Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

José Ovejero

José OvejeroZulmün Etiği yazarı
Yazar
7.0/10
1 Kişi
11
Okunma
0
Beğeni
278
Görüntülenme

José Ovejero Gönderileri

José Ovejero kitaplarını, José Ovejero sözleri ve alıntılarını, José Ovejero yazarlarını, José Ovejero yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
KAÇIŞ EDEBIYATI
Ne yaparsak yapalım önemli değil. Hiçbirimiz için sorulara verilebilecek gerçekten tatmin edici bir cevap yok. Sadece varmış gibi yapabiliriz. Ama şunun farkındayız ki, belirsizlik ortadan kalkıyorsa, bu aklımız değil, arzularımız sayesindedir. Yolun sonuna geldiğimizde, yüzümüzü dönecek tanrılar olmadan, dürtülerimize bir neden ya da anlam veren bilge bir doğa olmadan, kim olduğumuzu gösteren aynaya bakarken geçmişin ve yazgının mazeretine sığınmadan, edebiyat ve sanat, genel olarak her şeyi daha katlanılabilir kılmamıza yardımcı olabilir. Kendinden kaçmak. Kaçış edebiyatı. Belki de Eco, edebiyat bize her şeyi olduğu gibi kabullenmemizi öğretir derken haklıydı. Edebiyat kişinin yaşamı üzerinde büyük bir avantaja sahiptir: Katmerlidir, kesintisizdir, görünüşte sonsuzdur.
Sayfa 73 - ALAKARGA YAYINLARIKitabı okudu
EDEBİYAT HALKIN AFYONU MUDUR ?
Hepimiz adaletten yanayızdır ama bunu hayata geçirmek için çok az kişi harekete geçer. Okumak pek çok durumda, iktidarın bize söylediği gibi bir tür kişisel gelişim ve kurtuluş yolu değil, bir ayrıcalık stratejisidir. Okumak, yolculuk etmek gibi, çoğu zaman eğlenceli bir etkinlik halini alır. Tekrar tekrar, "okumak iyidir, çünkü okumak, yazmak gibi zararsızdır" mesajını alırız. Ekmek ve sirk. Ve edebiyat. Ve internet. Edebiyat halkın afyonudur. Zalim kitaplar, eğlence diktatörlüğüne boyun eğmeyi reddeden, hayatı değilse de en azından içimize usulca yerleşip bizi rahatsız ederek duruşumuzu değiştirmeye zorlayanlardır. (Ekmek ve Sirk :Romalılar döneminde söylenen söz. İnsanların karnını doyur ve aklını meşgul et.)
Sayfa 56 - ALAKARGA YAYINLARİKitabı okudu
Reklam
BELİRSİZLİĞİN ZALİMLİĞİ VE İYİ EDEBIYAT İLİŞKİSİ
"Belirsizlik zalimse" der Fransız filozof Clement Rosset ( Zalimlik İlkesi) "bunun sebebi kesinlik ihtiyacının pek çok insan için mutlak ve vazgeçilmez olmasıdır. " Sonrasında felsefenin kesinlik bildirme, gerçeği bulma gibi bir özelliğinin olmadığını, amacının öğretmek değil, yanlış öğretilenleri düzeltmek olduğunu ekler. Edebiyat, iyi edebiyat, genellikle aynı yolu takip eder. Bir şeye inanmamız gerektiği için, inandığımız şeye dair sağlam kanıtlarımız ya da göstergelerimiz olduğu için değil, sıkı sıkıya inandığımız gerçeği sorguladığı için etiktir.
"Asla gelmeyecek bir şeyi veya birini bekleyerek yaşıyoruz."
"Tümüyle fiziksel ve kimyasal olmayan şeyleri inkar eden bizler, hala kesinliğin tesellesini arıyoruz: Bir şey için buradayız ve bu şeye biz karar verebiliriz. Daha yüksek bir irade tarafından yaratılmadık ama özgürlüğümüz bizi tırtıl veya sünger gibi türlerden farklı kılıyor."
"...Çünkü bizler, kendi sesimizi yükselterek diğer sesleri bastırmaya çalışan uyumsuz bir koro gibiyiz."
Reklam
168 syf.
·
Puan vermedi
Kitabı iki bölüme ayıralım. Yazarın da yaptığı bu zaten. İlk bölüm zalim ve zulüm üzerine. Bu kavramların insanlar üzerindeki etkilerini, kültürleşmiş hallerini ve özellikle bu kültürleşmiş hallerin doğal, sıradan, olması gereken şeylermiş gibi görünmesi üzerine konuşuluyor. Buna birçok insan eylemleri ike de örnek veriyor yazar. Zulüm ve
Zulmün Etiği
Zulmün EtiğiJosé Ovejero · Alakarga Yayınları · 202211 okunma
63 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.