20.yy edebiyatında distopik romanların yaygınlaşmasına neden olduğu anlaşılmıştır. Bu türün ortaya çıkmasında Rusya’da Bolşevik Devrimi ile kurulan komünist düzenin, İtalya’da dünyayı değiştireceğine inanılan faşizmin ilk başta birer ütopya olan ideolojilerin zamanla baskıcı birer yönetim şekline dönüşmesidir.