Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Giovanni Jean Brindesi

Giovanni Jean BrindesiOsmanlı Kıyafetleri - Ottoman Costumes yazarı
Yazar
10.0/10
1 Kişi
4
Okunma
1
Beğeni
582
Görüntülenme

Giovanni Jean Brindesi Sözleri ve Alıntıları

Giovanni Jean Brindesi sözleri ve alıntılarını, Giovanni Jean Brindesi kitap alıntılarını, Giovanni Jean Brindesi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
deliler
15. yüzyılın sonlarında Rumeli'de teşkil olunan bir nevi hafif süvari askeri. Esası "delil" olan bu kelime, bu askerlerin gözüpeklik ve cesaretleri dolayısıyla halk ağzında "deli" şekline dönüşmüştür. Deliler, Osmanlı'nın ilk dönemlerinde serhad beyleri maiyetinde vurucu kuvvet olarak görev yapmışlardır. ..... Yaptıkları bu görev dolayısıyla ilk dönemlerde oldukça korkunç kıyafetler ve hayvan postları giyinmişlerdir.
Sayfa 44 - Metamorfoz YayıncılıkKitabı okudu
Enderun-ı Hümayun Dilsizi
Padişahın gizli görüşmeleri sırasında güvenlik ve tedbir amaçlı yanında bulunan veya kapısında nöbet tutan görevlidir. Birçoğu sağır ve dilsiz olan bu memurlar padişah sadrazamla görüşeceği zaman bizzat huzurda bulunurlardı. Kullandıkları işaret dili o kadar gelişmişti ki padişahlar bazı kimselere gönderecekleri emirlerini, dilsizlere bu işaret dilini kullanrak anlatır ve onlar vasıtasıyla yollardı. Başlarına taktıkları dilsiz takkesi ile tanınırlardı.
Sayfa 52 - Metamorfoz YayıncılıkKitabı okudu
Reklam
Serdengeçti
Osmanlı ordusunda tehlikeli görevlere gönüllü olup, düşman ordusuna ve kalesine hiçbir tehlikeden çekinmeksizin saldırıp sağ çıkanlar için kullanılan bir tabirdir. Düşmana hücum ettiklerinde amaçlarına ulaşmadan geri dönmezler ve canları pahasına mücadele ederlerdi.
Sayfa 48 - Metamorfoz YayıncılıkKitabı okudu
Yol Hasekisi
Padişahlar, sefere ya da başka bir yere giderken önden giderek geçeceği yolu inceleyen ve açık olmasını sağlayan saray hizmetkarlarına verilen isimdir.
Sayfa 22 - Metamorfoz YayıncılıkKitabı okudu
Divan Çavuşu
....... Padişah şehirde alayla gezerken ya da camiye giderken, önde yürürler ve "savulun" diye bağırarak yol açarlardı.
Sayfa 46 - Metamorfoz YayıncılıkKitabı okudu
Reklam
Çıplaklar
Küçük Hüseyin Paşa'nın kaptan-ı deryalığında (1792-1803) teşkil edilen çıplakların görevi, kaptan-ı deryaya refakat etmekti. Çıplakların kıyafeti Garp Ocakları'nda popüler olan giyim tarzını yansıtmaktadır.
Sayfa 20 - Metamorfoz YayıncılıkKitabı okudu
Zülüflü Baltacı
Padişah, sultan ve şehzadelerin korunması ile görevlendirilmişlerdir. Başlarına giydikleri külahın iki yanındaki iki örgü adeta zülüf gibi yanaklarına uzandığı için, bu tabir ile anılmışlardır.
Sayfa 56 - Metamorfoz YayıncılıkKitabı okudu
müjdecibaşı: hacıların hicaz'a güvenlik içinde ulaştığı haberini getiren saray hizmetlisidir.
Peyk
Hızlı koşmakla tanınan muhafız ve yaya postacı. Görevlerini hakkıyla yapabilmek için sürekli spor ve idman yaparlardı.
Sayfa 54 - Metamorfoz YayıncılıkKitabı okudu
Reklam
Müezzin-i Hassa
Saraydaki hünkar müezzinleri bulunurdu. Bunlar, padişahın Cuma ve bayram namazlarına gidecekleri camilerde müezzinlik görevlerini yaparlardı.
Sayfa 56 - Metamorfoz YayıncılıkKitabı okudu
Cüce
Devlet ve saraya ait hususi işlerde kullanılmaktaydı. Devlet ile saray arasındaki iletişi sağlamak için haber ve bilgi taşırlardı. Sarayda iç hizmette olanlarına Enderun Cücesi; devletin başka dairelerinde görevli olanlarına Birun Cücesi denilmekteydi.
Sayfa 50 - Metamorfoz YayıncılıkKitabı okudu