Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Meryem Cemile

Meryem Cemileİslam ve Oryantalizm yazarı
Yazar
8.0/10
4 Kişi
26
Okunma
5
Beğeni
1.756
Görüntülenme

Hakkında

Meryem Cemile, 1934 yılında New York’ta, Amerika’nın içinde bulunduğu ekonomik buhranın en şiddetli döneminde, dördüncü kuşak Almanya Yahudi kökenli bir Amerikalı olarak dünyaya geldi. New York’un en varlıklı ve kalabalık bir banliyösü olan Westchester’da mahalli okullarda tamamiyle dini bir eğitim alarak büyüdü. Her zaman ortalamanın üzerinde bir öğrenci olarak; kısa zaman içinde elinden kitap hiç eksik olmayan hırslı bir entellektüel, doymak bilmez bir kitap kurdu oldu ve okuma seviyesi öğrenim gördüğü okulun gereksiniminin çok ötelerine çıktı.Ergenlik çağına girdiğinde; yaşıtlarında çok ender görülen ,son derece ciddi, hoppalıklardan nefret eden bir ki 1952 yılı yazında Liseden mezun olduktan sonra New York Üniversitesi Liberal Sanatlar bölümüne girdi. Üniversitedeyken 1953 yılında ağır bir hastalığa yakalandı. Durumu gittikçe kötüye gitti ve iki yıl sonra diplomasını alamadan üniversiteyi terk etmek zorunda kaldı. 1957-1959 yılları arasında hastanelerde tedavi oldu. Hastaneden taburcu olduktan sonra, yazmaya olanak buldu. Marmaduke Pickthall’ın Kuran-ı Kerim tercümesi ve Allame Muhammed Esad’ın “Mekke’ye Giden Yol” ve “Yolların Ayrılış Noktalarında İslam” adlı eserleri ilgisini İslama yöneltti. New York’un Müslüman bölgelerindeki insanlarla kurduğu diyaloglar onu artık tamamiyle İslamiyetle ilgilenen bir insan haline getirdi ve en sonunda Margaret Marcus olan ismini Meryem Cemile olarak değiştirdi. İslamiyetle ilgili ulaşabildiği İngilizce tüm kaynakları okuduğu bu dönemlerde Meryem Cemile; Aralık 1960’tan itibaren Mevlana Seyyid Ebul Ala Mevdudi ile düzenli olarak yazışmaya başladı. 1962 baharında Mevlana Mevdudi, Meryem Cemile’yi Pakistan’a gelerek Lahor’da kendi ailesinin bir üyesi olarak yaşamaya davet etti. Meryem Cemile bu teklifi bir yıl sonra kabul etti ve Cemaat-i İslami üyesi olup ilerde tüm kitaplarını yayımlayacak olan Muhammed Yusuf Han ile evlendi. Akabinde dört çocuğu oldu. Evli bir kadın için nadir görülebilecek bir şekilde tüm entelektüel ve yazım faaliyetlerine devam etti. Tüm önemli eserlerini hamilelik dönemlerinde yazan Meryem Cemile İslami örtünmeye de son derece riayetkardı. Onun ateizm ve materyalizme olan nefreti hemen her eserinde görülür. Ona göre İslam; hayatın ve ölümün manasını bildirmede, yaşamın nihai gayesini anlatmada yegane kaynaktı.
Tam adı:
Margaret Marcus
Unvan:
Amerikalı Yazar
Doğum:
New York, 1934
Ölüm:
Pakistan-, 2012

