Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Georges Cogniot

Georges CogniotEngels’e Göre Doğanın Diyalektiği yazarı
Yazar
9.2/10
5 Kişi
13
Okunma
1
Beğeni
601
Görüntülenme

Georges Cogniot Gönderileri

Georges Cogniot kitaplarını, Georges Cogniot sözleri ve alıntılarını, Georges Cogniot yazarlarını, Georges Cogniot yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Demokritos, ruhun salt maddesel bir karakteri olduğunu öğretiyordu. Tin (ruh), ateş gibi, ince, düz, kaypak ve çok hareketli atomların bir birleşimidir; bu bütün bedene yayılan canlı maddesel temel unsurdur.
Sayfa 56
Leukippos ve o, Aristoteles'in dediği gibi, "ilke olarak, olduğu gibi doğayı aldılar"
Sayfa 47
Reklam
Epiküros için ölümde insanı titretecek hiçbir şey yoktur. Tin, maddeseldir; çünkü eğer maddesel olmasaydı, boşluk gibi hareket etmek ve acı çekmek yeteneğinden yoksun olacaktı. Tin de ölünce, bütün bileşik cisimler gibi cözülür. Kendi kendimiz hakkinda sahip olduğumuz bilinç, bu çözülme ile kaybolur.
Sayfa 95
Epiküros, ménécée'ye şöyle yazar: "Biz, biz olduğumuz sürece ölüm mevcut değildir. Ölüm gelince de biz biz olmaktan çıkarız. O halde ölüm ne canlılar için ne de ölüler için mevcuttur. Çünkü canlılar için ölüm yoktur, ölüler ise artık kendileri yoktur."
Sayfa 95
M.Ö. V .inci yüzyılın materyalistleri doğa (tabiat) bilimlerinde çok yararlı bir rol oynamışlardı. Bu öncelikle Anaksagoras için doğrudur. Onun, meteoroloji alanında, rüzgarları, ısı ve hava yoğunluğu değişiklikleri ile açıklamasını anmak gerekir. Coğrafya alanında Orta Afrika dağlarındaki karların erimesi ve Nil'in taşmaları arasındaki ilişkiler kurdu; hiç olmazsa kısmen doğru olan bu varsayım, eski çağın materyalist olmayan bütün düşünürlerinin alaylarına sebep oluyordu.
Sayfa 41
Thalés'in vatandaşı, ve öğrencisi Anaksimenes temel unsur olmak rolünü havaya verir. Seyrekleşmiş hava, ateşi, yoğunlaşmış hava rüzgarı, bulutları, suyu, toprağı ve sonunda taşı yaratır.
Sayfa 19
Reklam
Anaksagoras, geleneğe göre gökkuşağının İris'in atkısı olduğuna inanıldığı bir zamanda "güneşin bulutlarda ki yansımasına gökkuşağı diyoruz" diye yazdı.
Sayfa 41
Yunan uygarlığının merkezi, Atina sitesidir. Perikles yönetiminde (M.Ö. 440-430) Atina, ekonomik, politik ve kültürel gelişmesinin en yüksek düzeyindedir.
Sayfa 30
Herakleitos, dinin her biçimi ile savaşır. Ona göre büyük yapıların koca duvarları ile konuşma anlamına gelen imgelere tapmak dini ile, sanki çamur içinde yürüyüp de çamurla temizlenmek isteyen bir kimsenin yaptığı gibi, bir kirin başka bir kirle örtülmesi demek olan günahların kurbanlarla ödenmesine dayanan dinle, bir takım esrarlı törenlerle ibadet edilen Dyonisos dini ile, mücadele eder.
Sayfa 24
94 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.