Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Harry Magdoff

Harry MagdoffSömürgesiz Emperyalizm yazarı
Yazar
0.0/10
0 Kişi
2
Okunma
0
Beğeni
347
Görüntülenme

Harry Magdoff Gönderileri

Harry Magdoff kitaplarını, Harry Magdoff sözleri ve alıntılarını, Harry Magdoff yazarlarını, Harry Magdoff yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Malesef Türkiye’nin durumu da böyle
Kredi için IMF’ye başvuran ülke, müthiş bir darboğaz içinde değilse bile böyle bir darboğazın eşiğinde demektir. Bu darboğaza gelişin izlediği süreç genelde şöyledir; ülkenin ödemeler dengesi açığı devlet hazinesindeki ya da merkez bankasındaki rezervlerleri yer bitirir, açık devam eder, yabancı satıcılara olan borçlar ödenemez, yabancı bankalardan ve hükümetlerden geçmiş dönemlerde alınan borçlara ait faiz ve amortisman ödemeleri yapılamaz; yabancı yatırımcıların hissesine düşen paylar havale edilemez, bütün bunların sonucunda ülke iflas durumu ile karşı karşıya gelir.
Ancak rezervler bir diğer ülkenin parası cinsindeyse, gerçek ve potansiyel sınır var demektir, zira bir ulusal para, son tahlilde, sadece bu parayı kullanan ülkenin ürettiği mal ve hizmetler üzerinde bir alacaktır.
Reklam
Uluslararası ödeme aracı rezervinin bolluğu ve niteliğinin bir ülkenin ekonomik refahı için hayati bir önem taşıdığı açıktır. Rezervler altın biçimindeyse, hükümetin bu rezervi arzu ettiği şekilde kullanması üzerinde mevcut ya da potansiyel bir sınırlama yoktur. Bunun nedeni, altının mal olarak değer taşıması ve evrensel ödeme aracı olarak kabul edilmiş olmasıdır.
İhracatla ithalat birbirine eşit değilse, sattığından daha fazla satın alan ülkenin, diğer ülkeler tarafından kabul edilen bir ödeme aracı bulması gerekir. Evrensel olarak kabul edilen ödeme aracı, elbetteki altındır.
Bugün ABD, bankacılığının sahip olduğu en geniş büyüme alanı ABD değil, dış ülkelerdir… dış ülkelere yayılma, aynı zamanda ilk defa olarak tam anlamıyla bir uluslararası bankacılık şebekesi yaratılmasını sağlamaktadır.
Ticaretini geliştirmekte Japonya’nın en büyük olanaklarından bir tanesi özgür ve gelişmekte olan bir Güneydoğu Asya’dır. Ülkelerden birinin hammaddeye ihtiyacı vardır, diğerinin ise mamul mallara. İki bölge önemli derecede birbirini tamamlamaktadır.
Reklam
Emperyalizmin öneminden bir şey kaybetmeden günümüze kadar gelmiş niteliklerinden bir tanesi de, dev korporasyonun tekel durumunu ve karlarını muhafaza etmek için dış hammadde kaynaklarına dayanmasıdır. Bugünün emperyalizminde yeni olan husus, hem alelade hem de nadide madenler bakımından Birleşik devletlerin bir “yoklar” ülkesi haline gelmiş olmasıdır.
İmalat endüstrilerinin çoğunda, kapasite ve üretim tam anlamıyla tüketici ihtiyaçlarına göre ayarlanmaz. Örneğin 100.000 ton üretim kapasiteli tesisat olmadan çeliğin etkin bir biçimde üretilmediğini düşünelim. Şayet talep 150.000 ton olacak olursa, o zaman imalatçı ya 50.000 tonluk ek pazar fırsatını kaçıracak, ya da kapasiteye 100.000 tonluk bir ilave daha yapacaktır. Eğer bu kapasite ilavesini yaparsa, ortaya 50.000 tonluk artık bir kapasite çıkacaktır. O zaman bu yatırımdan gerekli karı temin etmek için yeni pazarlar aramak zorunda kalacaktır.
Yeni pazarlar bulmaya gerek yoktur; ulusal pazarlar sonsuz derecede genişleyebilir. İngiltere’de üretilen her şey yine İngilterede tüketilebilir; yeter ki, mallara talep yaratacak gelir ya da güç, uygun bir dağılıma sahip olsun.
Bazı firmalar, ancak yatırdıkları sermayeyi üç-beş senede amorti edebilecekleri durumlarda dışarıya yatırım yaparlarken, diğerlerinin işlerinin niteliği gereği nispeten daha uzun vadeli bir plan uyguladıkları görülmektedir. Bu çeşitli stratejiler arasındaki ortak bağ elbette ki, karların artmasıdır.
17 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.