Fikret Başkaya

Fikret BaşkayaParadigmanın İflası yazarı
Yazar
Derleyen
Çevirmen
Editör
8.7/10
212 Kişi
990
Okunma
115
Beğeni
9bin
Gösterim

Fikret Başkaya Kimdir?

Lise eğitimini İzmir Atatürk Lisesi'nde yaptı. Daha sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi iktisat ve maliye bölümlerini bitirdi. Paris ve Poitiers üniversitelerinde doktora öğrenimini tamamladı. Yurt dışında bulunduğu süre boyunca; azgelişmişlik, emperyalizm ve kapitalizmden sosyalizme geçiş sorunları üzerine birçok araştırma yaptı. Türkiye'ye döndükten sonra askerliğini yaptığı Yedek Subay Okulu'nda 'sakıncalı er' sayılarak Erzurum'a (Oltu) sürgün edildi. Askerlik sonrası değişik kuruluşlarda araştırmacı olarak çalıştı. Bir süre Sosyal Hizmetler Akademisi'nde iktisat dersleri verdi. Abant Izzet Baysal Üniversitesi iktisat bölümü öğretim üyesi iken Paradigmanın İflası adlı kitabından ötürü Terörle Mücadele Yasası'na muhalefetten 20 ay hapis cezasına çarptırıldı. Haymana Kapalı Cezaevi'nde cezasını çekti. 2004'te, 1994 yılında Gündem gazetesinde yayımlanan ve hiçbir adli işleme konu olmayan makalelerine "Akıntıya Karşı Yazılar" adlı kitabında yer veren Doç. Dr. Fikret Başkaya'nın, "devletin manevi şahsiyetine hakaret ettiği" gerekçesiyle 3 yıl hapsi istendi [1]. Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Başkaya'nın 'eleştiri sınırları içinde kaldığı'na hükmedilerek hakkında beraat kararı verildi (2005) [2]. 2006 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Başkaya'nın 'Paradigmanın İflası' adlı kitabına sesli kitap projesinde yer verdi. Fikret Başkaya 2007 yılı itibariyle Özgür Üniversite'nin başkanlığı görevini sürdürmekte ve bu kuruluşta gönüllü olarak ders vermektedir.
Unvan:
Türk Akademisyen ve Yazar
Doğum:
Denizli, Türkiye, 1940

Okurlar

115 okur beğendi.
990 okur okudu.
30 okur okuyor.
725 okur okuyacak.
21 okur yarım bıraktı.

Fikret Başkaya Sözleri ve Alıntıları

Tümünü gör
Kafanızı kaldırıp etrafa şöyle bir bakın, herkesin ortak kullanımına sunulmuş bir tek şey kaldı mı? Yine de haksızlık etmeyelim, havayı henüz özelleştirmeyi başaramadılar.Velhasıl sıra havada... Topraklar, tohumlar, sular, nehirler, göller, koylar, denizler, okyanuslar, ormanlar, bitki örtüsü (flora), biyolojik çeşitlilik, canlı türleri, "kamuya" ait olduğu varsayılan işletmeler, kamu hizmeti denilenler, yollar, köprüler, "kentsel dönüşüm" adı altında talan edilen kentler...Velhasıl akla gelen ne kadar yaşam aracı varsa özel mülk kategorisine dahil ediliyor, birer özel kar ve kazanç aracına dönüştürülüyor.Bunun anlamı dünya nüfusunun ezici çoğunluğunun dar bir küresel oligarşinin oyuncağı haline getirilmesi,çaresizleştirilmesi, aşağılanması, yaşam için gerekli asgari araçlardan mahrum edilmesidir...
Sayfa 27 - Yordam kitapKitabı okudu
Eğer insan , kendi macerasına anlam katan bir ufuktan yoksunsa, temel insani ve evrensel değerleri önemsemiyorsa, zaten "eksik insandır"!
Sayfa 236 - Yordam kitapKitabı okudu
Bir ülkenin, bir topluluğun kendi topraklarında yetişen besin maddelerini ve başka şeyleri ithal etmesinin bir mantığı,bir rasyonalitesi olabilir mi?
Sayfa 94 - Yordam kitapKitabı okudu
Bir tarafta insanlar işsizlik, açlık, yoksulluk ve sefalet ortamına sürüklenirken, diğer tarafta insan havsalasını zorlayan bir lüks, ihtişam, israf, şımarıklık başını alıp gidiyor. Ve bütün bunlar olup biterken, insanlara, ekonomik büyüme sayesinde durumlarının iyileşeceği söyleniyor.

