Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Meserret Diriöz

Meserret DiriözNisyana Düşen Gölge yazarı
Yazar
0.0/10
0 Kişi
2
Okunma
0
Beğeni
581
Görüntülenme

Hakkında

Meserret Diriöz, Edebiyat, Türk Edebiyatı kategorilerinde eserler yazmış bir yazardır. Nisyana Düşen Gölge kitabının yazarıdır. Meserret Diriöz kitapları; Doğu Kütüphanesi aracılığıyla kitapseverlerle buluşmuştur.
Unvan:
Prof. Dr.
Doğum:
1923
Ölüm:
2005

Okurlar

2 okur okudu.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Süleyman Nazif
TÜRK İLAHİSİ Dedem koynunda yattıkça benimsin ey güzel toprak, Neler yapmış bu millet, en yakın târihe bir sor, bak. Yerim sensin, göğüm sensin, cihânım, cennetim hep sen: Nasıl bir zinde millet çıktı gördüm hasta sînenden. Evet, mecrûh idin, mecrûh iken de vardı îmânın. Ümîdin, kuvvetin, azmin, kanin, aşk-ı hurûşânın. Eğer necm ü hilâl olsaydı åfil, müzmahil, Türksüz; Kalırdı bizce yıldızlar, kamerler kimsesiz, öksüz. Yaşattın, çok yaşa, târihimi ikbål u izzetle, Koşar âtî, koşar mâzî seni tebcîle minnetle. Yerim sensin, göğüm sensin, cihânım cennetim hep sen: Nasıl bir şanlı millet çıktı gördüm canlı sînenden. - 1920
Sayfa 276 - Türk ilahisi adlı şiiriKitabı okudu
Kopuz ve Klasik Edebiyatımız
Bilindiği gibi kopuz, eski Türk baksı - ozanlarının, destanlar ,sagular okurken veya yarı dinî âyinlerde çaldıkları en eski bir musiki âletidir.
Reklam
Şiirimizde Aruzun ve Ahengin Yeri Üzerine
Türk dili, medli (yani uzun) hecelere mâlik olmadığı için bünyesi aruza uygun değildir. Bundan dolayı XV. asra kadar yetişen şairlerimizin çoğu, Türkçeyi aruza uydurmakta güçlük çekmişlerdir. Fakat: I- XVI. asırdan itibaren, dilimize bol miktarda medli Arapça ve Farsça kelimelerin girmesi, II- Yavaş yavaş dilimize en elverişli olan aruz kalıplarının kullanılması ve nihayet, III- Klasik edebiyatımızın, kendi içinde Fuzûlî (0.1556) ve Bâkî (1526-1600) gibi büyük üstadlarını yetiştirebilmesi gibi sebeplerle, o asırdan Mehmet Âkif (18731936) ve Yahya Kemâle (1884-1958) gelen hat üzerinde aruz, milli vezinlerimizden birisi olarak, edebiyatımızda hak ettiği şerefli yerini almıştır.
Sayfa 214Kitabı okudu
Aşık Veysel
Türk milletinin ilerlemesi ve yükselmesi için düşündüğü çareler ile ahlâk ve terbiye meseleleri de, Veysel'in şiirlerinde esaslı bir konu teşkil eder. Bu konuları işlerken Veysel, vatandaşlarımıza, dikkati çeken şu tavsiyelerde bulunur: Okul aç; oğlunu, kızını okut; yükselenler, bilgi ile yükseldi; fertlere kültür gerek; kötülükler memlekete kök saldı. Bunlardan kurtulmak lâzım; uyanmalı; hile yolunu bırak; çalış, çabala, doğru yoldan şaşma; tutumlu, kanaatkâr ve sabırlı ol; kimseyi hor görme; senliği-benliği bırak; ırk ve mezhep ayırımından vazgeç; barışa, birlik ve beraberliğe gel.
Sayfa 327Kitabı okudu
Abdülhâk Hamid' de Vatan ve Millet
Hâmid, Tayflar Geçidi'nde Kemâl Bey'in ağzından vatanı şöyle tarif eder: Vatan, bir milletin yegâne geçim sebebi,hayatının mahsulü, sanatının mektebi, şan ve şereflerinin tarihi, büyüklük ve yüksekliğinin heykeli, savaş meydanı, doğduğu ve şehit düştüğü yer, yattığı yatağı, kadir ve kıymetinin terazisi,meskeni sığınağı, ruhunun şekillenişi, ahlâkının sergi mahallidir.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok