Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mehmed Ali Çalışkan

Mehmed Ali ÇalışkanRastlantı yazarı
Yazar
Derleyen
9.0/10
2 Kişi
9
Okunma
0
Beğeni
535
Görüntülenme

Mehmed Ali Çalışkan Sözleri ve Alıntıları

Mehmed Ali Çalışkan sözleri ve alıntılarını, Mehmed Ali Çalışkan kitap alıntılarını, Mehmed Ali Çalışkan en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Dene, denenmemiş bilgi doğru ve yanlış arasında asılı kalır."
Sayfa 120 - Babil KitapKitabı okudu
“Sanat, insanı her zaman yeni sorular sormaya teşvik ediyordu ve bu sayede aklın önemine işaret ediyordu.”
Sayfa 127 - Babil KitapKitabı okudu
Reklam
"Soru sormaktan çekinmeyin, her cevap bize yeni kapılar açabilir."
"Dene, denenmemiş bilgi doğru ve yanlış arasında asılı kalır."
Sayfa 120Kitabı okudu
"Bazen sadece bir fikir dünyayı değiştirebiliyor. Fikrini söylemekten sakın çekinme."
Sayfa 134Kitabı okudu
"Biz insanların diğer canlılardan farklı bir özelliği var, doğadan ayrı bir dünya kurabiliyoruz. İşte bu dünyayı iki şeyle inşa ediyoruz: teknik ve sanat. "
Reklam
"Bazen sadece bir fikir dünyayı değiştirebiliyor. Fikrini söylemekten sakın çekinme."
Sayfa 134 - Babil KitapKitabı okudu
"Cezeri'nin Sultan'ın özel davetlerini daha görkemli kılmak için geliştirdiği makineler, mühendislik ve mizah bir araya geldiğinde dünyayı nasıl güzel bir sahneye çevirebileceğimizi gösteriyor. "
Evren, algoritmik metafizik tarafından temassız bir şekilde kuşatılmıştır.
Özgür bir irade için bir öz gereklidir ve ne yazık ki, modern bilimsel çerçevede insan dediğimiz bütünlük içinde eklektik biyolojik yapı vardır, bunun haricinde öz olarak işaret edebileceğimiz bir çekirdek yoktur.
Reklam
Yaratık(hayvan) bütün gözleriyle bakar açığa Yalnız bizim gözlerimiz, tersine dönmüşçesine onun özgürlük yolunu çevreleyen tuzaklar gibidir tıpkı Biz dışarıdakini ancak yaratığın(hayvan) yüzüne bakarak biliriz; çünkü biz çocuğu küçükken döndürür, geriye doğru baktırırız biçimler dünyasına ve çocuk görmez o derin açıklığı yaratığın yüzünde. .... Böyle hep yaradılışla yüz yüze, gördüğümüz ancak özgürün yansımasıdır karşımızda, bizce karartılmış. Ya da bir hayvan, bir susan, başını kaldırır, süzer de süzer bizi. Yazgı budur işte: karşı karşıya olmak, Başka bir şey değil, karşı karşıya hep.
Boltzmann'ın istatistiksel hesabı, Brownian Hareketi'nin istatistiksel modelinde olduğu gibi, molekuler seviyede parçacıkların düzensiz ve rastlantısal hareketine dayanıyordu.Her bir parçacığın bu rastlantisal hareketi, sistemin bütününü ele aldığımızda istatistiksel bir düzene dönüşüyordu.Parçacığın hareketine ilişkin fiziksel bir model yoktu, fiziksel çerçeve istatistik üzerinden üst yapıda ortaya çıkıyordu. Bu bakış açısına göre evrende düzen yoktur; örnek olarak bir odadaki oksijen molekulleri belirli bir düzenle odanın belirli bir yerinde toplanmazlar. Aksine düzensiz bir şekilde etrafa dağılırlar ve bu sayede odanın her yerinde neredeyse eşit miktarda bulunurlar.Böylelikle klasik fiziğin düzenden anladığı şeyi Boltzmann bizatihi düzensizlik olarak tanımlıyordu.
Sinema filmini izleyen bir kişi kendi zamanında sadece 1 saati süpürürken, filmin uzayı birkaç asrı süpürmüş olacaktır. Filmin gerçekliği açısından bizim zamanımız nasıl tanımsızsa, evreni dışardan kuşatan zaman da tanımsızdır.Söylediğimize benzer bir şekilde, klasik filozoflar da evreni yaratan bir Tanrı'yı zamandan bağımsız düşünmüşlerdir.
Kimse aklından özgürce bir sayı tutamaz, tuttuğu sayı tüm bu faktörlerin birlikte ürettiği bir sayıdır.