Fikret Başkaya İletileri

Tümünü gör
entelektüelin misyonu gerçeğin çarpıtılmış biçimiyle savaşmaktır.
Fikret Başkaya
Fikret Başkaya

Fikret Başkaya Yorum ve İncelemeleri

Tümünü gör
206 syf.
7/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Fikret Başkaya önemli bir zattır. Ülkemizde çok ön planda olmasa da eleştirel anlamda kaleme aldığı eseriyle değerli bir yazardır. Bu eserinde, sömürgecilik üzerine geniş bir derleme yapmıştır. Kapitalizmin sömürdüğü küçük ülkeler, gelişmekte ya da azgelişmiş olarak nitelendirilirken dünyaya hükmeden ve piyasayı yönlendiren sömürgeci ülkeler gelişmiş ülkeler olarak tanımlanmaktadır. Bu gelişmiş ülkeler, gelişmekte olan ülkeleri kendi istedikleri şekilde eğip bükerken hacimlerini de yıllar geçtikçe genişletmektedirler. Piyasaya yön veren, piyasanın hakimi konumdaki bu ülkeler kapitalizmi bu gelişmekte olan ülkelerin bağrına el bombası misali bırakarak, bu ülkeler üzerinden kendi güçlerini zaman geçtikçe arttırmaktadır. Az gelişmiş ya da gelişmiş ülkeler, bu ülkelerin isteğine göre büyümelerini gerçekleştirmekte, sürekli olarak ise dışa borçlu pozisyonda, dışa bağımlı durumda bir gelişim göstermektedir. Bu da sömürgeci düzenin süreklilik arz etmesine sebep olmaktadır. Bu düzene yönelik istatistiki bilgiler de kitapta ziyadesiyle mevcut.
Azgelişmişliğin Sürekliliği
Azgelişmişliğin SürekliliğiFikret Başkaya · İmge Kitabevi · 199145 okunma
368 syf.
9/10 puan verdi
·
18 günde okudu
Resmi İdeolojinin Eleştirisine Giriş
İnsanlardaki kafa karışıklığının sebeplerinin başında kavramların düzgün kategorize edilmemesi, değerlendirme ölçütleri oluşturamaması dolayısıyla sap ile samanın sıklıkla birbirine karıştırılması gelir. Bilim ve felsefe bize bu konuda oldukça sağlam elekler sunar. Eğer bunları tanır ve etkili bir
Paradigmanın İflası
Paradigmanın İflasıFikret Başkaya · Yordam Kitap · 2019455 okunma
362 syf.
10/10 puan verdi
Resmi ideolojinin eleştirisi
Paradigmanın İflası ülkemizde resmi ideoloji ve resmi tarihi anlayışına karşı kaleme alınmış kapsamlı bir çalışmadır. Fikret Başkaya eserlerinde resmi ideoloji ve onun etkileri üzerine derinlikli eleştiriler yapmaktadır. Başkaya'da eksik gördüğüm tek yön, resmi ideoloji yani Kemalizm eleştirisi yaparken ve bunun soldaki etkilerini eleştirirken İbrahim Kaypakkaya'dan ve onun Kemalizm'e yönelik keskin ve kapsamlı eleştirilerinden hiç bahsetmemesidir. Halbuki İbrahim Kaypakkaya 1970 başlarından itibaren sürdürdüğü ideolojik ve politik mücadelesinde resmi ideolojiye karşı keskin bir çizgi izlemiş ve onun sosyalist güçlere olan etkisine ve ilişkisine adeta neşter vurmuştur. Paradigmanın İflası öncelikle gençler olmak üzere, tüm sosyalistler tarafından mutlaka okunmalıdır.
Paradigmanın İflası
Paradigmanın İflasıFikret Başkaya · Özgür Üniversite Kitaplığı · 2012455 okunma