Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Mehmet Yıldız

Mehmet YıldızKarıncanın Boğmadığı yazarı
Yazar
7.4/10
12 Kişi
48
Okunma
0
Beğeni
722
Görüntülenme

Hakkında

Sosyolog olan Mehmet Yıldız, Mazgirt’e bağlı Dersim’in Hopik köyüne dünyaya gelir. 1980 askeri darbesi sonrası yıllarda Hollanda’ya yerleşir ve yaşamını genelde bu ülkede sürdürür. Yaşamının bu zorlu ve memleket hasreti çekilen evresi boyunca siyasi faaliyetlerden ziyade, doğduğu ve büyük acılara gark olan ana/ata yurdu Dêsım’in dili, tarihi, inancı ve kültürüne dair araştırmalarda bulunur ve yol gösterici önemli eserler ortaya koyar. 2009’da “FDG” öncülüğünde başlatılmış olan “Dersim’38 Sözlü Tarih Projesi“nin bir sosyolog olmanın da yararı ve etkisiyle projenin akademik ve bilimsel alt yapısının hazırlanması için çalışma ve önerilerde bulunur. Öyle ki, bu çalışmaları ve önerileri projeye bir nevi hayat verir ve daha sağlıklı bir temelde yürütülmesinin önünü açar. Aynı zamanda Avrupa’daki tanıklar ile bilimsel altyapısını hazırladığı proje kapsamında görüşmeler de de bulunur. Yıldız’ın, Dersim ile ilgili olarak başlıca ve önemli şu iki eseri bulunmaktadır: *-Dersim’in Etno-Kültürel Kimliği ve 1937-1938 Tertelesi, *-Karıncanın Boğmadığı, Bir Dersim Masalı.
Unvan:
Sosyolog, Yazar
Doğum:
Mazgirt, Tunceli, Türkiye

Okurlar

48 okur okudu.
4 okur okuyor.
61 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
“Na Bamansurê ma ke shi ortê Sadiz u Hizoli Kılemê Haqiye vurnê, charne lo loê Kırdaşi" Sey Weli Piye Sey Qaji/ Sey Qaji'nin babası (Şadillilerin ve Hizolluların arasına göçen Bava Mansurlularımız Hakkın kelamını* bozmuşlar, çevirmişler Kırdaş'ın lo losuna)”
“Ma xore vanime Kırmanc, zone xora Kırmancki. Yie ke hem Elewie hem Kırdaşki qesey kene, yinu re vanime Kırdaş; yie ke hem zone ma qesey kene hem raa xo caverda, Zaza. Yie ke hem Şafie hem herre werre qesey kene, Khurr. Herdo ke ma sero fetelime cıre vanime Kırmanciye Beleke"/ (Biz kendimize Kırmanc, dilimize Kırmancki deriz. Alevi olup Kırdaşki konuşanlara Kırdaş; inançlarını terk ettikleri halde dilimizi konuşanlara Zaza deriz. Şafii olup herre werre konuşanlara Khurr deriz. Üzerinde dolaştığımız topraklara 'Çok renkli Kırmanciye' deriz.) Abasan aşiretinden bir kadın.”
Reklam
“Raporlarda tasvir edilen Dersimli, âdeta XIX. yüzyıl sonlarındaki veya XX. yüzyıl başlarındaki anti-semitist Alman literatüründeki Yahudi kadar yabancı, vücuda aykırı, fremdkörper bir unsurdur.”
“1937 yılında öncelikle Dersim toplumunun ileri gelenleri öldürüldü. Sivil grupların öldürülmesi "çatışma" olarak gösterildi; köyler bombalandı, yakıldı, ekinler ateşe verildi ve hayvanlara el konuldu. 1938 yılında bütün bu uygulamaların daha sistematik ve yaygın hale geldiğini görüyoruz.”
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Henüz kayıt yok