Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hocaoğlu Selâhattin Ertürk

Hocaoğlu Selâhattin ErtürkEğitimde Program Geliştirme yazarı
Yazar
6.3/10
9 Kişi
34
Okunma
2
Beğeni
2.288
Görüntülenme

Hakkında

Selâhattin Ertürk, ilmî çalışmalarının verimi olan makale ve kitapları üzerinde, dergilerde yayınlanan şiirlerinde şiir kitaplarında genellikle “Hocaoğlu Selâhattin Ertürk” imzasını kullanmıştır. Şair ve yazar (D. 1923, Güreş köyü / Mihalıççık / Eskişehir - Ö. 8 Şubat 1988, Ankara). İlköğrenimini Mihalıççık’ta tamamladı. Ankara Gazi Lisesini ve Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümünü bitirdikten (1947) sonra altı yıl kadar Hasanoğlan Köy Enstitüsü ile Kars Lisesinde felsefe öğretmenliği yaptı. 1953’de devlet bursu kazanarak Amerika’ya gitti. 1956’da Columbia University’den uzmanlık, 1961’de New York University’den doktora diploması aldı. 1963-1964’te The University of Chicago’da bir yıl doktora ötesi öğrenim gördükten sonra yurda döndü. 1961-65 arasında Gazi Eğitim Enstitüsünde görev yaptı. 1966’da Ankara Üniversitesinden doçentlik payesi aldı. 1973 yılında Hacettepe Üniversitesindeki çalışmaları ile profesörlüğe yükseldi. Şiire ortaokul sıralarında iken başladı. 1941’de yayımladığı Zamane Kızları adlı kitabı ile kendini tanıttı. Bundan sonra yazdığı şiirler; Çınaraltı, Tanrıdağı, Orhun, Özleyiş, Aras, Orkun, Türkeli, Ocak ve Ötüken gibi milliyetçi ve Türkçü dergilerde çıktı. 1944 ve 1953 yılları arasında yazdığı ham şiirleriyle ünlü bir isim olan Ertürk, 1960’dan sonra şiiri tamamen bırakarak kendini meslekî ve ilmî çalışmalara verdi. Şiirlerinde hece ve serbest vezinlerinin ikisini de kullandı. Bir açık kalp ameliyatı sırasında öldü. ESERLERİ: ŞİİR: Zamane Kızları (1941), Kükreyiş (1952), Özleyiş (1962), Gönlümce (1975). ARAŞTIRMA-İNCELEME: Eğitimde Program Geliştirme, Diktacı Tutum ve Demokrasi, Türkiye’de Bazı Eğitim Sorunları. HAKKINDA: Fahri Ersavaş / Tanzimat’tan Bu Yana Hamâsî Türk Şiiri Antolojisi (1997).
Tam adı:
Prof. Dr. Selâhattin Ertürk
Unvan:
Türk Akademisyen, Araştırmacı, Şair, Yazar
Doğum:
Eskişehir, Türkiye, 1923
Ölüm:
Ankara, Türkiye, 8 Şubat 1988

Okurlar

2 okur beğendi.
34 okur okudu.
1 okur okuyor.
10 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Midir?
Milliyet fikri esaret altında yaşayan insanların hasımların veya tazyik edenlere karşı kendilerini müdafaa etmek için yaptıkları reaksiyondan başka bir şey midir?
Reklam
Türkçülüğü (ırkçılık/turancılık) namı altında Yapılan isnatlar:umumi efkarda derin izler bırakmıştır.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
32 syf.
5/10 puan verdi
·
12 saatte okudu
Puanım:10/5
Bu kitabın incelemesi yok,aşırı dikkat etmem gerekiyor ve umarım okucak kişilere incelemem iyi bir yol göstericisi olur hadi başlayalım. kapağından anlıcağınız üzere ;"ülkücüler"yazmış ama böyle rahatsız olucağınız bir siyaset yok. Kitap harıl harıl ;millet,milliyet,türkten bahsediyor." ziya gökalp "örneği fazlaca bulunmaktadır. Kitap üslup olarak okunması zor.Eski türkçe ile yazılmış türkçe açıklamasıda kitapta yok. Kitabı okuyunca; "benliğimi ,vatanımı,türklüğümü,ırkımı ,milletimi korumalıyım"diyorsunuz. Kitapta; çerkez türkü,azerbeycan türkü,kazak türkü ,Doğudaki türk,batıdaki türkü ve daha bir çok türk ırkını turancılık fikri ile birleştirme hedefinden bahsediyor. Kitap ve günümüz karşılaştırması: Eğer bu kitabı yazan kişi 2022 Türkiyesini görseydi ;üzülüceğine eminim çünkü bahsettiği, "millet" olmada o yazıldığı zaman 1.unsurda bulunmaktaymışız yani;millet olma Ama şimdi 3.unsur yani "emperyalizmi"asimile olmak benliğini koruyamadıysa bu unsura düşmüştür biz 3.aşamasındayız bence ama bunu okuyan kişi ile tartışmamız gerekir. Sonuç olarak ;ben kitabı sevdim bir topluluk nasıl bir araya gelip millet oluyor bunun cevabı bu kitapta gizli. Her çiçekten bal almayı severseniz bunuda okumanızı tavsiye ederim. Şimdiden görüşmek üzere keyifli okumalar(:
Türkçülük Nedir?
Türkçülük Nedir?Hocaoğlu Selâhattin Ertürk · Işıl Matbaası · 19554 okunma
250 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Kitapta diktacı yönetimlerin sistemlerinin neler olabileceğini ele alıp,bunları fikirleriyle, alıntılarıyla ve yaşanmış örnekleriyle çürüten bir yazar çıkıyor karşımıza.1969 yılında basılan diktacılara karşı demokrasi broşürlerinden etkilenerek oluşturulmuş kitap,bugün hala her ülkede her diktacı anlayış için geçerliliğini korumaktadır.Diktaya karşı uygulanması gereken demokratik görevleri ve bu görevlerin geliştirilmesi için uygulanacak olan yöntemleri yazar anlaşılır bir dille okuyucuya aktarıyor.Okurken tekrar tekrar düşündüren bu kitabı çabuk sıkılacak arkadaşlara önermemekteyim ancak okurken sabırlı olan,düşünmeyi çok seven arkadaşların da muhakkak okuyup hayatlarına bir yazarı daha eklemelerini isterim. Yazara Allahtan rahmet,okuyanlara iyi okumalar diliyorum.
Diktacı Tutum ve Demokrasi
Diktacı Tutum ve DemokrasiHocaoğlu Selâhattin Ertürk · 2289 okunma
250 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Dogmatism, dikta,,demokrasi, bilim, felsefe mutlakçılık, otorite, insan gibi En Temel konulardan başlayıp, bilimsel olarak alçılamalar getiren sedece 179 sayfalık TEMEL bir kitap. Bir Tıp doktorunun bilimsel yaklaşımı gibi; diktatörlüğün patofizyolojisine, belirti bulgu ve sonuçlarına açıklamalarda bulunuyor. Ayrıca çözümü de gösteriyor. Cümleler son derece kısa ve net. Klasik bir cümle olacak ama keşke ortaokul liselerde okutulsa.
Diktacı Tutum ve Demokrasi
Diktacı Tutum ve DemokrasiHocaoğlu Selâhattin Ertürk · 2289 okunma