Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Michel de Certeau

Michel de CerteauGündelik Hayatın Keşfi-1 yazarı
Yazar
9.7/10
6 Kişi
34
Okunma
6
Beğeni
2.183
Görüntülenme

Michel de Certeau Sözleri ve Alıntıları

Michel de Certeau sözleri ve alıntılarını, Michel de Certeau kitap alıntılarını, Michel de Certeau en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bir kere yukarıda olduğunda aşağıda olmak zordur.
Sayfa 186 - Dost Yayınevi
"Bir zamanı olanaklı kılan şeyin ne olduğu ancak o zamanın bitişinden sonra söylenebilir; sanki kitaplaşması için zamanın ölmesi gerekir."
Sayfa 9 - Dost Yayınevi
Reklam
Bir zamanı olanaklı kılan şeyin ne olduğu ancak o zamanın bitişinden sonra söylenebilir; sanki kitaplaşması için zamanın ölmesi gerek.
Sayfa 317 - Dost Yayınevi
Binlerce öğrenci ve profesör büyük bir tutkuyla Marx, Freud, Levi Strauss tartışıyordu. Kimi Althusser, Chomsky, Foucault, Lacan kampında yer alırken, kimi onlara karşı tavır geliştirmiş, kitaplarını satın almış, ardıllarını ya da rakiplerini okumuşlardı. Çünkü artık eskiden nasıl din ya da devrim ruhuna bürünülüp bunlara odaklanılmışsa bugün de kuram ruhuna girilmişti.
Okur Kimdir?
Yarattığı ile onu başkalaştıran arasındaki bir mekansızlık içinde gidip gelen ve kendini mekansızlaştıran, yersiz yurtsuzlaştırandır... Kimi zamanda burada, bu mekansızlıkta gerçekliğin kurgu­sal güvencelerini yitirir: Kaçamakları yüzünden toplumun oluşturduğu dama tahtasında ben'e yer biçen güvencelerden uzaklara sürgün edilir.
Sayfa 286 - Dost Yayınevi
Okur, bir dünyayı minyatürleştiren ve ötekilerle karşılaştıran bahçele­rin mimarıdır; keşfedilecek bir adanın Robinson'udur ama aynı zaman­ da bir toplumun ve bir metnin yazılı sistemine çoğulluğu ve farklılığı dahil eden karnavalın "sahibidir".
Sayfa 286 - Dost Yayınevi
Reklam
Sistemin ilk "özü" ihtiyaçtır ve sistem, bu "ihti­yacı", farklı ihtiyaçları bölümleyerek üretir. Bu kesip ayrılan birim yani ihtiyaç bir "sayı" kadar somuttur. Dahası her ihtiyacın doğasında bulu­nan tatminsizlik, önceden, kendisini diğerleriyle birleştiren yapıyı hem bir gerek olarak çağıran hem de doğrulayandır.
Sayfa 324 - Dost Yayınevi
Freud
Bütün yaşamı boyunca kimi kavramsal modelleri, figürleri ve belirleyici örnekleri edebiyattan bulup çıkardı; onun yarattığı disiplin, her zaman "şairin yetkisi" vurgusunu taşıdı.
Sayfa 174
Freudculuk, aynı anda hem tutkulara, hem retoriğe, hem de edebiyata eski önemini yeniden kazandırdı. Üçünün ortak noktası, pozitivist bilimsellikten birlikte dışlanmış olmalarıydı.
Sayfa 61
1784'te Kant, aydınlanmış bilincin haklarını ve ödevlerini sıralar: "Tam özgürlük" ve sorumluluk, bilgide özerklik, insanı "ergin olmamak"tan çıkaracak bir "ilerleme". Kant'ın ilerleme etiği birey koyutuna dayanır. Ondan yaklaşık yüzyıl sonra Freud, Kant'ın bütün olumlamalarını birer birer altüst eder. Freud'un çözümlemelerinde "yetişkin"i belirleyen şey onun "erginlik öncesi" dönemidir; bilgiyi belirleyen şey itkisel mekanizmalardır; özgürlüğü belirleyen bilinçdışının yasasıdır; ilerlemeyi belirleyen kökendeki olaylardır.
Sayfa 59
81 öğeden 51 ile 60 arasındakiler gösteriliyor.