Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Minara Aliyeva Çınar

9.0/10
4 Kişi
10
Okunma
0
Beğeni
1.190
Görüntülenme

Hakkında

Kazakistan'da doğdu. Orta öğrenimini Kazakistan'da Djambul şehrine bağlı Merke ilçesinde tamamladı. 1993-1994 öğretim yılında girdiği Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü 1997 yılında bitirdi. 1997 yılında Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü'nde başladığı Yüksek lisans programını Yrd. Doç. Dr. Alimcan İnayet'in yönetiminde Abdulhalük Uygur'un Şiirlerinin Dili adlı tezle 1999 yılında, Doktora programını ise Prof. Dr. Zeki Kaymaz'ın yönetiminde Lobnor Ağzı üzerinde Bir Araştırma adlı tezle 2005 yılında tamamladı. 2000 yılında T.C. vatandaşlığına geçince Kütahya Tavşanlı Kız Meslek Lisesinde Edebiyat öğretmeni olarak göreve başladı. 2004 yılında Uludağ Üniversitesi Rektörlüğe Bağlı Bölümlerde Okutman kadrosuna naklen atandı. 2006 yılından 2009 yılları arasında Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümünde Öğretim Görevlisi olarak göreve devam etti. 2009 sonunda Yardımcı Doçentlik kadrosuna atandı. 2009'dan bu yana aynı bölümde görevine devam etmektedir.
Unvan:
Akademisyen, yazar
Doğum:
Kazakistan

Okurlar

10 okur okudu.
1 okur okuyor.
12 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Kadınlara karşı yapılan kabalıklar ve hak etmedikleri muameleler, cehaletin ve rezaletin kurbanı olmaya maruz kalmaları, Şefika Hanım'ı kadınların hürriyeti yolunda mücadele etmeye sevk eder. Bütün Türk dünyasının kadınlarının haklarını savunma gayretiyle 1903 yılında basın-yayın işleriyle uğraşmaya başlar.
Şefika Gaspıralı, Türk dünyasının büyük düşünürü İsmail Gaspıralı'nın kızı ve babası hayattayken onun adeta sağ koludur. Genç yaşta basın-yayın içinde olmuş, eşraftan olan babasından ötürü entelektüel bir çevrede büyümüş ve bundan etkilenmiş, eli kalem tutan, kadın hakları savunucusu politikacı ve aktivist bir kadındır. Bu kitapta konu ettiğimiz Nesip Yusufbeyli'nin mektuplarının muhatabı olan kişidir. Şefika Hanım'ın annesi Zühre Hanım Akçura sülalesine mensuptur. Şefika Hanım Yusuf Akçura'nın halasının kızıdır."
Reklam
Şefika Gaspıralı da babasının yokluğuna rağmen sürecin dışında kalmamış, Rusya'da Türk Kadın Hareketi'nin öncülüğünü üstlenmiş ve önemli adımlar atmıştır. Rusya'daki Türk kadınları başka yerlerde de harekete geçmişti. Sultan Galiyev'in eşi Ravza Galiyeva Tataristan'da, Ahıskalı Şefika Efendiyeva ile başkaları Azerbaycan'da ve daha niceleri...
Nesip Yusufbeyli'nin hayatında rol oynayan, yüreği eğitim, medeniye şevki ile coşan, ileri görüşlü bu iki kadının hayatı ıstıraplar içinde geçmiştir. Bu çileli hayat ne Şefika Hanım'ı ne de Aynülhayat Hanım'ı terk etmiştir. .... Ömrünü milli mücadeleye adayan, milletin ve ülkenin bağımsızlığı için kendini feda eden bir kadının, sıradan bir kadın gibi, mutlu bir aile yuvası kurması da beklenemezdi.
Muhafazakar cemiyet ve aile yaşantısına uymayan, devrine göre sıra dışı, üstün nitelikli, entelektüel bir Türk kadını olan annesi Zühre Hanım, Şefika Hanım için daima bir örnek olmuştur.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
264 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Aliyeva Çınar, Nesip Yusufbeyli'nin Şefika Hanım'a yazdığı mektupları ilk defa Türkçe'ye çevirmiş. Kitabın ilk iki bölümünde Nesip Bey'in ve Şefika Hanım'ın hayatlarını ve birleşim noktalarına değinmiş. Üçüncü bölümde mektupları okurken bu iki tarihi karakterin hikayesinin büyük bir aşkla başladığını görüyoruz ama Nesip Bey'in aldatması üzerine beslediğimiz öfke bu aşkı siliyor ve Şefika Hanım için yüreğimizde bir burukluk saklıyoruz. Kendi açımdan bakacak olursam; Rusya'daki Türk Kadın Hareketinin ateşleyicisi olmuş 21. yüzyıla kadar etkisini sürdürmüş Şefika Hanım'ın bu mektuplar sayesinde başka bir yönünü gördüm ve ona karşı hayranlığım arttı, onun duruluğu ve duyguları karşısında benim için yeni Şefika'yı çok sevdim. Bu mektupların ortaya çıkarılıp Türkçe'ye çevrilmesi çok kıymetli bir çalışma. Aliyeva Çınar'a bu eseri bizimle buluşturduğu için teşekkür ederim.
Mektuplar - Nesip Yusufbeyli'den Şefika Gaspıralı'ya
Mektuplar - Nesip Yusufbeyli'den Şefika Gaspıralı'yaMinara Aliyeva Çınar · Ötüken Neşriyat · 20186 okunma
264 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Nesip Yusufbeyli'nin Şefika Gaspıralı'ya yazdığı mektupların konusu ayrılıklar, kavuşmalar, siyasi ve tarihi olaylardır. Eser 4 bölümden oluşmaktadır. İlk iki bölümde Nesip Yusufbeyli'nin Şefika Hanım'ın yaşamlarından yakın çevresinden evliliklerinden bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde mektupların mahiyeti hakkında bilgi sunulmuştur. Dördüncü bölümde 66 mektup yer almaktadır. Eserin sonunda Nesip Bey'in ve Şefika Hanım'ın ailesine, yakın çevresine çocuklarına ,dostlarına ait fotoğraflar bulunmaktadır. Eserde sadece Nesip Bey'in mektupları vardır. Çünkü ne yazık ki Şefika Hanım'ın mektuplarına ulaşılamamıştır. Nesip Bey'in Azerbaycan Türkleri için verdiği mücadeleler, Şefika Hanım'ın Kırım Türkleri ile kadınların geleceği ve eğitimi için verdiği mücadeleler takdire layıktır.
Mektuplar - Nesip Yusufbeyli'den Şefika Gaspıralı'ya
Mektuplar - Nesip Yusufbeyli'den Şefika Gaspıralı'yaMinara Aliyeva Çınar · Ötüken Neşriyat · 20186 okunma