Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mehmet Emin Alşahin

Mehmet Emin AlşahinKriminoloji yazarı
Yazar
8.0/10
1 Kişi
23
Okunma
0
Beğeni
238
Görüntülenme

Mehmet Emin Alşahin Gönderileri

Mehmet Emin Alşahin kitaplarını, Mehmet Emin Alşahin sözleri ve alıntılarını, Mehmet Emin Alşahin yazarlarını, Mehmet Emin Alşahin yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
serbest meslek
Türkiye’de cezaevinde bulunan 2934 hükümlü arasında yapılan araştırmada hükümlülerin meslekleri ile işledikleri suç türleri arasında bir ilişki olduğu ortaya konulmuştur. Buna göre, adam öldürme suçunu işleyenlerin çoğunun serbest meslek ve tarımla ilgili meslek grubundan olduğu, tüm hükümlülerin %39,8’inin serbest meslek sahibi olduğu, serbest meslek grubundakilerin en sık işledikleri suçların sırasıyla adam öldürme, hırsızlık ve cinsel suçlar olduğu, tarımla ilgili mesleklerde ise en çok adam öldürme suçunun işlendiği tespit edilmiştir.
Sayfa 341Kitabı okudu
Medeni Hal ve Suçluluk
Bekar erkeklerin evli erkeklere göre daha çok suç işledikleri buna karşılık evli kadınların bekar kadınlara oranla daha fazla suç işledikleri görülmektedir.
Sayfa 339Kitabı okudu
Reklam
Kadın Suçluluğu
Kadınların ekonomik olarak bağımsızlıklarını kazanmaları, ev ve sağlık yönünden özgür olmaları ve tam zamanlı bir işe sahip olmaları işledikleri suçların farklılaşmasına ve suç işleme oranlarının da artmasına neden olmuştur.
Sayfa 304Kitabı okudu
Yakında Türkiye’de…
Batı sanayi toplumları ve özellikle ABD’de rastlanan yüksek suçluluk oranının menşei sanayileşmenin getirdiği fertler arasındaki bireycilik, fiziki akıcılık ve kültür ihtilafları nedenleriyle oluşan homojenitenin ve bağlantıların eksikliğinde bulunmaktadır.
Sayfa 222Kitabı okudu
Sosyal Dezorganizasyon
Etkili bir toplum hayatı, sosyal organizasyonun istikrarına, sosyal dayanışmaya yani toplumsal bütünleşmeye bağlıdır. Çeşitli olaylar örneğin, sanayileşme, savaş, sosyal sistemin uyumlu çalışan çeşitli parçaları arasındaki dengeyi bozabilir. Bu tür olayların gerçekleştiği yerlerde, toplum, bireyleri üzerinde bir kontrol unsuru olarak nisbeten etkisiz kalır. Bu şekilde gerçekleşen duruma, sosyal dezorganizasyon, çözülme, erime denir. Sosyal dezorganizasyonun başlıca görüntülerinden birini de suç oluşturur.
Sayfa 222Kitabı okudu
Suçun Psikolojik Teorisi
Psikolojik suç teorileri, genellikle üç varsayım üzerinde uzlaşmaktadırlar: 1. Suç, bireyin içinde bulunduğu çatışmalar ve çalkantıların dışa yansımasıdır. 2. Erken çocukluk döneminde orta çıkan bu çatışmalar, bireyin yaşı ilerledikçe, karakterinin bir parçası haline gelmektedir. 3. Sorunun kaynağı birey olduğundan, suçlu davranışın engellenmesi, birey ve sorunlarına yoğunlaşılmasına bağlıdır.
Sayfa 196Kitabı okudu
Reklam
Suça Karşı Psikolojik Teoriler
Genellikle suçu, bozuk kişilik gelişiminin bir sonucu olarak ele alan psikolojik teoriler, kişinin 1-5 yaş arası erken çocukluk dönemindeki gelişim sürecini problemli bir durum olarak algılarlar. Bireyleri suç işlemeye eğilimli hale getiren özelliklerin kazanıldığı bu dönemi takip eden çocukluk evresinde, hayvanlara eziyet eden, onların canlarını yakan çocukların ileriki yaşlarda şiddet içeren suçlar işledikleri çeşitli araştırmalarla ortaya konmuştur.
Sayfa 196Kitabı okudu
Önleyici tedbir
Suç ve suçluluğun nedenleri bilinmese dahi, suçun önlenmesi konusunda çalışmalar yapılması doğru ve mantıkîdir. Nitekim tıp biliminde, nedeni bilinmeyen hastalıklardan önleyici tedbirlerle korunma mümkün olmuştur. Örneğin Jenner 1798’de çiçek hastalığının nedeni bilinmese de, çiçek aşısını uygulamıştır.
Kriminoloji-Kriminalistik Farkı
Kriminoloji çoğu kez kriminalistik ile karıştırılmaktadır. Nitekim gazetelerin “kriminologlar suçlu avında” şeklindeki haber başlıklarından kastedilen kriminalistlerdir. Örneğin, Şerlok Holmes ve televizyondaki polisler gibi. Kriminoloji ve kriminalistik bilimlerinin her ikisi de suçla ilgilenir. Ancak kriminalist suçların aydınlatılması, failin yakalanmasıyla ilgilenirken, kriminolog her şeyden önce suçlu davranışın nedenlerini araştırır. Suçluluğu izah etmeye çalışır.
Lyon Okulu’na Göre Suçun Nedeni
Toplumsal çevre suçluluğa zemin hazırlayan uygun bir ortamdır. Mikrop suçludur. Suçlu ancak uygun ortamda bulunduğunda bu mikrobu etkili hale getirebilecek, harekete geçirebilecek bir unsurdur. Toplumlar layık oldukları suçlulara sahiptirler. Toplumsal şartlar, iyi veya kötü eğitim, kader suçluluğun hakiki nedenleridir.
26 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.