Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hilmi Yavuz

Hilmi YavuzBüyü'sün Yaz! yazarı
Yazar
Çevirmen
Editör
8.0/10
327 Kişi
1.847
Okunma
248
Beğeni
21,1bin
Görüntülenme

Hilmi Yavuz Gönderileri

Hilmi Yavuz kitaplarını, Hilmi Yavuz sözleri ve alıntılarını, Hilmi Yavuz yazarlarını, Hilmi Yavuz yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
var. Herder gibi romantikleri izleyen Schelling, 'dil' de 'solgun bir mitoloji' bulur.
Sayfa 20 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Eğretilemenin kökeni, bazen 'mitos'la temellendirilmeye çalışılır. ...Bunun tersini de öne sürenler olmuştur.
Sayfa 20 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Demek ki, 'dil' 'toplum'dan ayrılmaz. Joseph Vendyres'in 'Dil ve Düşünce'sinde' belirttiği gibi, toplum mu'dil'i kurmuştur, 'dil'in varlığı mı toplumun kurulmasına yol açmıştır gibi bir soru çok çocuksudur... Bildiğimiz, 'dil'in ve 'toplum'un birlikte ve birbirlerini etkileyerek ortaya çıktıklarıdır. Biri olmadan öbürü düşünülemez.
Sayfa 20 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Jacobson'un da belirttiği gibi, eğretileme şiirin temel ayırt edici özelliği.
Sayfa 19 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Rousseau, 'Dillerin Kökeni Üzerine Bir Deneme' adlı yapıtında tastamam şöyle der: ''İlk konuşmalar hep şiir biçimindeydi, akıl yürütmek çok sonraları düşünüldü..."
Sayfa 19 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Levi-Strauss'a göre, insan eğretileme yetisiyle hem kendi kendinin bilincine varıyor hem de toplumsallaşıyor. İşte ''Kim ki insandan söz eder, 'dil' den söz eder, kim ki 'dil' den söz eder ' toplum' dan söz eder." tümcesinin anlamı budur.
Sayfa 19 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Eğretileme, bir simge olarak insanın kendi kendisinin bilincine vardığının göstergesidir.
Sayfa 18 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Kısaca, bir iletişim dizgesi olarak değil, bir simgeler dizgesi olarak 'dil'in 'insana özgü' olduğunu öne sürebilmek olanaklıdır. Levi-Strauss bu anlamda, simgeden, eğretilemeyi (metafor) kastediyor. İnsanoğlunun eğretileme yapabilme ve kullanabilme yetisidir ona göre 'doğa' ile 'kültür'ü birbirinden ayıran.
Sayfa 18 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
...insanın dışında bazı hayvan türlerinin de birbiriyle anlaşabildiklerini, iletişim kurabildiklerini biliyoruz. Demek ki bir iletişim dizgesi olarak 'dil', insana özgü değil.
Sayfa 18 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Gerçekten 'dil', 'salt insana özgü' bir etkinlik midir? Çünkü hep söylediğimiz gibi,'doğa'nın 'kültür'den ayırt edilebilmesi yani 'doğa'nın temellükü' için, 'dil'in ayırt edici bir etkinlik olarak 'salt insana özgü' olması gerekir.
Sayfa 17 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Geri199
1.000 öğeden 991 ile 1.000 arasındakiler gösteriliyor.