Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Jay Burreson

Jay BurresonNapolyon'un Düğmeleri yazarı
Yazar
8.4/10
30 Kişi
95
Okunma
0
Beğeni
503
Görüntülenme

Hakkında

1942 yılında doğdu. Lisansüstü eğitimini Hawaii Üniversitesi'nde tamamladı ve aynı üniversitede kimya üzerine doktora sonrası araştırmalarını sürdürdü. Uzun yıllar endüstriyel kimya alanında çalışan Burreson, halen Oregon'daki bir ileri teknoloji firmasının genel müdürlüğünü yapıyor.
Unvan:
Kimyager, Yazar
Doğum:
1942

Okurlar

95 okur okudu.
21 okur okuyor.
128 okur okuyacak.
4 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Bazı cerrahlar mikrop teorisine inanmıyor ve "Eğer göremiyorsak yoktur," diyorlardı.
Sayfa 131Kitabı okudu
Reklam
"Dünyamızı biçimlendirmiş sistemler olan emperyalizm ve sömürgecilik, silahların gücüne dayanıyordu."
Sayfa 110Kitabı okudu
"Ölümcül olan Clostridum botulinum mikrobunun ürettiği toksin, çok küçük miktarlarda deri altına enjekte edilerek sinirlerdeki titreşimleri engeller ve kasların felç olmasına yol açar. Sonuç, kırışıklıkların geçici olarak kalkması, yani giderek popülerleşen botoks uygulamasıdır."

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
376 syf.
9/10 puan verdi
·
8 günde okudu
Metalik kalay sıcaklık düştüğünde gri bir toza ve farklı bir yapısal forma dönüşür. Napolyon'un ordusunun Rusya seferinde yenik düşmesinin bir sebebi de asker giyiminde kullanılan düğmelerin metalik kalay olmasıydı. Elbette biraz abartı olabilecek bir öneri olmasına rağmen kitabın adının neden böyle olduğunu açıklamak istedim. Çünkü kitap boyunca tarih ve kimya ilişkisi çok güzel işleniyor. Örnek vermek gerekirse, 1722 yazında Rus Çarı Petro'nun Kazak süvarilerinin kamp kurduğu yerde yenilen çavdarın ergot alkoidlerinden kaynaklanan ergotizm hastalığı orduyu kırıp geçirdi ve yazarın dediğine göre Türklere karşı planlanan seferden vazgeçildi. Maalesef kitap boyunca bir daha Türk adını duymuyor olmamız bilim veya mühendislik tarihine katkımızı biraz sorgulatıyor. Bu tarih yazımından da kaynaklı olabilir tabii. Açıkçası kitabın içeriği saymakla bitmez. Baharatın ticareti, dünya ekonomisine etkisi, savaşlar ve kimyasının ardından askorbit asitin denizcilerce mahiyeti, patlayıcılar konusunda öne çıkan Fritz Haber ve Alfred Nobel'in çalışmaları, ipek ve naylonun ardından kauçuğun keşfi ve furyaları gibi pek üstüne düşünülmeyen konularda detaylı anlatımlar mevcut. Kimya ile ilginiz olmasa bile tarihi açıdan keyifli bir kitap ancak teması tabii ki kimya bazlı.
Napolyon'un Düğmeleri
Napolyon'un DüğmeleriPenny Le Couteur · Metis Yayıncılık · 201794 okunma
376 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
31 günde okudu
Bilim tarihi ya da bilimin tarihe etkisi ilgimi çeken konulardır. Napolyon'un Düğmeleri de bu nedenle kütüphanemin özel kitaplarından biri olmayı haketti. İlgimi çeken, beni şaşırtan, hatta hakkında hiç bir fikrim olmayıp kitap sayesinde öğrendiğim çoğu konuyu alıntı olarak paylaşsam da buraya yazmak istediğim başka şeyler var; - Shakespeare'in botanik bilgisi. 'Romeo ve Juliet'te güzelavratotu'na (atropa belladonna) atıf yapması, adamotu'ndan bahsetmesi, 'Hamlet'te banotu'nun (hebona) adını geçirmesi. - Atina'nın adının Yunan mitolojisine göre şehre zeytin ağacı hediye eden tanrıça Athena'dan gelmesi, şehre adı verilsin diye temiz su kaynağı ve kısrak bağışlayan Poseidon'un ise çok da dikkate alınmaması. (Atina Akropolis'in üzerinde hala bir zeytin ağacı bulunuyormuş.) -Thalasemia minör (Akdeniz Anemisi taşıyıcılığı) sayesinde sıtmaya (malaria) karşı nispeten bağışık olabilirmişim. Son olarak; kitabın yazarlarının tarımsal alanda çalışan kimyagerler olduğu gibi bir kanı oluştu bende. Tarım ilaçları ve kimi tohumların sentezi konusunda çok rahat, 'Ne olmuş ki sanki?', 'Yok canım, o kadar da kötü değil' şeklinde düşüncelerini yer yer dile getiriyorlar çünkü. Sonuç olarak; ilgi çekici, bilgilendirici bir kitap. Ben zevkle okudum, tavsiye ederim.
Napolyon'un Düğmeleri
Napolyon'un DüğmeleriPenny Le Couteur · Metis Yayıncılık · 201794 okunma
376 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Ortamlarda satılacak bilgiler.
Bilim tarihine olan fanatik düzeydeki merakımdan olsa gerek Metis'in bilim serisinden yayınladığı kitaplara apayrı bir bir değer veriyorum, naçizane kendilerine müteşekkirim. İnsanlığı ve dünyamızı etkileyen/değiştiren 17 molekülün tarihçelerinin anlatıldığı bu müthiş kitap türün meraklıları için bulunmaz bir kaynak. Lise çağından itibaren okullarda zorunlu ders olarak okutulabilecek kadar kıymetli olduğunu da ayrıca belirtmeliyim. Aynı zamanda "ortamlarda satılacak bilgi" kapsamında bir sürü detay barındırıyor. Şiddetle öneririm.
Napolyon'un Düğmeleri
Napolyon'un DüğmeleriPenny Le Couteur · Metis Yayıncılık · 201794 okunma