Halim Yağcıoğlu

Halim YağcıoğluAnzelha yazarı
Yazar
9.7/10
6 Kişi
6
Okunma
6
Beğeni
1.776
Görüntülenme

Hakkında

1918 tarihinde İstanbul’da doğan Halim Yağcıoğlu şair kimliği ile tanınan dönemin diğer yazar ve şairlerine nazaran daha farklı bir kültürü benimseyen önemli isimlerden birisidir. Hakkında yaşamına dair detaylı bir bilgi bulunmamasına karşın İzmir Necati Bey ilkokulunu tamamladıktan sonra İzmir Amerikan Kolejine gitmiş ve bir dönem burada okumuştur. İzmir Amerikan Kolejinden sonra İstanbul Erkek Lisesinde öğrenimini tamamlayan Halim Yağcıoğlu Gazi Eğitim Enstitüsünde eğitim almaya başlamıştır. Mezun olduktan sonra Türkiye’nin pek çok şehrinde görev almış ve öğretmenlik yapmıştır. Türk Edebiyatı için önemli isimlerden birisi olan Halim Yağcıoğlu yaşamının bir bölümünü İzmir’de geçirdikten sonra İstanbul ve Ankara arasında eğitimine devam etmiştir. Gazi Eğitim Enstitüsünden mezun olduğunda Sivas ve Bolu liselerinde edebiyat öğretmenliği yapmıştır. Daha sonra Gaziantep Öğretmen okulunda görev alan Halim Yağcıoğlu öğretmenlikten sonra memuriyete farklı bir alanda devam etmiştir. Ankara’da Kütüphaneler Genel Müdürlüğünde memurluk yapan Halim Yağcıoğlu Ülkü, Çınaraltı, Doğu, Varlık, Kaynak, Edebiyat Dünyası, Fikirler, Dost, Seçilmiş Hikayeler, Çağrı, Türk dili gibi pek çok dergide yazılarını yayınlamıştır. Yaşamı boyunca Atatürk sevgisini ön planda tutan ve her daim Atatürk’ü anmaya devam eden Halim Yağcıoğlu tüm eserlerine karşın diğer dönem yazarlarına oranla geri planda kalmıştır. Eserlerinden bazılarına baktığımızda Samanyolu ile başlayan yolculukta 1955 tarihinde Anzelha, aynı tarihlerde Kasım Rüzgarı, 1973 tarihinde Destan Türk Şiirleri, 1976 tarihinde Altın Günlerin Eşiğinde ve Burası Sınır Şehri Gaziantep gibi eserleri Türk edebiyatına - okurlara kazandırmıştır.
Unvan:
Türk Şair
Doğum:
İstanbul, 1918
Ölüm:
Ankara, 1 Kasım 2008

Okurlar

6 okur beğendi.
6 okur okudu.
2 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Bir sardunya olmak isterdim şu dünyada Bir avuç toprağım olsun ama benim olsun İster bir saksıda olsun ister dağda olsun Yeter ki gönlüm rahat olsun.
Reklam
Sadece otlar mı çürür Ölüler mi çürür İnsanlarda çürür Bazen sessizce yaşarken İnsanlar da çürür Sanır mısın memnun halinden Gözle görülür mü Kim bilir neler geçiyor içinden Anlaşılır mı İnsan bu kardeşim Nazlı bir kamış Esen rüzgârlarla gülmüş Ağlamış
Sen Fakir evlerde açan ender çiçek Sen Tutması için Eller bekleyen Büyük karanlıklar içinde eriyen Aziz gerçek
Koparabilir misin bana yıldızlardan Avuçlayabilir misin karanlığı Sen ki milyonlar içindesin Neden kalbinin yalnızlığı Bulabilir misin bana dost dost Ki sevsin seni karşılık beklemeden Buz üstünde yazılır mı çocuğum Düşündün mü deniz dikiş tutmaz neden Düşündün mü gecelerde ne var Böyle insanı ürperten Sanır mısın ruhsuz bu karanlıklar Ölüm sükûnuyla yürüyen Tutabilir misin geçen zamanı Dönebilir misin on beşine Şaşmadın mı hiç çocuğum Baharın sessizce gelişine Kim sürdü gözlerine maviyi Ki denizleri hatırlatır Hiç dönen var mı öteden Sır.
Halim Yağcıoğlu
Halim Yağcıoğlu
Bilim ağartsın saçlarınızı, kitaplar, Ancak böyle aydınlanır o sonsuz karanlıklar
Halim Yağcıoğlu
Halim Yağcıoğlu
Reklam
Atatürk'ten Son Mektup
Siz beni hâlâ anlayamadınız, Ve anlayamayacaksınız çağlarca da, Hep tutturmuş "yıl 1919, Mayısın 19'u" diyorsunuz, Ve eskimiş sözlerle beni övüyor, övünüyorsunuz. Mustafa Kemal'i anlamak bu değil, Mustafa Kemal ülküsü sadece söz değil. Bırakın o altın yaprağı artık, Bırakın rahat etsin anılarda şehitler, Siz bana neler yaptınız ondan haber verin, Hakkından gelebildiniz mi yokluğun, sefaletin, Mustafa Kemal'i anlamak yerinde saymak değil, Mustafa Kemal ülküsü sadece söz değil. Bana muştular getirin bir daha, Uygar uluslara eşit yeni buluşlardan; Kuru söz değil iş istiyorum sizden anladınız mı, Uzaya Türk adını Atatürk kapsülüyle yazdınız mı, Mustafa Kemal'i anlamak avunmak değil, Mustafa Kemal ülküsü sadece söz değil -
Halim Yağcıoğlu
Halim Yağcıoğlu
- Atatürk'ten Son Mektup

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Henüz kayıt yok