Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Hülya Tezcan

Hülya TezcanTılsımlı Gömlekler yazarı
Yazar
9.8/10
6 Kişi
11
Okunma
2
Beğeni
1.032
Görüntülenme

Hakkında

İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nden 1968 yılında mezun oldu. 1971 yılında Topkapı Sarayında göreve başlayan Tezcan, 1978 tarihinden itibaren Padişah Elbiseleri Bölüm sorumlusu olarak çalıştı ve 2006 yılında emekli oldu. Müzeye girdiği yıllarda akademik kariyerine başladı ve 1983 yılında sarayın Osmanlı öncesi arkeolojisini konu alan araştırmasıyla doktor unvanını aldı. Bu çalışma Topkapı Sarayı ve Çevresinin Bizans Devri Arkeolojisi ismiyle yayımlandı. Bundan sonraki araştırmaları daha çok çalıştığı bölümle ilgili olup, yüzün üzerinde makalesi, ansiklopedi maddesi, katıldığı ulusal ve uluslararası kongrelerde sunduğu bildirileri vardır.
Unvan:
Türk Akademisyen, Araştırmacı, Yazar

Okurlar

2 okur beğendi.
11 okur okudu.
1 okur okuyor.
12 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Saray Koleksiyonu'nda İslamiyet'te saygı gören din büyüklerinin gömlekleri de yer alır. Bunlardan biri Veysel Karani'ye aittir. Yemen'in Karan köyünde doğan Karani'nin, ölüm ve doğum tarihleri bilinmez. M.S. 7. yüzyılda, Cahiliye dönemini ve İslami devri yaşamış, ancak Hz. Muhammed'i hiç görmemiş bir din büyüğüdür. Sade yaşamı içinde doğruluktan hiç ayrılmamış, ölene kadar annesine bakmıştır. Hz. Muhammed, Hz. Ömer ve Hz. Ali'ye, ölümünden sonra hırkasının Veysel Karani'ye verilmesini vasiyet etmiştir.
Sayfa 91
Bitkisel motiflerden servi ağacı, sonsuzluğu ifade eden bir semboldür. Dolayısıyla giyene uzun ömür dilemek için kullanılmış olmalıdır. Uzun, ince muntazam şekli ile bir bezeme motifi olarak da sanat eserleri üzerinde sıklıkla yer almıştır. Gömlekler üzerinde rastlanan diğer bitkisel motifler, bezeme amaçlı kullanılmıştır. Bunlar arasında erken dönemlerde; küçük yapraklı ve hatayi başlarının süslediği spiral kıvrımlı ince dallar, bulut motifleri, saz yaprakları; 16. yüzyıl ortalarından itibarense karanfil, sümbül gibi çiçekler, demet halinde laleler, vazodan çıkan sümbüller vs. sayılabilir.
Sayfa 53
Reklam
Yerdekilere merhamet edilmeli ki göktekilere yer bulunsun..
III. Murad zamanında müneccim başı Mustafa Çelebi'nin yerine atanan Takyeddin bin Mehmed bin Ahmed adında bir astronom ( 1520- 1585) saraya başvurarak İstanbul' da bir rasathane yapılması gereğini anlatmıştır. Padişahın hocası Sadettin Efendi bu fikri destekleyince Tophane bayırı üzerinde bir rasathane kurulması kararlaştırılmıştır. 1577'de yapımına başlanan rasathane, daha inşası tamamlanmadan 1580'de yıkılmıştır. Bu yıkıma, devrin şeyhülislamı olan Ahmed Şemseddin Efendi'nin, gökleri rasat etmenin uğursuz olduğunu ve bu işi sürdüren devletlerin perişan olacağını söylemesi sebep olmuştur.
Sayfa 33
Gömlekler üzerinde uzay betimlemelerine de sık rastlanır. Çizimler doğrudan uzayın bir kesitini resmettiği gibi, bazen yuvarlak gövdeli kuyruklu gök cisimlerini ve çoğunlukla tek yıldızları ifade eder. Bunlar gök bilimleriyle uğraşan müneccimlerin giyen kişi veya etkili olması istenen olay için uygun zamanı tespit etmesiyle ilgili çizimler olmalıdır.
Sayfa 51
İslam uygarlığında burçların konumlarına göre geleceğe dair yorum yapılması ilmine ilm-i nücum (astroloji) denirdi. Müslüman astronomlar, Batlamyus (Ptolemaios, İ.Ö. 100-178) anlayışını sürdürmüşler ve Batlamyus'un eserini el-Macestî adıyla Arapça'ya çevirmişlerdir. Güneş'in gökyüzündeki hareketi sırasında belli tarihlerde girdiği burçları, isim, şekil ve sıralarını da Batılılar gibi kullanmışlardır. 360 derecelik dairevi gökkuşağının 30'ar derecelik 12 bölüme ayrılmasıyla burçların oluştuğu kabul edilirdi. Burçlar hem kendi aralarında hem diğer gök cisimleriyle ilişki içindeydiler. Burçların diğer gök cisimleriyle olan ilişkileri aylara göre hazırlanmış gök haritalarında belirtilirdi. Dünyanın 12 ay boyunca fark lı burçlara girmesi nedeniyle, her ayın farklı bir burcun etkisinde olduğuna inanılmış ve hangi durumda hangi gezegen ya da burcun etkili olduğu müneccimbaşılar tarafından ortaya konmuştur. Müneccimbaşılardan Derviş Ahmed Dede'nin Moralı Hasan Paşa için hazırladığı zayiçeler bu konuda örnek olarak gösterilebilir. Müneccimbaşılar bir yandan devletin takvim, hava durumu gibi resmi işleriyle uğraşırken diğer taraftan gök cisimlerinin olaylar ve insanlar üzerine etkilerini araştıran astroloji ile de ilgilenmişlerdir.
Sayfa 29
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
204 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Tılsımlı Gömlekler
Tarihimizdeki enfes detaylardan biri, Hülya TEZCAN hocam herkesin anlayacağı dilde sade bir şekilde anlatmış. Bu konu ile ilgili bir araştırmaya başlayacaksanız enfes görsel içerikleri ile gayet güzel ama daha derine girmek istiyorsanız bu kitap o kaynak değil...
Tılsımlı Gömlekler
Tılsımlı GömleklerHülya Tezcan · Timaş Yayınları · 20119 okunma
204 syf.
·
Puan vermedi
Hint kültüründen Çin kültürüne ve daha sonra İslamiyete kadar uzanan mistik semboller ve Osmanlı da bu semboller ile Kuran dilini birleştiren tılsımlı sayılmış gömleklerin sırrını okuyoruz.Farklı bakış açılarıyla bu kitabı bir araştırma eki klavuzu gibi görüp kütüphanede bir yer vermek gerek..
Tılsımlı Gömlekler
Tılsımlı GömleklerHülya Tezcan · Timaş Yayınları · 20119 okunma