Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kürşat Koçak

9.0/10
2 Kişi
4
Okunma
3
Beğeni
1.729
Görüntülenme

Kürşat Koçak Gönderileri

Kürşat Koçak kitaplarını, Kürşat Koçak sözleri ve alıntılarını, Kürşat Koçak yazarlarını, Kürşat Koçak yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
344 syf.
9/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Akademik düzeyde yazılmış ders kitabı niteliğinde bir kitap olduğunu belirtmek isterim. Okurken "Bunları biliyordum" zaten diyebileceğiniz ancak zamanla unuttuğunuzu fark ettirecek, okul hayatı boyunca öğrendiğiniz bilgileri içeriyor. Türklerin gelenek ve göreneklerinden farklı Türk boylarından örnekler verecek bahsedilmiş. Ancak kitabı okurken belki öğrencilik yıllarınızda bile aklınızdan geçen "Neden İslamiyet öncesi Türk tarihini Çinlilerden öğreniyoruz" diye hayıflanmadan da edemiyorsunuz. Türk hakanlarının, komutanlarının adlarının bile birçok kaynakta Çince olması epeyce canınızı sıkıyor. Eski bilgilerin tekrarı niteliğinde olan faydalı olduğunu düşündüğüm ve okurken sıkılmadığım bir kitaptı.
Eski Türklerde Devlet Gelenekleri ve Törenleri
Eski Türklerde Devlet Gelenekleri ve TörenleriKürşat Koçak · Berikan Yayınları · 20201 okunma
Hunlar’da kadınlar kurultay ve meclislerde oy hakkına sahiptiler. Fermanların muhakkak surette “Hakan ile hatun buyurur ki...” sözü ile başlaması lazımdı.
Reklam
Türklerde genel olarak ev ve yuvanın devamı manasında ocağı tüttürmek denilmiştir. Ocak “od” ateşten türemiş “odak” olmuş sonra zamanla ocak “ateş yanan yer” olmuştur. Hatta evin bir bölümü olan oda,ateş yanan bölüm “od” tan gelmiş oda olmuştur. Od-Ocak etrafında toplanılan mekana denilmiştir.
Türklerde mağlup olanın onur kırıcı şekilde yalvarıp af edilmeyi istemesi yerine af isteğinin sembollerle ifade edilmesi geleneği mevcuttu. Külahını çıkarıp koltuğunun altına almak,kuşağını çözüp boynuna asmak galibin silahı altından geçmek teslim ve itaat sembolü sayılırdı.
Tuz ekmek gönderme adeti,Türklerde bulunan köklü geçmişe dayanan eski adetlerdendir. Bu adetin hedefi bir nevi barış teklifi ve dostluk mahiyetindedir. Tuz ekmek hakkı deyimi,Türklerde dostluk,bağlılık,minnettarlık,şükran,vefa,samimiyet,fedakarlık,mertlik,dürüstlük,cömertlik ve misafirperverliğin göstergesidir.
Türkler yas alameti olarak,ölünün bindiği atın kuyruğunu kesme geleneğine “dullamak” derlerdi.