He Xingliang

8.5/10
3 Kişi
14
Okunma
0
Beğeni
617
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Yazar

Okurlar

14 okur okudu.
6 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
İlahi güçler ilkel zamanların yöneticilerinin toplumda kendi pozisyonlarını korumak ve yönetimlerini meşru kılmak için ortaya attıkları önemli bir stratejiydi. Göktürk Kağanlığı kurulduktan sonra bu ilahi güçler kavramı da yeniden ortaya atılmıştı. Kağanın siyasi gücü ilahi kudretlerle meşrulaştırılıyor; devleti kurma ve hükümdar olarak kuralları koyma yetkisinin Göklerin iradesiyle kağana verildiği düşüncesi destekleniyordu. Bu düşünce, antik Türk yazıtlarında şu şekilde anlatılır: “Üstte Gök Tanrı altta yağız yer kılındığında ikisi arasında kişioğlu kılınmış. Kişioğlunun da üzerine eçüm apam Burnin Kağan, İstemi Kağan oturmuş. Oturupda Türk boylarının ilini, töresini tutu vermiş, [düzen] edi vermiş” (Üstte gök, altta yer oluştuktan sonra ikisinin arasında insanoğlu yaratılmış. İnsanoğlunun başına atalarımız Tümen Kağan ve İstemi Kağan geçmiş. Tahta çıkıp Türk halkını, devletini ve kanunlarını oluşturmuşlar, Kültigin Yazıtı, D1).
Sayfa 123 - Kalkedon YayınlarıKitabı okudu
Bazı tarihçilerin de işaret ettiği üzere Göktürk Kağanlığı aslen Aşina kabilesinin yönetimine giren diğer soyadlarına sahip Türk kabilelerinden oluşmaktaydı. Bu yüzden kağanlıkta sürekli olarak farklı soyadlarına sahip Türkler ile Türk yönetimi arasında sürtüşmeler yaşanmaktaydı. Göktürk Kağanlığı’nda tüm bu diğer kabileler, egemen Türk yönetimini askeri olarak desteklemek zorundaydı. Bu aşağılayıcı durum, diğer kabilelerin egemen Türk yönetimine hep içten içe bir nefret beslemesine sebep oldu. Bu yüzden de bu kabileler şansını buldukça Türklerin düşmanlarıyla iş birliği içine girip Kök Türklere ihanet etmişlerdir.
Sayfa 96 - Kalkedon YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Sui Kiabı, 84. Cilt
Türk askerine göre "Savaşta ölmek gurur; hastalıktan ölmek ise utanç vericiydi."
Sayfa 86 - Kalkedon YayınlarıKitabı okudu
Bir kabile kültürel, dini ve ekonomik etkinlikleri sayesinde bir yandan kendi toplum özelliklerini oluştururken; öte yandan da güçlenme ve ilerlemesini sağlayacak olan gelişim kaynaklarını da edinmiş olur. İletişim ve bireylerin kendi aralarındaki iletişim ekonomik, siyasi, ruhani ve toplumsal değerlere ilişkin bağlar oluşmasını sağlarken, bir yandan da birey ile kabile arasındaki bağı; yani kabileyi kuvvetlendirir.
Sayfa 71 - Kalkedon YayınlarıKitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
204 syf.
·
Puan vermedi
Altıncı yüzyıldan, Göktürk kağanlığının işleyişini ve yapısını Çin'in bakış açısıyla açıklıyor. Fakat okurken yer yer çelişkiler gözüme battı. Yazarlar hakkında da net bir bilgi bulamadım akademisyenler mi yoksa gazeteciler mi, yazdıkları ne kadar güvenilir bilmiyorum. Ama Türkçe konuşan toplumların geçmişi hakkında kabaca bir bakış açısı kazanmak için iyi bir başlangıç olabilir
Çinlilerin Gözünden Türklerin Tarihi
Çinlilerin Gözünden Türklerin TarihiHe Xingliang · Kalkedon Yayınları · 201514 okunma