Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Mithat Baydur

Mithat BaydurKutsal Topraklarda Casuslar Savaşı yazarı
Yazar
8.8/10
5 Kişi
17
Okunma
4
Beğeni
1.718
Görüntülenme

Hakkında

Boğaziçi Üniversitesi’nde felsefe ve ekonomi bölümlerinde çift ana dal programından mezun olan Baydur Tarih alanındaki mastırını, Uluslararası İlişkiler alanında da doktorasını yaptı. Baydur bu süreçte Atatürk İlke ve İnkılap Tarihi’nde asistanlık yaptı. Cumhuriyet Dönemi ve yakın siyasi tarihimizi kaleme aldığı makale, kitap ve araştırmalarında iyi okuyan Baydur, 1999 yılında Demokratik Sol Parti’den milletvekilliği teklifi aldı. Akademik kariyerine devam etme kararı veren Prof. Dr. Mithat Baydur 1999-2000 yıllarında Başbakan Bülent Ecevit’in danışmanlığını yaptı. Baydur o dönemlerde Türkiye’nin iyi üniversitelerinde de dersler verdi.
Tam adı:
Prof.Dr. Mithat Baydur
Unvan:
Akademisyen, Yazar
Doğum:
İstanbul, Türkiye, 1957

Okurlar

4 okur beğendi.
17 okur okudu.
47 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Osmanlı Ortadoğusu'nu işgal edecek İngiliz gücü, Siyonist ajanların sayesinde Türk tahkimatını bilmekteydi. Kendisine "Boğa" denen Gn. Allenby, Türklere karşı bir "şaşırtma" tuzağı da hazırlayacaktı. İngiliz taarruzunun planlarını ihtiva eden kurmay çantasının Türklerin eline geçmesi tezgahlandı. Tabii ki, bu dosya muharebe taktiklerini, en önemli ayrıntıları değiştirilerek, ihtiva edecek ve Türkler yanıltılacaktı."
"Londra için Ortadoğu'da kilidi, Arap İsyanı açabilecektir. Ancak, başarı; isyana bütün Osmanlı Arap nüfusunun katılması ile ingilizler'in Mısır'dan hareketla, Emir Hüseyin'e lojistik destek vermelerine bağlıdır. Oysa ki, teşebbüsleri akim kalsa da Türkler, kanal taaruzlarıyla, İngilizler'i Mısır'a hapsetmişlerdir. Ümit, Londra için, yok gibidir. Ta ki, Aaronsohn diye biri Filistin'deki Siyonistleri İngilizlerin savaş alanlarına katılmaya çağırıncaya kadar!.."
Reklam
İsyanın boyutu ne Hüseyin'in ne de İngilizlerin umduğunu verecektir. Planları, Hicaz'ı takiben Suriye ve Irak'ta da Arap milliyetçilerinin ayaklanması ve Hatay'a İngiltere'nin çıkartma yapmasıyla, Türklerin iki ateş arasında bırakılmalarıydı. Hüseyin yalnız kalmıştır. Mahcubiyet korkusuyla Kahire'de entilijans, isyanı aslında Hindistan'daki sömürgeci meslektaşlarının çıkarttığı şayiasını yayacaktır.
Fahri Paşa Medine'den yaptığı huruçlarla Abdullah'ı sıkıştırıyordu. Hicaz Demiryolu, Fahri Paşa'nın belkemiğiydi. Kendisine takviye o kanalla geliyordu. Kahire'deki İngiliz istihbaratçıları hedeflerini bulmuşlardı. Ancak, isyanın başında Emir Hüseyin, kutsal topraklara Hıristiyan askeri güçlerin çıkmasını istememişti.
20. yüzyılla birlikte dünya siyasetine yön verenler artık bir cihan savaşının kaçınılmaz olduğuna inanmışlardı. Bu emperyalist savaş, Doğu'da yapılacak ama Batı'da kazanılacaktı. Ameliyata hazırlanan doktorun, hastayı tıbbi tahlillere tâbi tutması gibi; köstebekler, Şark'ı elinde bulunduran Osmanlı'ya dağılmışlardı.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok