Kemal Beydilli

Kemal BeydilliYeniçeriler ve Bir Yeniçerinin Hatıratı yazarı
Yazar
Derleyen
Çevirmen
7.8/10
8 Kişi
44
Okunma
14
Beğeni
2.286
Görüntülenme

Hakkında

Prof. Dr. Kemal Beydilli 1942 yılında İstanbul’da doğdu. Yüksek öğrenimine İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde başladı. Tarih Eğitimini aynı üniversitenin Edebiyat Fakültesi’nde (1964-68) ve doktora ile mezun olduğu Münih Ünivesitesi’nde tamamladı (1970-75). 16. Yüzyılda Lehistan-Osmanlı münâsebetlerini ele alan doktora çalışmasını, Prof. Franz Babinger’in halefi Prof. J. Kissling’in yanında yaptı. Osmanlı tarihinin çeşitli konularını, müessese ve meselelerini ele alan ve Osmanlı arşiv belgelerine dayanan araştırmalar yapmıştır. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümü’nde öğretim üyesi olarak dersler vermiş ve Yakınçağ Tarihi Anabilim Dalı Başkanlığı görevini yürütmüştür. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi'nde Atatürk İlkeler ve İnkılap Tarihi, Osmanlı Tarihi, Osmanlı İdare Tarihi dersleri vermektedir.
Unvan:
Prof. Dr.
Doğum:
İstanbul’, 1942

Okurlar

14 okur beğendi.
44 okur okudu.
4 okur okuyor.
65 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Reklam
"III.Selim, resim sanatını imparatorluğun tanıtımı, hanedan meşruiyeti ve Avrupa protokolüne iştirak anlamlarında bilinçli olarak kullanan ilk hükümdardır. Bu anlamda Selim kendi resimlerini çoğaltarak, sair hükümdarlara hassaten imparator Napolyon'a hediye etti."
Sayfa 293 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
"15 Haziran 1826'da yeniçeriler, büyük bir gafletle son defa isyan alâmeti olan 'kazan'larını ortaya çıkarttıklarında bu bir süpriz olmadı. Ayaklanma yeniçeri ocağı, onlarla işbirliği edenler ve özellikle Bektaşî dergahlarının da sonu oldu (17 Haziran 1826)."
Sayfa 43 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
"Birkaç gün büyük olan kardeşi Şehzâde Mehmed'in ölümü III.Mustafa'ya hükümdarlık yolunu açtı ve 16 Safer 1171/30 Ekim 1757'de, pazar gecesi üç sene on iki gün süren saltanatı akabinde üvey amcazâdesi III.Osman'ın vefatı üzerine tahta çıktı."
Sayfa 171 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Moravya Markgrafı’na yazılan 1397 tarihli bir mektupta da buna benzer bir anlatım görmek mümkündür. Burada da, “10-12 yaşlarındaki oğlan çocukların askeryapılmak üzere alındığı” hususuna yer verilmekteydi.
Seferlerde, cülûslarda maaşlarına zâm, terakki ve bahşiş talepleri giderek âdet haline gelen davranışlara dönüşmüş, II. Selim’in tahta çıkışı esnasında Belgrad ve İstanbul’da cereyan eden 1566 hadiselerinde olduğu gibi, yeni padişahı ve devlet erkânını hiçe sayan davranışlar sergilenebilmiştir.
Reklam
Gerek İngiltere’de gerekse daha sonra kıta Avrupası’nda görülen makineleri kırma ve tahrip etme eğilimleri başladı. Tahta ayakkabı yani “sabot” ile makinelere yapılan tahribat, “sabotaj” kelimesini ortaya çıkardı.
Kemal Beydilli
Kemal Beydilli

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
·
Puan vermedi
Müteferrika ve Halefi Hakkında
Müteferrika ve Halefi Hakkında ✵ ✵ ✵ Osmanlı idari, iktisadi ve askeri alanlarda modernleşme hareketi çabaları olmuştur. Bu çerçevede modernleşme hareketi iki döneme ayrılır: Birincisi 1770 ile 1830 yılları arasında ki dönem, ikincisi 1830 ile 1876 yılları arasında ki dönemdir. Osmanlı gerek gördüğü ıslahat faaliyetlerini 17 yüzyılda
İki İbrahim Müteferrika ve Halefi
İki İbrahim Müteferrika ve HalefiKemal Beydilli · Kronik Kitap · 201910 okunma
464 syf.
9/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Osmanlı'da Devletlerarası İlişkiler 2
İki cilt halinde olan serinin ikinci kitabı. İlk kitapta olduğu gibi bu kitapta da hocanın makaleleri toplanmış. Makaleler ağırlıklı olarak 18.yüzyılı kapsamakta ve kısman 19.yüzyılın ilk çeyreğini de içermekte. İkinci cilt ilk cilde göre biraz daha ağırdı fakat meraklılarının elinde olması gereken kaynak bir eser olmuş.
Osmanlı'da Devletlerarası İlişkiler 2
Osmanlı'da Devletlerarası İlişkiler 2Kemal Beydilli · Timaş Yayınları · 20231 okunma
Reklam
416 syf.
10/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Osmanlı'da Devletlerarası İlişkiler
Kitap Kemal Beydilli hocanın geçmiş yıllarda yazmış olduğu makalelerinin kitaplaşması sonucu ortaya çıkan 2 ciltlik bir eserin ilk cildini oluşturuyor. Kitapta toplamda 8 makale var. Makaleler Osmanlı Devleti'nin 18. ve 19.yüzyıllarını kapşıyor fakat çoğunluklu olarak 18.yüzyılın başı ve 19.yüzyılın ilk çeğreği. İlk makale Küçük Kaynarca Antlaşması'nı ele alan ve devletin yıkılışına kadar giden bir makale. Bu makalede özellikle Küçük Kaynarca'nın önemi ele alınmış. İkinci makale ise Küçük Kaynarca Antlaşması ile Tanzimat aradındaki ıslahat düşüncelerini ele alıp farklı kişiler tarafından yazılan raporlar incelenmiş. Kitabın en güzel bölümü diyebileceğim 3.makale ise III.Mustafa'yı ele alan kapsamlı bir bölüm. Burada III.Mustafa hakkında çok ilginç bilgiler mevcut. 4.makale I.Abdülhamid'in ilk altı ayını ele alıyor. 5.makalede ise yazar III.Selim'i anlatan bir makalesi ile padişah hakkında gene güzel bir çalışma ele almış. 6.makalesinde ise bir başka padişah olan II.Mahmud gene kapsamlı bir şekilde anlatılmış. 7.ve 8.makalelerde ise dış politika ve Şark Meselesi ele alınmış. Kitabın en güzel tarafı dört padişahın ele alındıkları bölümler. Ayrıca dipnotlar ile de desteklenen yazılar okuyucuya bir hayli bilgi veriyor.
Osmanlı'da Devletlerarası İlişkiler
Osmanlı'da Devletlerarası İlişkilerKemal Beydilli · Timaş Yayınları · 01 okunma