Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Louis Althusser

8.2/10
188 Kişi
859
Okunma
176
Beğeni
10,9bin
Görüntülenme

Hakkında

(1918-1990) Marksist felsefeci ve siyasal eylem adamı. Marx'ın yapıtlarına getirdiği yeni yorumlar ve Fransız Komünist Partisi (PCF) içindeki etkinlikleriyle tanınmıştır. Gençliğinde Katolik gençlik ve öğrenci örgütlerinde yer alan Althusser, Nazi işgali sırasında Fransız Direniş Hareketi'ne katıldı; Almanlar tarafından toplama kampına gönderildi. Savaştan sonra Ecole Normale Supérieure'de felsefe öğrenimi gördü; aynı okulda 1980'e değin öğretmenlik yaptı. 1948'de PCF'ye üye olan Althusser, 1960'lardan başlayarak çeşitli dergilerde yayımladığı yazılarıyla Fransız solu içinde etkili olmaya başladı. Detay: tr.wikipedia.org/wiki/Louis_Alth...
Tam adı:
Louis Pierre Althusser
Unvan:
Fransız Marksist filozof
Doğum:
Bir Mourad Raïs, Cezayir, 16 Ekim 1918
Ölüm:
La Verrière, Fransa, 22 Ekim 1990

Okurlar

176 okur beğendi.
859 okur okudu.
35 okur okuyor.
907 okur okuyacak.
28 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Birbirine bağlanan bütün bu anılar boyunca, yalnız ve yalnız olguları vermeye büyük özen göstermek kararındayım; ama sanrılar da birer olgu değil mi?
-Sever misin bu şairi? _*Andrey Voznesenski* çok severim! “Ne korkunç, bir başına düşünmek şimdi seni ? Daha da korkunç, bir başına değilsen oysa…”
Reklam
İnsan sevgi karşısında da ölüm karşısında olduğu gibi yalnızdır.
Sayfa 55 - Can Sanat Yayınları, 1. BaskıKitabı okudu
Zorunlu olarak, her yönetim biçimi kendine özgü tutkuyu gerektirir. Cumhuriyet erdemi, monarşi şerefi, despotizm ise korkuyu gerektirir.
''Düşünmek yalnızca aydınlara, üniversite gibi kurumlara bırakılamayacak kadar ciddi bir meseledir.''
“Felsefe, gerçeğin öznel yorumu değil, onun nesnel analizidir.”
Louis Althusser
Louis Althusser
"Olanı iyi yargılayabilmek için, olması gerekeni iyi bilmek gerekir"
Louis Althusser
Louis Althusser
Reklam
“Gözümüzün önünde bir kitap olması yetmez: Onu okumayı bilmek gerek.“
Louis Althusser
Louis Althusser

