Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Haşmet Altınölçek

Haşmet AltınölçekMüzikle Tedavi yazarı
Yazar
8.0/10
3 Kişi
16
Okunma
1
Beğeni
922
Görüntülenme

Haşmet Altınölçek Gönderileri

Haşmet Altınölçek kitaplarını, Haşmet Altınölçek sözleri ve alıntılarını, Haşmet Altınölçek yazarlarını, Haşmet Altınölçek yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İzzeddin Keykâvus'un sandukası üzerinde, sultanın hasta iken hayatından ümidini kestiği bir sırada söylediği bir kıta şiir görülmektedir: "Biz Cihanı terk edip gittik Rencini dilde derk edip gittik Şimdiden gerû nöbet erdi size Nitekim evvel ermiş idi bize."
"Bergama'da kapısında 'Ölümün girmesi yasaktır' yazan ve 'Vasiyetnamelerin açılmadığı yer' olarak da bilinen Asklepion Tapınağına ölümcül hastaların alınmasına izin verilmezmiş."
Reklam
"Müzik, insanın bozulmuş olan ruhsal dengesini yeniden kurabilen ve çevresine gereği gibi uyumunu tekrar sağlayabilen bir araçtır."
"Tarih boyunca, insanın müzikte kullandığı en uygun ritim, insanın kalp atışlarının sayısına eşit olan, dakikada yetmiş ile seksen arasında değişen zaman birimidir."
"Müzik, kişinin bunalımlarını, kaygılarını, çağın gerilimlerini yansıtabilir ya da kişinin kaygılarının giderilmesinde sağaltma işlevini görebilir. İşte müziğin bu özellikleri terapi faktörü olmaktadır."
"Eski Yunanlarda 'Perilerin Dili' anlamı olarak bilinen müzik, bugün çağdaş toplumların modern kliniklerinde hastaların iyileştirilmesi için destek tedavisi olarak kullanılmaktadır."
Reklam
İlkel insan, hastalığının nedenini hiç bilememiştir. İlkel toplumlarda doktorun fonksiyonunu büyücü üstlenmiştir. Büyücü, şifalı bitkiler, danslar ve tütsüyle karışık ayinlerle hastanın bedenine girdiğine inandığı kötü ruhu uzaklaştırmaya çalışmıştır. Monoton bir ritim eşliğinde, hastanın bedenine girmiş olan kötü ruhun tepkilerine cevap olarak hızlı, yavaş, yumuşak veya sert melodilerle birlikte etkileyici tılsımlı sözlerin de eklenerek hastanın şifaya kavuşturulması müzikle tedavinin temelini oluşturmuştur.
Sayfa 23
Herhangi bir kültür içinde doğan bir çocuk, önce o kültürün müziğini öğrenir ve bu müzik, kendi geleneklerinden birini oluşturur. İnsan, estetik yapıların oluşumundan kaçamaz. Estetik deneyimi, kendi çevresini ayarlamada ve bu çevreye uyumunda en önemli araçtır. Estetik deneyimi eksik olan bir kimsenin, insan olarak da bazı eksiklikleri vardır.
Sayfa 17