Kemal Kirişci

Kemal KirişciKürt Sorunu, Kökeni ve Gelişimi yazarı
Yazar
8.0/10
1 Kişi
9
Okunma
1
Beğeni
327
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Yazar

Okurlar

1 okur beğendi.
9 okur okudu.
11 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Hroch, bir ulusal hareketin üç ayrı yapısal evresine işaret etmektedir. A evresinde, entellektüel seçkinler bir halk grubunun dilsel, kültürel, toplumsal ve olasılıkla tarihsel niteliklerini araştırır. Sonraki B evresinde, daha fazla siyasallaşmış eylemciler ve profesyonel aydın kesimi bu ilk entellektüel çıkışları toplayıp kitlelerin ulusal bilincini uyandırmaya çalışır, C evresiyle kitlesel bir ulusal hareket oluşacaktır. Bu evrelerden geçilirken bir dizi kriz ve dış gelişme olacaktır.
Aşiret kimliği birçok Kürt için, özellikle hala alanlarda yaşayanlar için bugün önemini koruyor. Modernleşmeye karşın, aşiret kimlikleri ortadan kalkmadı, ya da Türkiye’de önemini yitirmedi. Gerçekten de Türk yetkililer, belli aşiret liderlerinin sadakatini sağlayabilirler. Bu nedenle aşiretçilik ile Kürt milliyetçiliği çatışabilir.
Reklam
The return of geopolitics has been accompanied by a return to competition between democracies and autocracies. China's rise and Russia's recovery have generated a new model of "authoritarian capitalism." This comes at a time when the global financial crisis has put a dent in the credibility of the Western economic model, and the disappointments and consequences of the Arab Spring have led many to question the value of promoting liberal democracy.
Türkiye örneğinde, egemen Türk etnik çekirdeği, Kürtlerin Türklüklerini unutmuş Türkler olduğuna dair bir sav icat etmiştir.
Vatandaşlığa dayalı milliyetçiliklerin, normalde, iyi kurumlaşmış demokrasilerin özelliği olduğu, oysa etnik milliyetçiliklerin, kurumsal bir boşluğun bulunduğu yerlerde, ya da var olan kurumlar temel gereksinmeleri karşılamadığı ve hiçbir alternatif yapının bulunmadığı zaman ortaya çıktığı ileri sürülmüştür.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok