Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İsmail Yiğit

İsmail YiğitPeygamberler Tarihi yazarı
Yazar
9.0/10
67 Kişi
348
Okunma
15
Beğeni
2.438
Görüntülenme

İsmail Yiğit Gönderileri

İsmail Yiğit kitaplarını, İsmail Yiğit sözleri ve alıntılarını, İsmail Yiğit yazarlarını, İsmail Yiğit yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kalbini irfana, dilini burhana, bedenini ateşe, malını misafir ve iyilik yapmaya adamış olan bu büyük Peygamber (r.a), bu defa da oğlunu kurban etmeye razı olarak kulluk ve sevgideki üstünlüğünü ispat etti.
"... Alemler içinde Nuh'a selâm olsun!" 37/Saffât sûresi 75-82
Reklam
Müşrikler ona saldırırlar ve bayıltana kadar döverlerdi. Bir süre sonra kendisine gelen Hz. Nuh, "Allah'ım beni ve kavmimi bağışla; zira onlar bilmiyorlar." diye dua ederdi.
Hilim ve teennîyi ilke edinen Muaviye, mecbur kalmadıkça kuvvete başvurmazdi. Nitekim onun, Irak Valisi Ziyad b. Ebih'in âzatlısının Ziyad'ın şiddete dayalı siyasetini övmesi üzerine, "Kes sesini! Efendin Ziyad'ın kılıcıyla elde ettiği başarıların çok daha fazlasını sadece dilimi kullanmak suretiyle kazandım!" dediği aktarılmıştır. Ancak bununla birlikte, istikrarı sağlamak için, Ziyad gibi şiddete başvuran valilerinin sertliğine göz yumar, bazan bunu teşvik de ederdi.
Sayfa 39 - isam
Muâviye, Hz. Osman döneminde Suriye valiliği yaptığı yıllarda sınır savunmasını güçlü hale getirdikten sonra Bizans'a karşı "savâif" adı verilen yaz seferlerini başlatmış; Bizans'la akdedilen antlaşmalar, salgın hastalıklar ve iç meseleler yüzünden gerçekleştirilemediği yıllar hariç, bu seferleri geleneksel hale getirmişti. Ancak Muâviye, Hz. Ali ile mücadelesi sırasında, sadece onunla uğraşabilmek için Bizans'a karşı düzenlenen seferleri durdurup Bizans kralıyla sulh yapmış ve hatta ona vergi vermek zorunda kalmıştı.
Sayfa 35
Dolayısıyla dünyaya bir ceza olarak değil, yaratılış gayesi nedeniyle gönderilmişlerdi.
Reklam
Andolsun ki cehennemi, kalpleri olup da onunla (hakikati) anlamayan, gözleri olup da onunla (hakikati) görmeyen; kulakları olup da onunla (hakikati) duymayan insanlar ve cinlerin çoğunluğu için yarattık/hazırladık. Bunlar hayvanlar gibidir, hatta (hayvanlardan) daha sapkınlardır. Bunlar gafillerin ta kendileridir. (7/A'râf, 179)
Hani, meleklere, “Âdem’e secde edin” demiştik. İblîs’in dışında hepsi secde ettiler. İblîs, “Ben, çamurdan yarattığın kimseye secde eder miyim!” dedi. Ve ekledi: “Şu benden üstün kıldığına bak! Yemin ederim ki eğer beni kıyamete kadar yaşatırsan, az bir kısmı dışında, onun neslini peşime takacağım!” Allah şöyle buyurdu: “Git! Onlardan kim sana uyarsa cezanız, eksiksiz bir ceza olarak cehennem olacaktır. Haydi, onlardan gücünün yettiklerini sesinle (telkinde bulunarak) çağrınla ayart! Süvarilerinle yayalarınla onlara karşı ordu topla; mallarına, evlâtlarına ortak ol, kendilerine vaadde bulun. Zaten şeytan insanlara aldatmadan başka bir şey vaad etmez. Doğrusu Benim mümin kullarım üzerinde senin bir hakimiyetin olamaz. Rabbin vekil olarak yeter." İsra Sûresi 17/61-65
340 syf.
·
Puan vermedi
·
8 günde okudu
İhsan Süreyya Sırma İslam Tarihi demek yerine Müslümanların Tarihi der. Gerçekten de imametin saltanata dönüştüğü, müslümanın müslümanı öldürdüğü, Kabe'ye saldırıldığı, sahabenin fitneye sebep olmamak için yapılan zulümler karşısında birşey yapamadığı, itiraz edenin isyancı olduğu garip bir dönem Emeviler dönemi. Kitap bütün bu olayları üstünkörü anlatıyor. Yer yer Haccac iyi bir insan mıydı diye bile düşünüyoruz. Yazar Emeviler dönemi tarih yazımının genelde Şiiler tarafından yazıldığını, bu yüzden oldukça yanlı olduğunu ifade ediyor ve pek suya sabuna dokunmadan anlatıyor yaşananları . Bazı şehirler kaynarken, bazı şehirler ilmin merkezi oluyor. İslam sanatının ilk örnekleri Bizans, Sasani ve Türk etkisinde oluşuyor. Hasan Basri, Ebu Hanife bu dönemde yetişiyor. Mezhep ayrılıklarının tohumları bu dönemde atılıyor. Kabilecilik, güç, iktidar ve din(!) savaşları Emevilerin sonunu getiriyor. İslam tarihi okumalarına Abbasiler ile devam edeceğim.
Emeviler
Emevilerİsmail Yiğit · İsam Yayınları · 2016131 okunma
Şüphesiz ki, bizim, Peygamber olarak gönderdiğimiz kullarımıza çok önceden verilmiş bir sözümüz vardı: Kendilerine mutlaka yardım edilecektir ve sonunda galip gelecek olan mutlaka bizim ordumuz olacaktır. -Saffât sûresi, 37/173.
349 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.