James Bridle

James BridleYeni Karanlık Çağ yazarı
Yazar
8.8/10
14 Kişi
42
Okunma
3
Beğeni
455
Görüntülenme

Hakkında

Teknolojiler ve disiplinler arası çalışan James Bridle, Londra, University College’da Bilgisayar ve Bilişim Yüksek Lisansı yapmış ve tezini Yapay Zekâ’nın yaratıcı uygulamaları üzerine yazmıştır. Yapıtları dünyanın pek çok yerinde sergilenmiş ve İstanbul Tasarım Bienali, Oslo Mimari Trienali, Japon Medya Sanatları Festivali gibi pek çok önemli etkinlikte yer almıştır. Yeni Estetik araştırma projesiyle eleştirel ve sanatsal tartışmalara yol açan ve Guardian, Wired, Domus, New Statesman, Observer gibi yayınlarda ve internet bloglarında edebiyat, kültür, dijital teknoloji üzerine yazan Bridle, 2019’da BBC Radyo 4 için John Berger’ın Görme Biçimleri’ni dijital çağ için yeniden tahayyül eden, teknolojinin görme biçimimizi nasıl değiştirdiğini ele alan dört bölümlük “Yeni Görme Biçimleri” dizisini yazıp sunmuştur. Çok sayıda ödül kazanmış olan Bridle, 2015’te Wired dergisi tarafından Dünyanın En Etkili 100 Kişisi arasında gösterilmiştir.
Unvan:
Sanatçı, Yazar
Doğum:
1980

Okurlar

3 okur beğendi.
42 okur okudu.
58 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Hepimiz aynı gökyüzüne bakıyoruz, ama farklı şeyler görüyoruz.
Sayfa 198 - Metis Yayınları
Carole Cadwalladr
"Şarlatanın en iyi dostu kargaşa, favori taktiği ise gürültüdür."
Sayfa 243 - Metis Yayınları
Reklam
Biz saplantılı bir şekilde dünyaya ilişkin daha kesin hesaplar yapmaya çalıştıkça, dünya giderek daha anlaşılmaz bir karmaşıklığa bürünüyor.
Sayfa 55 - Metis Yayınları
Çekici eline bir kere aldı mı insan, her şey çivi gibi görünür derler.
Sayfa 23 - Metis Yayınları
Bugün karşı karşıya olduğumuz en büyük sorunlardan biri sorumlusu da olduğumuz teknolojilerdir.
Sayfa 12 - METİS

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
·
Puan vermedi
James Bridle'in "Yeni Karanlık Çağ" adlı kitabı, teknolojinin ve dijitalleşmenin çağımızdaki etkilerini ve beraberinde getirdiği sorunları ele alıyor. Bridle, internetin ve diğer dijital araçların hayatımızı nasıl dönüştürdüğünü inceliyor ve bu değişimlerin toplum, politika, kültür ve ekonomi üzerindeki etkilerini açıklıyor. Kitapta, yapay zeka, algoritma, gözetleme, manipülasyon, yapay gerçeklik gibi konuları da ele alan Bridle, teknolojinin yarattığı gölgeli alanları ve karanlık yanlarını ortaya çıkarıyor. Bunun yanı sıra, kitapta bilgi kirliliği, yanlış bilgi yayılımı, bağımlılık, gizlilik ihlalleri gibi dijital çağın sorunlarının nasıl çözülebileceği veya nasıl başa çıkılabileceği üzerine düşünceler de sunuluyor. James Bridle'ın "Yeni Karanlık Çağ" kitabı, dijitalleşmeyle ilgili kritik bir perspektif sunarak, okuyucuları bu konuda düşünmeye ve derinlemesine analiz etmeye teşvik etmeyi hedefliyor.
Yeni Karanlık Çağ
Yeni Karanlık ÇağJames Bridle · Metis Yayınları · 202042 okunma
280 syf.
10/10 puan verdi
·
7 günde okudu
"Teknoloji ve Geleceğin Sonu" ilk bakışta pek de karanlık bir yeni çağ gibi gözükmüyor değil mi? Gayet renkli, ışıl ışıl bir teknoloji devri(!) Her şey öyle parlak ve öyle kusursuz ki ne durumda olduğumuzu görmek çoğu zaman mümkün olmuyor. İnsanın dışardan bir gözle kendine bakması gereken anlarda dahi her şekilde izleniyor oluşu müthiş korkunç! Son zamanlarda teknolojinin ve yeni dünya düzeninin getirdiği- getireceği- felaketleri anlatan kitaplar okuyorum. Nedendir bilinmez okurken içim sıkılıyor, korkuyorum fakat başımıza gelecekleri tahmin edebiliyor olma hissi hoşuma gidiyor. Farkında olarak bu düzenin içinde yer almak çok daha zor evet, ama nereye kadar görmezden geleceğiz? Gizlilik, mahremiyet, şahsiyet kavramlarının anlamını yitirdiği bir yeni karanlık çağ. Aslında her şey apaçık! Siz gizlemek isteseniz de bir şekilde bir bağlantı ile her şeye ulaşmak saniyeler sürüyor. Böyle bir çağda çocuk olmak, genç olmak, yetişmeye çalışmak fakat asla yakalayamamak; herhalde geleceğin sonu böyle bir şey... İzlediğimiz reklamlar, oynadığımız oyunlar ve daha pek çok yolla tatlı tatlı servis edilen şiddet ve sömürü; geldiğimiz noktada hiçbir kültürel kodun değerinin kalmadığını gösteriyor. Her şeyin gösteriden ibaret olduğu, daha gösterilirken hevesimizin geçtiği hayatlar yaşıyoruz. Bu doyumsuzluk yahut tatmin olamama hissi de doğal olarak hiç geçmiyor çünkü bir şey yapmıyoruz. Çok şey gösteriyoruz fakat hiçbir şey yapmıyoruz. Uzun zamandır bu içerikte kitaplar okuyorum, Yeni Karanlık Çağ en aydınlatıcılardan biriydi.
Yeni Karanlık Çağ
Yeni Karanlık ÇağJames Bridle · Metis Yayınları · 202042 okunma
280 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Teknoçağa ayak uydurmak kolay mı?
Ocak ayının son günlerinde başlayıp bu ay bitirdiğim nefis bir kitaptan söz etmek istiyorum size. Yakın geçmişten ele alınan konularla geleceği öngören biri James Bey. Öyle güçlü savları var -ki hepsi kaynakça bölümünde makale/web linkleri ile destekleniyor- Amazon neden bu kadar hızlı hiç düşündünüz mü? Çünkü çalışanları üzerinde onları kontrol eden bir bileklik ile onu al, bunu taşı derken nefes bile almadan çalışıyor. Mevsimlerin gecikmesi, iklim gecikmesi, hepsi planlanmış. Ya zirai tohumlar? Gelecek için ayrılan ata tohumlar olduğunu biliyor muydunuz? Fotoğraf makinlerinin bir dönem ırk ayırt ettiğini, çekik ya da siyahileri görmezden gelip fotoğraf çekemeyen algoritmalar ile tasarlanması. Deep web algoritmaları ile artık hazır veriler her yanımızı sarıyor. Öyle ki ne kadar çok enformasyon o kadar gelişmiş yeni cihazlar anlamına geliyor. Bu dönemi anlamak için okuyun lütfen
Yeni Karanlık Çağ
Yeni Karanlık ÇağJames Bridle · Metis Yayınları · 202042 okunma