Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Hamdi İşcan

0.0/10
0 Kişi
1
Okunma
0
Beğeni
14
Görüntülenme

Hakkında

Okurlar

1 okur okudu.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Buhari ve Ebû Davud, Abdullah İbn Mes'ud'dan (r.a.) (Ö. 32/562) rivayet ediyor: "Size doğruluk yaraşır. Doğruluk insanı iyiliğe, o da. Cennet'e çeker, götürür. İnsan, kendini bir kere doğruluğa verip, o yola yöneldi mi, hep doğru söyler, doğruyu araştırır. Böylece o insan, Allah katında "sıddîk" olarak yazılır. Yalandan sakınınız. Yalan insanı fücura, bataklığa, o da Cehennem'e ulaştırır. Bir insan, kendini bir kere yalana kaptırdı mı, daima yalan söyler, neticede Allah katında "yalancı" olarak yazılır..." İşte kanaatimizce, münafık, söz, fiil ve itikat sahalarında sürekli içinde bulunduğu yalanla o kadar bütünleşmiş, o kadar özdeşleşmiştir ki artık o ikinci bir fıtrat kazanmış ve âdeta mücessem bir yalan kesilmiş gibidir. Allâme Hamdi Yazır, Bakara sûresi 10. âyetinin tefsirinde bu duruma şöyle işarette bulunmaktadır: "Münafıklar devamlı yalan söylerler, eğriyi doğru, doğruyu eğri gösterirler. Yalan söyleye söyleye kalp devamlı yalancı intibalarla kaplanır. Ruhî hayat bir evham âlemi, bir bâtıllık sahası olur kalır. Hak nuru oraya, ara-sıra yanar-döner bir yıldız böceği hâlinde görünen bir fener gibi gelir. Artık o kalp ve onun gözleri, kulakları fayda ve zararı, hayır ve şerri seçemez olur. Kâr der, zarara koşar, iyilik der, şerre koşar, bahçeyi ateş görür kaçar, ateşi Cennet sanır atılır. "
Sayfa 114Kitabı okudu
Onlar sizinle buluştukları zaman 'inandık' derler, aralarında baş başa kaldıkları vakit de (size karşı olan) kinlerinden dolayı parmaklarının uçlarını ısırırlar. De ki: 'Kininizle geberin!' Şüphesiz ki Allah onların sinelerindeki özü hakkıyla bilicidir. " (Âl-i İmran, 3/119)
Reklam
Münafıkların derunundaki şüphe o kadar derin, o kadar köklüdür ki "kalpleri parçalanmadıkça” o şüpheden kurtulmaları mümkün değildir
Sadist Eğilimler Açıdından Münafıklık
Adler'in karşılaştığı bir vakayı zikretmek yerinde olacaktır: "Bazen bir insanın ne derece kin duyabileceği tıpkı bir şimşek gibi birdenbire açığa çıkabilir. Savaş hizmetinden muaf tutulan ve tüyler ürpertici katliamlara ve başkalarının nasıl yok olup gittiklerine dair yazıları okumaktan ne kadar zevk duyduğunu açığa vuran bir hastamızın durumu böyle olmuştur." Münafığın, insanlarla sürekli alay ederek onları rencide etmesi, yalan ve iftiralarla inanan insanları zor durumda bırakması da onun sadistçe arzularının bir göstergesi olarak kabul edilebilir.
Sayfa 105Kitabı okudu
"Onlar: "Resûlüllah'ın etrafındaki fakirlere infak etmeyin, destek olmayın ki dağılsınlar." diyen bedbahtlardır. Halbuki göklerin ve yerin bütün hazineleri Allah'ındır, lakin münafıklar bunu bilmezler, anlamazlar. " Ekonomik gücü kullanarak insanların inanç ve düşüncelerini değiştirmeye zorlamak sadist bir ruh hâlinin dışa vurumu olarak değerlendirilebilir. Merhum Seyyid Kutub, geçmişten bugüne münafıkların bu gayr-î insanî tutumu bir politika olarak benimsediği kanaatindedir. Ona göre bu yöntem "İslâm memleketlerinde Allah'ın davetine ve İslâmî diriliş hareketine karşı savaş açanların da başvurduğu bir yöntemdir. Ablukaya almak, aç bırakmak, iş ve geçimini sağlama yollarını tıkamaya çalışmak gibi yöntemlerle dava adamlarını sindirmeye çalışırlar. "
Sayfa 106Kitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
123 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
24 saatte okudu
Kur’ân’a göre münafıkların özellikleri adlı kitapta konuya dair kavramlar ayrıntılı bir şekilde verilmiş ve içeriğin daha iyi anlaşılması sağlanmış.Kur'an'dan bir çok ayet ve hadisle desteklenmiş olan kitap kaynakça açısından da zengin. Münafıklar, "rüzgarda sallanıp duran harap bir eve" benzerler.Bu kitap, münafıkların inançlarının zayıf ve sağlam bir temele oturmadığını delillerle gösterir. Münafıkların toplumda büyük bir tehlike arz ettiği de vurgulanır. Bu kişiler, nifak tohumları ekerek ve yalanlar yayarak toplumu parçalamaya çalışırlar. Bu nedenle, Kur'an'da müminlere münafıklardan uzak durmaları ve onlarla dostluk kurmamaları tavsiye edilir. Dil olarak akıcı fakat yer yer muhteva olarak bazı okuyucular zorlanabilir fakat okunması her hâlükârda yararlı olacaktır.
Kur'ân'a Göre Münafıkların Özellikleri
Kur'ân'a Göre Münafıkların ÖzellikleriHamdi İşcan · Işık Yayınları · 20031 okunma