Okurlar

5 okur beğendi.
26 okur okudu.
24 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Seneler geçtikçe kanaat getirdim ki üstün olan Araplar değildir. Arapları İslam yüceltmiştir. Allah'ın Resulü olmamış olsaydı bugün Araplar, Eskimolar ve Zulular kadar silik bir ulus olurlardı."
"Reformcu Yahudilerin, kutsal şeriata duydukları kin dolayısıyla sadece isimleri Yahudidir. Tanıdığım birçok reformcu Yahudi dinsizdiler. Bunlar ancak alışkanlık, aile geleneği, yahut sosyal uyumun getirdiği baskılar gibi nedenlerle birkaç Yahudi töresine sarılmaktaydılar."
Reklam
"Yahudilikte din, milliyetçilik ile öylesine birbirine girmiştir ki insan bu ikisini zor ayırır. Yahud ismi, bir aşiret adından gelir. Bu dinin adı bile evrensel, ruhani bir öğretiden iz taşımaz. Yahudiyi Yahudi yapan; tevhid inanışı ya da Allah'ın insan içine emrettiği şeriata tabi olmanın gereğine inanması değildir. Yahudi anne babadan doğmuş olmasıdır."
"1948'de Filistin savaşı sırasında, Amerika'da Siyonist propaganda zirveye çıktı. Siyonizm sempatisi etrafı kaplarken, bir yandan da radyoda ve basında Araplara karşı acımasızca bir kampanya başlatıldı."
Eskiden Yahudi Olan
"Ben İslam'ı ceddimden ya da milletinden nefret ettiğim için seçmedim. Benim için bu geçiş, kokuşmuş ve kısmi bir inanıştan, evrensel hakimiyetten daha azına razı olmayan, dinamik ve devrimci bir inanışa geçiştir."
Hakikatin Peşinde
Bir müslüman için hayatın gayesi konfor, rahat ve zevk değil, önemli olan hayırlı işler yapmaktır..
Meryem Cemile
Meryem Cemile
Her kadının mümkün olan en iyi eğitimi alması gerektiğine inanmakla beraber, kadınların iş aleminde erkeklerle yarışmalarına karşıyım.
Meryem Cemile
Meryem Cemile
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
112 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Kitabı okurken bir nevi kendi sıkıntılarımızı okuduğumu hissettim. Her ne kadar kitabı yazan kişi yeni ihtida etmiş, Amerika da yaşayan bir Müslüman kaydın olsa da… Kitapta kendi sıkıntılarının yanında 1960 yılındaki dünya siyasetine de tanıklık ediyorsunuz. Bunun yanında gerçek bir müslümanın akidesinin nasıl olması gerektiğini de öğreniyorsunuz. Bu kitap okunması gereken çok değerli bir kitap.
Mektuplaşmalar
MektuplaşmalarEbu'l A'lâ el-Mevdudi · Pınar Yayınları · 20229 okunma
263 syf.
6/10 puan verdi
·
10 günde okudu
Yazar ilk olarak eserde Yahudilikten İslam'a geçişini anlattıktan sonra Yahudilik, Hıristiyanlık,Laisizm,Ruh sağlığı,Arap kültürü,İslam ve Batı sanatını değerlendiriyor. Güncel bir konu olan kadının İslam toplumundaki yeri ve Müslüman toplumun temellerine yer verdikten sonra uygulamada İslam'a örnekler veren cemiyet ve şahsiyetlerin yaşamına değinmektedir.Bunlar; Muhammed bin Abdulvahab, Şah Veliullah, Seyyid Ahmed Şehid, 2.Abdülhamid, Prens Said Halim paşa,Said Nursi, Cemalettin Afgani, Muhammed Reşit Rıza,Hasan el- Benna, Mevlana Muhammed Ali Cevheri, Muhammed İkbal,Mevdudi Bahsedilen İslami Cemiyet ve hareketler : Senusi hareketi, Sudan'daki Mehdi hareketi, Faraizi hareketi, İhvan el-Müslimûn, Cemaat-i İslami
İslam ve Çağdaş Öncüleri
İslam ve Çağdaş ÖncüleriMeryem Cemile · Bir Yayıncılık · 19762 okunma
143 syf.
8/10 puan verdi
·
29 günde okudu
Din, insana dünyada huzurlu bir yaşam ve ölümden sonraki hayatta(ahirette) kurtuluşu vaad eden kurallar bütünüdür. İslam da insanlara dünyada uyguladıkları zaman huzurlu bir yaşam sürecekleri ve ahirette de ebedi, huzur dolu hayat vaad eder. Her sistemin olmazsa olmazı, İslam’ın da şiarları vardır. İslam, bu mükemmel şiarlar sayesinde insanları
İslam ve Oryantalizm
İslam ve OryantalizmMeryem Cemile · Berikan Yayınevi · 201111 okunma