Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kathleen M. Wheleer

Kathleen M. WheleerRomantizm Pragmatizm ve Dekonstrüksiyon yazarı
Yazar
9.0/10
1 Kişi
2
Okunma
0
Beğeni
219
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Yazar

Okurlar

2 okur okudu.
7 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Tecrübenin her şeyin en şüphe götürmez mihenk taşı olduğu anlaşılıyor. - Platon
Filozofların çoğu hatası, insani varlığı gereğinden fazla ayrıntılı ve çerçevesi çizilmiş bir görüş noktasından hareketle ele almalarından doğdu.
Reklam
Pragmatik kuşkuculuk..
Kendisiyle gerçekliği yakaladığımızı söylediğimiz kalıntı -ve geometri ile ona eşlik eden inceleme- gördüğümüz kadarıyla, varlık hakkında bir rüyadır, fakat onun hakkında net uyarıcı görüş, kullandıkları varsayımları tahrip etmeksizin/eleştirmeksizin bıraktıkları ve açıklayamadıkları için imkansızdır. Başlama noktası akıl yürüten kişinin aslında bilmediği ve ulaştığı sonuç ve müdahil herşey aslında bilinemeyen şeyler olduğuna göre, bu tür durumlardaki onayın/rızanın doğru bilgiye ya da bilime dönüştürüldüğü yer neresidir? - Platon
''Evren, gözlemci tarafından yaratılmaktaydı ve gözlem süreci, gözleneni etkilemekteydi.''
Sözgelimi, “kendinde şey” ve “özne” yani, “ben bilinci” pre linguistik gerçekler değildir; zira, dilin nesnel olarak tasvir ettiği önceden mevcut olgular yoktur. Her tasvir bir yorumdur. Yorum, dil içinde birbiriyle karşılıklı ilişki, fonksiyon ve etkileri bulunan özne ve nesnenin özgür bir oyunudur. Özne ile nesne de konuşma figürleridir.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
387 syf.
9/10 puan verdi
Birçok insan düşündüğünü sanır, aslında yaptıkları sadece önyargılarını yeniden düzenlemektir. Çünkü işlevselciliği öylesine kanıksamıştır ki beyin(burada psikoloji de devreye giriyor), insan artık daha pragmatist düşünmeye başlamıştır. Hatta bu pragmatist işlevselcilik öylesine sirayet etmektedir ki; - Felsefeyle mi ilgilendiyorsun? + Evet - Felsefe karnın mı doyuracak? Elbette buna karşılık olarak, felsefe ruhumuza cesaret katar diye karşılık verilebilir ancak düşünce böylesi bir pragmatist noktaya varmıştır ki artık bu psiko-felsefi edilgenlik hali, düşüncede durağanlıkla eş anlama gelmiştir. Ancak trajik olan şudur ki zihin bir kalıp veya isimden ibaret değil bir oluştur. Fiildir. Bu noktada pragmatizm her iki zıt görüşte de ''faydacılığı gereği'' bulunuyor olsa da bu onu kendi çelişkisidir. Pragmatist felsefenin bu çelişkisinin yanında kitap da Derrida gibi anlaşılması oldukça güç, öznelliğin uç boyutlarını yaşayan bir isimin, kaleminin suyunu sıkarak romantizm ve pragmatizm çerçevesinde analizini yapıyor. Derrida’nın tam anlamıyla dekonstrüksiyonist bir isim olması onu postmodenist yapıyor olsa da kitap oldukça derinlemesine bir bağlama yoluna giderek Derrida'yı romantik pragmatizme iliştirmiş. Kitap tam olarak edebiyat felsefesi üzerine kurulmuş bir teori kitabı. John Dewey ve William James'in kuramları çerçevesinde ele alınan pragmatizmi bu kitapta sevebilirsiniz. Ancak pragmatizmi tam olarak karşılayan bir yaklaşım değil bence kitapta ki... Nietzche gibi yapısökümcü bir duruşu olan Derrida üzerine yapılan edebi analizler mutlaka okunmalı diye düşünüyorum. Alanında çok ama çok başarılı bir eser.
Romantizm Pragmatizm ve Dekonstrüksiyon
Romantizm Pragmatizm ve DekonstrüksiyonKathleen M. Wheleer · Paradigma Yayıncılık · 20112 okunma