Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kadriye Hüseyin

Kadriye HüseyinMukaddes Ankara'dan Mektuplar yazarı
Yazar
9.0/10
1 Kişi
11
Okunma
1
Beğeni
973
Görüntülenme

Hakkında

1888 yılında Kahire'de doğan Prenses Kadriye, Hüseyin Kamil Paşa'nın ikinci eşi Melek Turhan'dan olma kızıydı. İlk evliliğini Muhammed Cemal Sırrı Bey ile 1919 yılında yaptı ve aynı yıl eşinden ayrıldı. İkinci evliliğini ise 1921 yılında İstanbul'da Muhammed Hayri Paşa ile yapan Prenses Kadriye'nin bu evlilikten Mahmud Hüseyin Hayri (d.1924) ile Samira (1922-2007) adlarında iki çocuğu oldu. 1922 yılında İstanbul'daki Huber Köşkü'ne yerleşen ve 1930 yılına kadar burada ikamet eden Prenses, bu köşkü Notre-Dame de Sion rahibelerine devrederek Kahire'ye döndü. 1952 yılında yapılan devrim sonucu tutuklanan ve yargılanan Prenses Kadriye, beraat ettikten sonra yurtdışında yaşamaya başladı. Ancak bir süre sonra tekrar yurda döndü ve 3 Haziran 1955 tarihinde öldü. 16 Nisan-24 Mayıs 1921 tarihleri arasında Atatürk'ün konuğu olarak Ankara' yı ziyaret etmiş olan Prenses'in Temmuz 1921'de yayımlanmış "Mukaddes Ankara'dan Mektuplar" adlı fransız dilinde bir kitabı vardır.
Tam adı:
Prenses Kadriye Hüseyin
Unvan:
Yazar ve Mısır Prensesi
Doğum:
Kahire, 10 Ocak 1888
Ölüm:
3 Haziran 1955

Okurlar

1 okur beğendi.
11 okur okudu.
9 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"şerefle yaşamayı temin edinceye kadar mücadele edeceğiz"
Sayfa 12 - Cumhuriyet Yayınları, Ekim 1999Kitabı okudu
İnsanları ancak hadiseler yetiştirir ve onların da kadr ü kıymeti ancak ef'al (işleri) ve harekâtıyla ölçülür.
Sayfa 19 - Cumhuriyet Yayınları, Ekim 1999Kitabı okudu
Reklam
Bunun üzerine Mustafa Kemal Paşanın Yunanlılarca işlenen vahşetlere dikkatlerini çekmek üzere, bütün Avrupa devletlerine nevmidane (umutsuzca) bir müracaatta bulunduğu öğrenildi: "Muharebe sahasında esir edilen askerlerimiz, gözleri süngü ile oyulduktan sonra şehit ediliyor. Gayr-ı muharip (savaşa girmeyen) ahali, cinsiyet ve yaş gözetilmeksizin, katlediliyor (öldürülüyor); bütün eşyaları, hezimet halindeki Yunanlılar tarafından yağma olunuyor; kadınlar ve genç kızlar tartaklanıyor; müteaddit (birçok) şehir ve köylerle çiflikler, bilhassa camiler baştan aşağı yakılıyor. Bu meyanda Osmanlı hanedanının kurucusu olan Ertuğrul Gazinin Söğüt'teki mübarek türbesi dinamitle tahrip edilmiştir. Yunanlıların, umumiyetle vicdansızca ika ettikleri hareketlerin icrasında hiçbir insani düşünce veya hiçbir harp kaidesi kendilerine mâni olamamıştır vs vs..." Ne yazık ki, Müslüman bir milletin itlâfi (yok edilmesi) mevzuubahis olduğundan, Avrupa mutat sağırlığına sadık kaldı. Yüzyllardan beri tasmim (tasarlanan) ve tatbik olunan ifna (yok etme) hareketi işte böylece devam edegeliyordu.
Sayfa 5 - Cumhuriyet Yayınları, Ekim 1999Kitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
135 syf.
·
Puan vermedi
·
14 saatte okudu
Mısırlı prenses Kadriye Hüseyin'in 1921 yılında Türkiye'ye yapmış olduğu gezinin anlatıldığı kitap. Türkiye Kurtuluş Savaşı'nda. O dönemki Ankara, Mustafa Kemal Atatürk ve Milli Mücadele dönemini anlayabilmek için güzel bir eser.
Mukaddes Ankara'dan Mektuplar
Mukaddes Ankara'dan MektuplarKadriye Hüseyin · Boyut Sahaf Yayınları · 19999 okunma