Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mehmet Ali Kirman

Mehmet Ali KirmanYeni Dini Hareketler Sosyolojisi yazarı
Yazar
8.1/10
7 Kişi
21
Okunma
3
Beğeni
1.642
Görüntülenme

Hakkında

Prof. Mehmet Ali Kirman Adana Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı Başkanlığında Din Sosyolojisi alanında öğretim üyesidir. Sekülerleşme alanında Türkiye'de kitabı olan öncü isimlerdendir. Din ve Sekülerleşme adıyla basılmış bir de kitabı bulunmaktadır. Diğer yayınlarından da yayınlanmış olanlar mevcuttur.
Unvan:
Yazar

Okurlar

3 okur beğendi.
21 okur okudu.
2 okur okuyor.
27 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Toplumsal alanda yaşanan değişime paralel olarak din de farklı şekillerde algılanır ve yaşanır olmuştur.
Sayfa 3 - Karahan KitabeviKitabı okudu
ADVENTİZM: İsa Mesih'in, adaleti tesis etmek ve günahkarların yok edileceği, seçilmişlerin ise mutluluğa ereceği bin yıllık tanrısal krallığı başlatmak için yeryüzüne fiziksel olarak, bedene ikinci kez gelişinin çok yakın olduğuna inanan ve buna ortam hazırlamaya çalışan Protestanlar tarafından başlatılan bir dini hareket.
Sayfa 16
Reklam
Modernliğin Temel Karakteristikleri
Modernizmin kendine özgü kutsal bir kozmosu olduğunu belirten Thomas Luckmann'a göre, modern kutsal kozmos, bireyin özel alana çekilmesini teşvik eder ve hatta meşrulaştırır. Bunun doğal bir sonucu olan din de bir "özel iş" haline gelmiştir.
Psikolog Jung'un da ifade ettiği gibi, modern insan, aydınlanma döneminden itibaren kutsala yüz çevirmiş, geçmiş ile geleneksel bağlarını koparmış, geçmişin hayatı anlam veren değerlerini göz ardı etmiş; ancak girmiş olduğu ilerleme ve modernleşme yolunda hayata anlam verecek yeni bir değerler sistemi oluşturamamıştır.
Varsayımlar
Türk toplumunda sekülerleşme ve rasyonelleşme eğiliminin her geçen gün güçlenmesine paralel olarak laikliğin özellikle siyaset ve ekonomi alanında yerleştiği; bununla birlikte aile evlilik ve eğitim gibi alanlarda geleneksel değerlerin önemini koruduğu görülmektedir.
Sayfa 101Kitabı okudu
"Hakikat tekelciliği ve dini partikülarizm çoğu zaman cehalet, yobazlık, bağnazlık, tassup, fanatizm ile anılırken, hoşgörü, uzlaşma, çoğulculuk ve özgürlüğün de karşısındadır." Hakikat Tekelciliği ve Dini Partikülarizm
Mehmet Ali Kirman
Mehmet Ali Kirman
Hakikat Tekelciliği ve Dinî Partikülarizm
Hakikatin, mutlak gerçekliğin veya gerçek gerçekliğin doğası ve kaynağı insanlık tarihi boyunca ilgi gören bir olgu olmuştur. Çünkü hakikat insanın anlam dünyası ve anlam arayışı için vazgeçilmezdir. Ancak insan, hakikati olduğu gibi değil, sosyo-kültürel birikimlerine göre anlayabilir. Zira insan hakikati bütünüyle kavrayıp kuşatamaz; sadece
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
370 syf.
7/10 puan verdi
Yeni Dini Hareketler hayatımıza -bizler fazla hissedemesek de- hızla giren, hızla büyüyen bir olgudur. Toplumlar içerisinde bu denli büyümesi de Yeni Dini Hareketler Sosyolojisi alanını doğurmak suretiyle sosyolojik olarak çalışma alanı ortaya çıkarmıştır. Yeni Dini Hareketler'in varlığı modern dünyadan ziyade ta İstanbul'un Fethi'nin
Yeni Dini Hareketler Sosyolojisi
Yeni Dini Hareketler SosyolojisiMehmet Ali Kirman · Birleşik Kitabevi · 20108 okunma
370 syf.
·
Puan vermedi
·
1 saatte okudu
Yeni dini hareketler olarak isimlendirilen bu yeni oluşumlar kurumsallaşmış dinlere aykırı olarak oluşmuş gruplardır. Kitapta da bunlardan bahsediyor. Her ne kadar batı ve hristiyan kaynaklı tipolojiler oluşturulsa da bu yeni oluşumlar ülkemizde de faaliyet halinde ve islami anlamda da ülkemizde de bu tarz oluşumları görmek mümkün. Bu tarz oluşumların ülkemizde görülmesi ve özellikle üye kazanma yöntemleri dikkate alındığında bu oluşumlar ciddi anlamda da tehlike arzediyor. Kitapta da güzel bir şekilde üye kazanma yöntemleri ele alınmış ancak sadece sosyolojik açıdan ele alındığı için ve psikolojiyle de ilgilendiğim için eksik kalan kısımlarının olduğunu düşünüyorum. Şöyle ki sosyoloji bilimi toplumu bireyi hesaba katmadan ele alır sadece toplumsal olgu olarak olaya yaklaşır ve bireyin toplumu etkilediği kısımları hesaba katmaz. Psikoloji de aksine bireyi önceleyerek toplumu hesaba katmaz. Yeni dini hareketlerin üye kazanma yöntemlerini de ne sadece sosyolojik ne de sadece psikolojik olarak olarak değerlendirmek sağlıklıdır. İki açıyla da yani sosyal psikoloji ile ele almak gerektiğine inanıyorum. Güzel bir kitap ve gayet açık ve anlaşılır üslupla yazılmış. Yaşanan 15 temmuzdan sonra da ülkemizdeki mevcut dini grupların tehlikeli yönlerinin olabileceği anlamını da bu kitaptan çıkardım. Okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum o yüzden Keyifli okumalar :) (Kısa bir not, Mehmet Süheyl ÜNAL, Dini bireyleşme, isimli makalenin de okunmasını şiddetle tavsiye ediyorum)
Yeni Dini Hareketler Sosyolojisi
Yeni Dini Hareketler SosyolojisiMehmet Ali Kirman · Birleşik Kitabevi · 20108 okunma
370 syf.
7/10 puan verdi
Alana dair çok önemli bir kaynak. Teorileri detaylı incelemesi, konuyu tarihi ve sosyal arka planı ile ele alması, aynı zamanda akıcı ve kolay okunan bir dili olmasıyla okuyanların beğeneceğine eminim. Ama kitapta çok fazla yazım yanlışı vardı. Ayrıca okuyucuyu pekiştirmek amacıyla bir çok yerde aynı paragrafları tekrar tekrar okudum hissi uyandırdı. Kitap 2010 ylında yayınlandığı için bazı istatistiki veriler geçerli değil. Gözden geçirilerek yeniden basılırsa alan için daha faydalı olabilir.
Yeni Dini Hareketler Sosyolojisi
Yeni Dini Hareketler SosyolojisiMehmet Ali Kirman · Birleşik Kitabevi · 20108 okunma