Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Giovanni Sartori

Giovanni SartoriGörmenin İktidarı yazarı
Yazar
8.3/10
11 Kişi
41
Okunma
10
Beğeni
1.879
Görüntülenme

Giovanni Sartori Sözleri ve Alıntıları

Giovanni Sartori sözleri ve alıntılarını, Giovanni Sartori kitap alıntılarını, Giovanni Sartori en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Eğer izleyicilerin seçimleri yerel ve magazin türü haberler üzerinde yoğunlaşıyorsa; bunun nedeni, haber ağlarının hiçbir şey bilmeyen ve hiçlikle ilgilenen vatandaşlar yaratması­dır.
Kişinin görüş ayrılığını belirtmesi, oyunu bir partiden diğerine değiştirmesi, yöneticilerini serbestçe seçmesi, kendimiz için neyi istediğimize karar verip bunu ortaya koymamız. Bunların hepsi önemsiz ve anlamsız olarak düşünülebilir. Fakat bunlar önemsizse artık ne demos (halk)ne de kratos (yönetim) sahnede görünmeyecektir.
Sayfa 523Kitabı okudu
Reklam
Başka bir deyişle, bir kanaat, matematiksel bir gerçek değildir. Sonuç olarak, kanaatlerin zayıf ve değişebilir bir nitelik taşıdığını, köklü ve derin kanılara dönüşmeleri halinde kamuoyunu değil, inançları oluşturabileceklerini söylemek mümkündür.
Dijital çağda bizim eylememiz bir klavye üzerin­deki düğmelere basmaya indirgenmiştir. Böylece, gerçekle ve gerçek dünyayla hiçbir gerçek temasta bulunmadan, bir seranın içinde kapalı yaşamaktayız. 'Hiper medyalaşma' bizi, 'kendi' deneyimlerimizden, birinci el, deneyimlerden yoksun bırakarak, ikinci el dene­yimlerin kucağına atar. Bunun da ağır sonuçları vardır. Çünkü her birimiz sadece, doğrudan bireysel deneyimleri­mizin rol, oynadığı şeyleri, gerçekten anlarız. İçine itildiğimiz ortamda, "kafamızın basmasını", sağlayacak sembolleş­tirme, konuşma ya da kitap yoktur.
Yapay gerçeklik, ekrandan yansıyan ve sadece ekran görüntülerinde var olan bir gerçek dışılıktır. Yapaylık ve simülasyonlar, gerçekliğin olanaklarını sonsuz biçimde çoğaltmalarına karşın asla gerçeklik değildir.
Reklam
Sartori, gerçekliklerin değiştiği yeni dünya düzeninde Homo Sapiens’in (bilen insan) yerini Homo Videns’e (gören insana) bırakmasının kaçınılmaz bir sonuç olarak ortaya çıkacağını düşünmekte; televizyon izleyicisini, sembolleri anlamlandıran ve yorumlayabilen sembolik bir hayvan yerine, gören bir hayvan olarak tasvir etmektedir. Bu insan türü için, görsel olarak betimlenen şeylerin sözel olarak aktarılanlardan daha anlamlı ve değerli bulunduğunu ifade etmektedir.
"...kitlesel medya, toplumda olup bitenler üzerine insanların sahip olduğu enformasyonu arttırır, ancak onların bu verileri eyleme dönüştürmelerini de sonsuza dek yasaklar. Televizyonunuza yanıt verme olanağınız yoktur. Zaten sizden yanıt isteyen de yoktur."
Olayları sadece "görüntüler aracılığı ile tanımak" hiçbir şey anlamamakla eşdeğerdir. Bir görüntü, yerine göre, binlerce sözcükten daha fazla bir anlam ifade edebilir; ancak, milyonlarca görüntünün tek bir kavram bile üretemeyeceği gerçeği de ortadadır.
Sayfa 154Kitabı okudu
Dünyada olan bitenden haberi olmayan bir insanın ilgisiz kalması doğal bir sonuçtur. Bir konu hakkında bilgi sahibi olabilmenin, dikkat ve zamandan oluşan bir maliyeti olduğu ve elde edilen bilginin ancak kitlelere ulaştığı oranda bedelinin ödenebileceğinin bilinmesi gerekir.
Reklam
Evet, insan ileti­şimde bulunan bir varlıktır ama ne ile ve kim ile? Boşluk, boşlukla iletişim kurar ve bir video-çocuk ya da kitlesel med­yanın içinde çözülmüş bir insan, sadece bir çözeltidir.
Cassirer şöyle açıklıyor: "İnsan tamamen fiziksel bir evrende değil sembolik bir evrende de yaşar. Dil, mit, sanat ve din(. .. ) sembolik doku- yu oluşturan çeşitli bağlardır.
"Fazla ışıktan kör, yoğun iletiden enformasyon oburu olurken, aldatılmış bakışlarımızı çevirdiğimiz gösterinin, uyuma arzusundan başka bir şey ifade etmeyen, modern toplumun gördüğü kötü bir düş olduğunu unuttuk."
Sunuş
Toplumsal ilişkiler yoluyla enformasyon üretilmesi dönemi sona erdi. Üretilen görüntüleri seyrederek enformasyon elde etme ve karşılığında da pasif alımlayan olarak ileti sağanağı altındaki yalıtılmış bireye dönüşmemiz, dilin iletişime, görmenin de bakmaya indirgenmesi ile başladı. Artık elektronik medyanın dolayımından geçen görsel enformasyonun tüketimi için sadece bakmak yeterli.
Koşullar sürekli olarak eşitliği yok etmeye yöneldiğinden, yasalar da her zaman onu korumaya yönelmelidir. Rousseau
Sayfa 410
38 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.