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
576 syf.
4/10 puan verdi
Althusser’ın diğer kitaplarının çok dışında bir çizgiye sahip kitabı. Bir kuram ve politika kitabından çok Althusser'ın iç dünyasını ve hayata bakış açısının psikodinamik geri planını okuma fırsatı veriyor. Althusser, 'kuramsal anlamda' oldukça ilgimi çeken bir düşünür. Marksist düşünceyi en doğru şekilde temsil eden isimdir desek abartmış olmayız. Bu duruşunun ardını aralarken hayatıyla ve duygusal dünyasıyla ilgili kısımları da okumaya başlıyorsunuz. Kitap, bir çok metnin bir araya getirilerek oluşturulmasından ötürü Althusser’a dair bir çok farklı detay var. Ancak bu detaylar benim için pek de pozitif yönde değil. Eşini öldüren Althusser’ın duygusal savunmasının yanında, haklılık payı arama çabaları, günlük gibi kaleme aldığı yazılarındaki müthiş eril söylemler, akıl hastalığını bahane eden açıklamaları oldukça rahatsız ediciydi. Yani filozof Althusser ne kadar ilgi çekiciyse, birey olarak Althusser o kadar berbat halde! Adam Freud ve Lacan ithaflarıyla işlediği cinayete haklılık payı çıkardı ya hu!! Başlarda alıntılık kısımların çokluğu ve güzelliği okuru kitabın içine çekerken sonrasında tokat silsilesi başlıyor. Eğer filozof Althusser'ı tanımadıysanız bu kitabı okumayın, uzaklaşırsınız. Okur notu: Althusser yaşamıyla çok iyi derstir, nasıl bir insan olunmaması gerektiğine dair.
Gelecek Uzun Sürer
Gelecek Uzun SürerLouis Althusser · Bilgesu Yayıncılık · 201560 okunma
272 syf.
9/10 puan verdi
Felsefe yolunun ''El Kitabı''
Althusser, dünyaya sınıflar mücadelesi çerçevesinden bakan bir düşünür. Dolayısıyla ait hissettiği sınıf açısından tüm karşı sınıfların 'değer' olarak ürettiği 'şeylere' karşı çıkarak onları tek tek çürütmekle geçirmiştir ömrünü. Hemen her kitabı ayrı bir tartışma konusu olduğu gibi bu kitabı da oldukça sarsıcı bir niteliğe sahip. Althusser, bu kitabıyla felsefeyi egemenliği altına almış olan entelektüel ve düşünür sınıfına karşı felsefeyi 'insan yetisi' olarak görür ve halka aidiyetini işler. Aslında burada tatlı bir tezat da vardır. Çünkü felsefe anlamında toplumu entelektüeller ve halk olarak iki ayrı kategoride değerlendirmiştir. -ki toplumu bir adım ileri taşıyan ve taşıyacak olan isimler bu entelektüel sınıf içerisinden çıkmıştır. Ancak Althusser bu tezata rağmen entelektüel sınıfın hazin çelişkisi olan soyutlaşmış felsefeyi pratik felsefeye evrimleştirerek bunu halkçılaştırmaktadır. Bahsetmiş olduğum sarsıcı kısmı da buradadır kitabın. Sorgulayan ve düşünen insanı arzulayan bir Althusser var bu kitapta. İndirgemeci bir dile bürünmeden ama entelektüel bir hayalciliğe de kapılmadan anlatır ütopyasındaki topluma felsefeyi. ve felsefe yapabilmenin koşullarını da çiziyor yine ayakları yere basan kelimelerle... Felsefeye giden yolun sakin ve ağır bir seyahatten geçtiğini söyleyen Althusser kitap hakkında felsefecinin ''El Kitabı'' olarak yorumlaması oldukça öz ve net bir açıklama olmuş.
Filozof Olmayanlar İçin Felsefeye Giriş
Filozof Olmayanlar İçin Felsefeye GirişLouis Althusser · Can Yayınları · 201673 okunma
328 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Fransız Komünist Partisi'nin, 1960-1964 yılları arasında çıkardığı dergilerde yayımlanan makalelerden oluşan kitap. Marx'ın kurduğu felsefe ilkelerinin anlatıldığı makaleler, Marx'ın özellikle gençlik döneminde ele aldığı eserleri, yazıları irdelemekte ve bu yazıların o dönemdeki SSCB'yi (en güçlü komünist devlet olduğu için) nasıl etkilediğini göstermektedir. Elbette her makale, SSCB üzerinden gitmemektedir. Feuerbach, Hegel kitapta isimleri sık sık geçen düşünürlerdir ve daha bir çok isim de geçmektedir. Bu isimlerin bir kısmını bilmeyen biri olarak, ilgili yerleri çok anladığımı söylemem. Zaten bu tarz kitaplar, bir kere okuyup bırakılacak cinsten olmadıkları için ilk okumamda neler kazandığıma odaklanıyorum. Kitapta Marx'ın ekonomik anlayışı, politik anlayışı, ideolojik anlayışı bir arada verilmiş. Zaten Marksizm de bu üç kavramı bir araya getirmeye amaçlayan bir felsefedir. Kitap Fransa odaklı olduğu için, o bölge insanına hitaben yazılmış ve bu da bizim için handikap olmuştur. Hem marksizmi, hem de 19 yy i hem de kitabın yazıldığı 1960 ların Fransası'nı bilmeyen benim gibi arkadaşlar, kitabı sıkılarak, okuyabilirler. Ama yine de okunmaya değer. Zira Marx'ın üzerinde durduğu "Kişiye Tapma, sosyalist hümanizm, fetişizm" gibi kavramları farklı biçimde ele alıyor. Özellikle tarihsel gelişim ve insan doğası da belirli biçimde ele alındığı için de okumaktan ziyade bir gün yeniden okuyacağım için daha da sevindiğim bir kitap olmuş. Yazar; Thales'in matematikte, Galileo'nun bilimde yaptığını Marx'ın da kendi alanında yaptığını savunmakta ve sonuna kadar haklı :)
Marx İçin
Marx İçinLouis Althusser · İthaki Yayınları · 201533 okunma