Hüseyin Sarıoğlu

Hüseyin Sarıoğluİbn Rüşd yazarı
Yazar
Çevirmen
8.7/10
6 Kişi
34
Okunma
4
Beğeni
1.059
Görüntülenme

Hakkında

İlâhiyatçı. 1962, Kilkuyu / Tosya / Kastamonu doğumlu. İlk ve ortaöğrenimini Tosya ve Kastamonu’da tamamladı. Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk-İslâm Düşüncesi Tarihi Bilim Dalında doktora programına başladı. 1992 yılında aynı üniversitenin Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Türk-İslâm Düşüncesi Tarihi Anabilim Dalına araştırma görevlisi olarak atandı. 1994’te “İbn Rüşd ve Felsefesi” başlıklı tezi ile doktorasını bitirdi. 1995 yılında yardımcı doçent, 1998’de doçent oldu. Çalışmalarını aynı yerde öğretim üyesi olarak sürdürdü. Türk-İslâm felsefesine giriş, felsefe metinleri, Türk-İslâm felsefesi tarihi, İslâm düşüncesinde din ve felsefe ilişkileri, İslâm felsefesinde sistematik problemler derslerini verdi. Türk-İslâm düşüncesinin ana akımlarını oluşturan felsefe, kelâm ve tasavvufun klasik ve modern problemlerinin yanı sıra, özellikle felsefe-din ilişkileri ve klasik metin incelemeleriyle ilgilendi. Mantığa Giriş, (Ebheri, İsaguci’den tenkitli metin-çeviri-inceleme, 1998) adlı bir eseri vardır.
Tam adı:
Prof. Dr. Hüseyin Sarıoğlu
Unvan:
Türk Öğretim Üyesi, İlahiyatçı, Yazar, Çevirmen
Doğum:
Tosya, Kastamonu, Türkiye, 1962

Okurlar

4 okur beğendi.
34 okur okudu.
1 okur okuyor.
14 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
“Kimseden daha iyi olmadığınızı anlayacak kadar mütevazi, herkesten farklı olduğunuzu kavrayacak kadar bilge olun.”
Reklam
Her şeye rağmen insan aklının kavrayıp çözüme kavuşturmada yetersiz kaldığı metafizik sorunlar konusunda son söz “vahy”e bırakılmalı; bununla birlikte uzmanlık şartını taşıyanların güçleri nispetinde yorum yapma hak, yetki ve sorumluluklarının olduğunu kabul edilmelidir.
O halde hakikatler insanlara aktarılırken özellikle dinin insanların anlayış kapasitelerine göre belirlediği sınırlara titizlikle uyulmalıdır. Bu ilkelere riayet edilmeyecek olursa dinin öğretileri kimi insanlar için karmaşık bir hal alacak ve bu yüzden hikmeti şerii nebeviyye ortadan kalkmış olacaktır.
İbn Rüşd'e göre "din" in amacı ve işlevi, insanlara "gerçek bilgi" (el-ilmu'l-hak) ile "doğru davranış" ı (el-amelü'l-hak) öğretmektir.
Nitekim İbn Rüşd; hayatı boyunca kendisini en çok üzen olayın, Kurtuba’da yanında oğlu bulunduğu halde ikindi namazı için gittiği mescitten zındıklık ve kâfirlikle itham edilerek dışarı atılması olduğunu söyler.
İslam Felsefesiyle İlgili Okunabilecek Kitaplar
Sizin için felsefe listeleri oluşturmaya devam ediyorum. Orta Çağ Hristiyan felsefesinden sonra şimdi de Orta Çağ ve Yeni Çağ İslam felsefesiyle ilgili okunabilecek eserlere sıra geldi. Hristiyan felsefesinde yeni-Platonculuk'un bilinmesinin önemli olduğunu söylemiştim. İslam felsefesinde de bu önemli ama aynı zamanda çok iyi Aristoteles
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
193 syf.
7/10 puan verdi
İbn Rüşd
TDV islam araştırmaları merkezi nin hazırladığı bu eserde; Endülüs’te yaşamış, itidal üzere, hukukçu, hekim ve meşşai okulunun son temsilcisi olan filozof İbn Rüşd ten bahsedilmiştir. O; fikirlerini âlem, insan ve Allah ilişkileri temeline oturtmuştur. İnsanın varlık amacının akıl gücünü kullanarak nazari ve ameli yetkinliğe ulaşmak olduğunu dile
İbn Rüşd
İbn RüşdHüseyin Sarıoğlu · İslam Araştırmalar Merkezi · 201931 okunma
195 syf.
10/10 puan verdi
·
19 günde okudu
İbn Rüşd, Batı'da bilinen adıyla Averroes. Batı dünyasına Aristo'yu tanıtan, Latin Ortaçağı'nı etkileyerek Rönesans fikrinin uyanmasında etkili olmuş İslam dünyasının en önemli filozoflarından biridir. Gerek antik ve Helenistik felsefe gerek İslam ilim ve düşüncesi alanında süregelmiş zengin birikimi ele alıp tartışarak farklı bakış açısı ve yorumlar getirmiş, felsefenin dine karşı bir taraf olmadığını aksine dinin bir parçası, yöntemi olduğunu "Hakikat hakikate ters düşmez, aksine birbirini destekler." sözleriyle ifade etmiştir. Bu kitapta filozofun hayatı, temellendirdiği görüşler üç bölüme ayrılmıştır. Bunlar: İnsan ve Bilgi, Varlık ve Âlem, Tanrı ve Din. Bu olguları kendi entelektüel şahsiyeti ve yöntem ilkeleriyle açıklamıştır. Görüşlerinde kullandığı yöntemler akıl ilkeleri ve vahiydir. İbn Rüşd felsefesini anlamak için iyi bir giriş kitabı olabilir.
Hüseyin Sarıoğlu
Hüseyin Sarıoğlu
filozofun görüşlerini ve açıklanan ilke ve kuramları kitaba çok iyi bir şekilde aktarmış, anlaşılır ve net bir şekilde ifade imkanı oluşturmuştur.
İbn Rüşd
İbn RüşdHüseyin Sarıoğlu · İSAM - İslam Araştırmaları Merkezi · 201131 okunma