Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hasan Ateş

9.3/10
3 Kişi
10
Okunma
0
Beğeni
208
Görüntülenme

Hakkında

Tam adı:
Hasan Ateş
Unvan:
Yazar

Okurlar

10 okur okudu.
1 okur okuyor.
3 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Allah dünyayı yaratmış,insanlara bahşetmişti.Servet ve tarım ürünleri cümlenin müşterek hakkıdır.İnsanlar eşittir.Birinin servet toplamalarıyla diğerlerinin ekmeğe bile muhtaç kalmaları ilahi maksada aykırıdır.Yalnız, nikahlı kadınlardan başka dünyada herşey müşterek olmalı.Tanrı kanunlar koymuştur. Onlardan istifade için de akıl ve kavrayış vermiştir.Birinin çevresi, inancı diğerininkine benzemediği gerekçesiyle üzerinde cebir kullanılması, ilahi emirlere ve maksatlara aykırıdır.Çünkü fikir ve vicdan doğayla uyumun ürünüdür.Cebrin etkisinden korunmuştur. Bunun için İslam, Hristiyan, Musevi, Mecusi hep tanrı kuludur,birdir,kardeştir.Aralarında muhabbet ve kardeşlik şarttır.İhtilat ve muhabbetleri sayesinde hak batıla galip gelir.
Şeyh Bedreddin, bütün insanlık için sosyal devrim tarihinin en ilgi çekici, büyük bir devrimcisidir.Şeyh Bedreddin, tarihsel devrim yerine sosyal devrimi şuurlu olarak geciren, modern çağın ilk ve en önemli müjdecisidir.
Reklam
Osmanlı imparatorluğu asıl olarak merkezi bir yapıya dayalı feodal üretim tarzı özelliği gösterir.Osmanlı'da asli üretim öğeleri emek ve topraktır.Tarıma dayanan üretimin asıl üretici sınıfı köylülüktür.Köylülüğün emeği ürün ya da hizmet biçiminde zorunluluk yoluyla devlete aktarılırdı.Köylülüğün emek ve emek ürününün zor ve şiddet yoluyla elinden alınması sınıfsal çatışmanın temel biçimidir.1402 'den sonra başlayan süreç ise devlete egemen olmak isteyen şehzadelerin iç savaşı, vergi, yoksulluk, Moğolların Anadolu' daki talan sürecinin yarattığı hoşnutsuzluk ve iç savaş dönemidir.Köylülüğün asker olarak savaşa katılma ve emek ürününü orduya erzak olarak verme zorunluluğu toplumsal çatışmayı artıracaktır.Böylesi toplumsal çatışmalar isyanın sosyo-ekonomik nedenleri olacaktır.
Eğer her şey ortak ise,o halde her ne kadar doymak bilmez açgözlülük ve zorba tiranlık en buyuk kısmın üstüne oturmuş olsa da toprağın da üzerindeki ürünler gibi ortak olması gerektiği anlaşılmalıdır.
Marx & Engels & Kapitalizm
Bilimsel sosyalizmin teorisyenleri Marx ve Engels, sermayenin sınıf çelişkilerini nihai olarak çözülmesi gereken bir eşiğe taşıdığına dikkat çekerek insanlığın eşitlik ve özgürlük temelinde sınıfsız bir topluma ancak kapitalist üretim tarzının ve devletin aşılamasıyla gecilebileceğini belirtmişlerdir.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok