Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ferhunde Özbay

Ferhunde ÖzbayDünden Bugüne Aile, Kent ve Nufüs yazarı
Yazar
Çevirmen
0.0/10
0 Kişi
19
Okunma
1
Beğeni
586
Görüntülenme

Hakkında

1944’te Sivas’ta doğdu. Ankara’da büyüdü. İstanbul’da yaşlandı. İlkokulda balerin, ortaokulda terzi, lisede mimar olmak istedi. Hiçbiri aile büyüklerinden destek görmedi. Babasının yönlendirmesiyle sosyal bilimci oldu. Feminist bir muhalif olmayı kendisi seçti. 1966’da Sosyal Hizmetler Akademisi’nden lisans (şimdi Hacettepe Sosyal Hizmet Bölümü), 1969’da Hacettepe Nüfus Etütleri Enstitüsü’nden yüksek lisans derecelerini aldı. 1970’te Princeton Üniversitesi’nden demografi diploması ve Michigan Üniversitesi yaz okulundan örnekleme sertifikası aldı. Sosyoloji doktorasını Cornell Üniversitesi’nde yaptı. 1975’te mezun olunca Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü’nde akademik hayata atıldı. 2006’da Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden emekli oldu. 1982 Ocak ayından, aramızdan ayrıldığı 2015 Nisan ayına kadar Boğaziçi’nde ders vermeyi sürdürdü. Öğrencilerini çok sevdi. İlk yayınını 1968’de yaptı. Kadın emeği, aile, sosyal tarih, nüfus dinamikleri ve politikaları, İstanbul’un değişimi konularında düşündü, okudu, araştırdı, yeniden düşündü. Bu konularda makaleler yazdı. Çeviriler yaptı. İki kitap derledi: Women, Family and Social Change in Turkey, UNESCO, Bangkok, 1990; Küresel Pazar Açısından Kadın Emeği ve İstihdamındaki Değişimler: Türkiye Örneği, Ankara: KSSGM ve İKGV Yayını, 1998.
Unvan:
Türk Yazar
Doğum:
1944

Okurlar

1 okur beğendi.
19 okur okudu.
3 okur okuyor.
18 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
90'larda
Taşınanların en çok gittikleri ilçe Küçükçekmece'dir. Toplam taşınaniann yaklaşık yüzde 20'si bu ilçeye gitmiştir.Toplu konut yapımının en yogun olduğu bu ilçenin lstanbullular için bir cazibe merkezi haline geldiği düşünülebilir.
Reklam
Ülkemiz daima göçmenlerin güzergahı olmuş tarihte.
Tahminlere göre 1860-1922 arasında dönem dönem gelen ve sayılan bir milyonu aşan Kınm Tatarlan Istanbul, lzmir, Izmit, Eskişehir civadanndaki köylere yerleştirilmiştir. 1859- 1879 yıllan arasında Kınm ve Kafkasya'dan gelen Çerkezlerin iki milyon civannda oldugu ancak bunlann yarım milyonunun göç serüveni sırasında öldügü tahmin edilmektedir. 1881-1914 arasında Kafkaslardan yine bir yarım milyon kişi daha gelmiştir. Romanya ve Bulgaristan ulus-devletlerinin kurulmasından sonra hareketleneo Balkanlar'da 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sonrası Anadolu topraklarına gelen Rumeli muhacirlerinin 1.5 milyon kişi oldugu, bunların 300 bininin göç süreci içinde öldügü bildirilmektedir.
Göçmenler gecekondu denilen yasadışı evleri yaparak kenti sömürüyer fakat bu piyasayı denetimi altına alan arazi mafyası tarafından da, özellikle 1980'ler sonrasında giderek artan bir biçimde sömürülüyorlardı. Böylelikle arazi piyasası mekanizmalan, eşitsizlikler ve bunların mekansal ifadeleri ciddi değişikliklere ugramış oldu.
Geçici bir süre için Türkiye'de kalan ya da bu niyetle gelen en büyük göçmen akımı 1979 tran Devrimi'nden sonra Türkiye'ye geçiş yapanlardır. Sayılannın kabaca bir buçuk milyon oldugu tahmin edilen ilk lran göçmen kafilesinin önemli bir bölümü bir-iki yıl içinde gelişmiş ülkelere gitmiş, bir kısmı geri gönderilmiş, 100-200 bin civanndaki bir grup da Türkiye'de kalmıştır.Daha sonra Irak'tan gelen yine sayılan bir milyon civarındaki sıgınmacılar geri gönderilmiş ya da başka ülkelere geçiş yapmıştır.
İstanbul'daki nüfus artış hızlan, toplam kentsel nüfus ve ulusal nüfus artış hızlarıyla karşılaştırınca, söz konusu dönemde lstanbul'a üç ana göç dalgası geldiği ortaya çıkar. Birinci dalga 1950'lerde başlamış ve ülkedeki siyasi ve ekonomik kriz nedeniyle 1960'ların başında sona ermiştir. Bu göç dalgası sadece lstanbul'a yönelik bir olgu değildir. Kırsal alanlardaki dönüşüm ve nüfus artışı, bu dönemde çok sayıda insanı kentlere, özellikle de Ankara, İzmir ve lstanbul'a getiren bir süreci başlatmıştır. Bugünün nüfus hareketleriyle karşılaştırıldığında, lstanbul'a gelen bu ilk göç dalgasının, kent nüfusunun temel özelliklerini pek değiştirmediği görülür. Zira gelenlerin il nüfusuna oranı oldukça küçüktür. l950'lerde gelen göçmenlerin hem İstanbul'un yerleşik halkının hakimiyeti altına girdiği hem de "kendileştiği" söylenebilir. Dolayısıyla onlar kentte köklü bir dönüşüme yol açmadan zamanla kente entegre oldular.
Henüz kayıt yok
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
352 syf.
·
Puan vermedi
Ferhunde Özbay'ın otuz yıllık makale ve çalışmalarının bir araya getirilerek hazırlanan kitap Türkiye'nin geçmişine yönelip bugünlere nasıl gelindiğini ve yaşanan değişimlere dikkat çekiyor. Son dönem sosyal politika alanında yaşananları da dikkat alarak muhalif dil öne çıksa da, hocanın bazı alanlarda yanıldığı ve ezber okumalar yaptığı dikkatlerden kaçmıyor.
Dünden Bugüne Aile, Kent ve Nufüs
Dünden Bugüne Aile, Kent ve NufüsFerhunde Özbay · İletişim Yayıncılık · 201512 okunma