Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Henri Tintant

Henri TintantEvrim Kuramı Üzerine Sorular yazarı
Yazar
9.0/10
2 Kişi
8
Okunma
1
Beğeni
436
Görüntülenme

Henri Tintant Gönderileri

Henri Tintant kitaplarını, Henri Tintant sözleri ve alıntılarını, Henri Tintant yazarlarını, Henri Tintant yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İnsan kendi evriminin gidişatını belirleyebilir mi?
Eğer insan kesinlikle evrimin ürünüyse, onun gitgide sorumlu bir yaratıcısı olur. Bu bağlamda sorumluluk bütünüyle onundur; evrimi görkemli bir başarı ya da ihtimal dahilinde olan herhangi bir global, atomik ya da ekolojik felaket içinde bir başarısızlık durumuna getirecek de olan budur.
Sayfa 254Kitabı okudu
Her hayvan, farklı düzeylerde, genel ve özel yapıları karıştırır; ideal olarak genelleşmiş, her şeye uyum sağlayan ve evrimsel geçişleri tek başlarına gerçekleştirebilen varlıklar yaşayamazlar. Çok özel bazı yaşam biçimlerine bağlı hayvanların, kendilerinden radikal olarak farklı soylar oluşturamayacaklarını kabul etmemiz gerekir.
Sayfa 177Kitabı okudu
Reklam
Süreklilik, Derececilik, Kesintililik
Darwin Türlerin Kökeni'nde "Doğada sıçrama yoktur" demiştir. O zaman şunu sormamız gerekiyor. Niçin evrim sıçramalar ile gelişemez ? Cevabı yine Darwin'in ilkelerinden biri veriyor; Çünkü sadece küçük bir değişiklik, organizmanın çevresiyle oluşturduğu hassas dengeyi pek fazla değiştirmeyen değişiklik yaşama şansına sahiptir ve daha sonraki uyarlanmanın yeniden dengelenmesine olanak verir. Tersine, her kopma, bu olguyu yok oluşa mahkum eder.
Sayfa 166Kitabı okudu
Yaşam İçin Mücadele ve Doğal Ayıklanma
Yararlı olduğu takdirde bir değişimin ne kadar anlamsız olursa olsun sürdürülmesi zorunluluğunu öngören bu ilkeye doğal ayıklanma dememin amacı, bu ayıklanmanın insanın gerçekleştirebileceği ayıklanma ile ilişkilerini göstermektir. Ama Herbert Spencer'ın genellikle kullandığı ifade "Daha uyumlu olanın hayatta kalması" daha doğrudur ve kimi zaman daha uygundur. Nitekim unutmamak gerekir ki İnsanın tek bir amacı vardır: Kendi yararı için seçmek; doğa ise, tersine, bizzat varlığın yararı için seçer.