Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hasan Gürak

Hasan Gürakİktisat yazarı
Yazar
0.0/10
0 Kişi
2
Okunma
0
Beğeni
370
Görüntülenme

Hasan Gürak Sözleri ve Alıntıları

Hasan Gürak sözleri ve alıntılarını, Hasan Gürak kitap alıntılarını, Hasan Gürak en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Serbest küresel ticaret ‘eşit güçte olmayanlar’ arasında ‘eşit koşullarda mücadele’ görünümü altında aslında ‘eşit olmayan’ bir rekabet ortamı yaratır.
Sadece iktisatçı olan birinin, iyi bir iktisatçı olma olasılığı azdır.
Reklam
Hint dokumacılığını yok eden, Engels’in dediği gibi, İngiliz fabrika kumaşının ucuzluğu değil, İngiliz emperyalizminin vahşetidir.
Pastanın büyümesi, pastanın adil paylaşımından daha önemlidir.
İktisadın yasalarını, yalın ve kesin yerçekimi yasası yerine, gel-git yasaları ile kıyaslamak gerekir. Çünkü insanların eylemleri farklıdır ve öngörülemez.
Modern iktisat hastadır. İktisat bilimi giderek artan oranda kendi içsel amaçlarına göre oynanan, iktisadi dünyanın pratik sonuçlarını anlamaya çalışmayan, entelektüellerin oynadığı bir oyun haline geldi. İktisatçılar, çalışma alanlarını analitik katılığın her şey olduğu, pratik ilişkilerin ise hiçbir şey olduğu, bir çeşit sosyal matematiğe dönüştürdüler.
Reklam
Teknolojinin katkısı olmadan bilim kısır kalır, bilimin katkısı olmadan da teknoloji yaşam iksirini yitirir.
Var olan iktisat bilimi, ayakları yere basmayan ve gerçek dünyada olanlarla kısıtlı ilişkisi olan kuramsal [yani matematiksel] bir sistemdir.
Mal ve emek(çi) piyasaları, bana, önemli kurumsal zafiyetleri olan sosyal bir makinenin defolu parçaları gibi görünüyor.
Saf iktisat biliminin şapkadan tavşan çıkarabilen olağanüstü bir becerisi vardır –görünüşte gerçekçi ama deneyime dayanmayan önermelere göre. Onların (tavşanların-HG) şapkaya nasıl girdiklerini keşfetmeye çalışmak büyüleyicidir; ama büyüye inanmayanların ikna edilmeleri gerekir.
Reklam
Eğer geleneksel bilimsel iktisat çoğu zaman tesadüfen ortaya çıkan ve kuramlarla uyumlu doğruları bilimsellik için yeterli buluyorsa –ki durum onu gösteriyor- o zaman bozuk bir saatin bile günde iki defa doğru zamanı gösterdiğini hatırlatmak gerekir.
İncelenen sistem, gerçek dünyada olan değil, iktisatçıların kafalarında yaşayan bir sistemdir. Ben buna ‘karatahta iktisadı’, diyorum.
ABD’nin lisansüstü okullarında [öğretilen iktisat] … ideolojinin, bilime karşı zaferinin bir ifadesidir.