Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mehmet Nuri Alpay

Mehmet Nuri AlpayHürriyet ve Adalet Öz Sözleri yazarı
Yazar
0.0/10
0 Kişi
1
Okunma
0
Beğeni
452
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Türk Yazar

Okurlar

1 okur okudu.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
MEMURUN KADERİ VE TOPLUMDAKİ YERİ
Osmanlı tarihi boyunca Türkiye'de memurun yüzü gülmemiştir. Çünkü aylığı ya vaktinde verilmemiş, ya az verilmiş ya da hiç verilmemiştir. Daha doğrusu, memura verilen aylık Padişahın bir bağışı niteliğini geçmemiştir. Bazı Asya ülkelerinde de aylık pek az ve düzensizdir. Bunun için oralarda bakanların bile açıkça rüşvet aldıklarını gazetelerde okuyoruz. Memleketimizde de eskiden ücret-i kalemiye adı altında iş sahiplerinden para alınırdı. Hatta köy muhtarlıkları bile en çok para verene satılırdı. Bugün de memurun bu yönden ileri bir durumda olduğu söylenemez. Atatürk çağı hariç, Cumhuriyette de memur refaha kavuşamamış ve kaçınılmaz ihtiyaçlarını gidermek için olsun emeğinin karşılığını alamamıştır. Ne acıdır ki memur her zaman hükümetle halk arasında ezilmiştir. Emeğinin değerini alamıyan memura son yıllarda sendikalaşma hakkı tanınmış ise de, greve izin verilmediğinden, anlamsız kalan bu hak hiç bir fayda sağlamamıştır. Bu nedenlerden ötürü de ilgisizlik artmış ve kalite alabildiğine düşmüştür. Bütün doğu ülkelerinde olduğu gibi bizde de tembellik, nemelâzımcılık, vurdum duymazlık, bazı hallerde iş sahiplerine el açmak veya görevini kötüye kullanmak gibi haller çoğalmıştır. Buna sebebiyet veren hiç şüphesiz hükümetlerdir. Çünkü aç kalan insan her şeyi yapar. Bu yüzden baş gösteren sosyal sefalet de dolayısiyle koca bir milleti çöküntüye sürüklemektedir.
Devlet Personel Kanunu yeniden değiştirilecekmiş. Bu tıpkı kökü hasta bir ağacın verdiği meyvaları ağacı değiştirmeden, değiştirmeye kalkmaya benziyor. Meyvalar kurtlu oluyorsa kabahat meyvada değil, ağacın kendisindedir.
Reklam
Değerli bir ruh doktorumuz konferanslarından birinde, hiç unutulmaması gereken şu sözü söylemişti. «Bizim memlekette âmir memurdan saygı bekler fakat kendisi memura saygı göstermez. Öğretmen öğrenciden saygı ister fakat kendisi öğrenciye saygı göstermez. Aile reisi çocuktan saygı ister fakat kendisi çocuğa saygı göstermez. İşte en büyük kusurumuz da budur.»
AYAĞINI YORGANINA GÖRE UZAT!
«Ayağını yorganına göre uzat» Atasözü hakikaten doğru. Biz de bu özdeyişe uyarak ayağımızı çektik. Ne yazık ki biz ayağımızı çektikçe yorganlar kısaldı. Öylesine kısaldı ki ayaklar karınlara yapıştı. Yorganı uzatmak gerek. Personel kanunu çıkacak diye her şeyde artış oldu. Fakat biz bir şey görmedik. Biz ve çocuklarımız elmayı manavda, şekeri bakkalda görmeye alıştık. Ekmeği fırında görmeye alışamıyoruz. Durum böyle giderse ona da alışacağız her halde. Kurban YILMAZ - Öğretmen (21.1.1967 Cumhuriyetten)
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Henüz kayıt yok