Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Jan Assmann

Jan AssmannKültürel Bellek yazarı
Yazar
9.2/10
11 Kişi
57
Okunma
5
Beğeni
1.155
Görüntülenme

Hakkında

Günümüzün en önde gelen Mısırbilimcilerinden biri olan Assmann, akademik kariyerini eski Mısır dini, tektanrıcılık, Batı kültüründe tektanrıcılığın alımlanışı, kültürel hafıza gibi konulara adamıştır. Aldığı birçok ödül arasında “Max Planck Araştırma Ödülü”, “Alman Tarihçiler Ödülü” sayılabilir. Daha önce dilimize kazandırılan eserleri: Kültürel Bellek (Ayrıntı Yayınları, 2001), Tektanrıcılık ve Şiddetin Dili (Avesta Basın Yayın, 2011).
Doğum:
1938

Okurlar

5 okur beğendi.
57 okur okudu.
5 okur okuyor.
86 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Hükümdarlar sadece geçmişi değil aynı zamanda geleceği gasp ederler, hatırlanmak isterler, kendilerini unutturmayacak işler yaparlar, bu eylemlerinin anlatılması, müziksel olarak işlenmesi, anıtlarda sonsuzlaşması ya da ya da en azından arşivlenmesi için çaba gösterirler. İktidar "kendisine geriye yönelik meşruluk ve ileriye yönelik ebedilik" kazandırır.
Azınlıklara yönelik baskı ve yok etme politikası örneğin (Yahudiler, Siyahlar) bu grupların kimliklerine, çok sevdikleri yaşam kadar sarılmalarına yol açtı.
Sayfa 164Kitabı okudu
Reklam
Bayram, varlığımızın günlük yaşamda göz ardı edilen arka planını aydınlatır ve tanrılar normalleşerek unutulan ve bozulan düzenlerini tazelerler.
Dönemindeki yaygın görüşün aksine, inancın etkisini daha açık görebilen, bugünkü deyimiyle kurgusal halk kavramının farkında olan Max Weber şunları yazıyor:”tüm etnik farklılıkların ardında seçilmiş halk olma düşüncesi yatıyor”. Weber, böylece İsraillilerin etnik farklılıklardan, ideal tip, model olarak kullanılabilecek bir ilke yarattığı görüşünün altını çizer. Kendini böyle gören ve diğer halklarla arasına mesafe koyan her halk, bir şekilde seçilmiş olduğuna inanır.
Sayfa 39
Bellek sanatı için mekân neyse, hatırlama kültürü için de zaman odur.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
368 syf.
8/10 puan verdi
jan assmann'ın oldukça açık bir dille yazdığı bu kitap kültürel bellekle ilgili öğrenmek istediğiniz herşeyi içinde barındırmaktadır. çevirmeni tebrik ediyorum gayet güzel açık bir çeviri yapmış.
Kültürel Bellek
Kültürel BellekJan Assmann · Ayrıntı yayınları · 200149 okunma
368 syf.
·
Puan vermedi
Hatırlama ve Bellek ile Yazılı Kültür olarak iki bölümden oluşan bu kitapta; birey, toplum, kültür, dil, anlam, yorum ve ¨ tarih gibi mefhumlarla geniş¸ bir irdelemeye tabii tutulmuştur. Hatırlamayı salt zihinsel bir faaliyet olarak ele alan birinci bölümde Aristoteles, Bergson, Freud gibi düşünürlerin görüşleri incelemeye alınıyor. bunun dışındaki alt başlıklar ile hatırlama üzerine farklı yaklaşımlar konu ediniyor. ikinci bölümde de Sözlü Kültürden Yazılı Kültüre geçişteki dönüşümler inceleniyor. burada üzerinde durulan nokta ise sözlü kültürde kullanılan el-kol hareketlerinin, mimiklerin, yerini yazılı kültürle beraber yazılı metinlere bırakması. Yazı ile beraber yüz yüze gelme etkinliğinin bittiğini anlatıyor yazar. Günümüze kadar ele alındığında ise yazılı kültür ile başlayan yeni kültür, yerini sembolik ifadelere bırakmıştır. artık yüz yüze gelmenin eskiyip yazı ile ilişkilerin başladığı bir dönemin de sonuna doğru gitmekte olduğumuzu görebilmekteyiz.
Kültürel Bellek
Kültürel BellekJan Assmann · Ayrıntı yayınları · 200149 okunma
368 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Kültürel belleğin ne olduğunu ve toplumların belleğinde değerlerin ve bilgilerin nasıl kaydedildiği, nasıl anımsandığını anlatan muazzam bir çalışma.
Kültürel Bellek
Kültürel BellekJan Assmann · Ayrıntı yayınları · 200149 okunma