Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Morris Rossabi

Morris RossabiKubilay Han yazarı
Yazar
9.3/10
19 Kişi
66
Okunma
4
Beğeni
976
Görüntülenme

Morris Rossabi Gönderileri

Morris Rossabi kitaplarını, Morris Rossabi sözleri ve alıntılarını, Morris Rossabi yazarlarını, Morris Rossabi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İnsan yüreği, baskı kalıbına benzer. Eğer kalıp düzgünse, on milyon kağıt bile bassa hata olmaz. Eğer kalıp bozuksa kaç kağıt basarsa bassın hepsi yanlış olur.
Sayfa 134 - Vanğ ŞünKitabı okudu
Moğol devletlerini yönetmek sevdasını da bırakmak zorunda kaldı. Rusya'daki Altın Orda, Kubilay daha Ulu Kağan olarak tahta geçmeden çok önce bağımsız bir siyaset izlemeye başlamıştı. Orta Asya'daki düşman Çağatay Hanlığı, Kubilay'ı devirmeye çalıştı. İran'daki İlhanlar, Ulu Kağan'a bağlı kalan tek Moğol devleti oldu ama İran ile Kubilay'ın başkenti arasında iletişim zayıf olduğu için, İlhanlar aslında özerk davrandılar. Zamanla onlar da kendi Müslüman tebaalarından etkilenerek Uzakdoğu'daki Moğollardan uzaklaştılar. Geleneksel olarak Çin kültür dairesinde bulunan Mançurya gibi bölgeler bile Kubilay'ın hükmüne karşı ayaklandı. Yaşamının son on yılında bütün bu zorluklara kişisel sıkıntıları da eklendi.
Sayfa 224 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Tarihlerde Kubilay'ın kızlarından yalnız ikisi hakkında ayrıntı bulunur ve toplamda kaç tane oldukları bile bilinmez. Moğol hanımlarının bu yeni kuşağı, siyasette pek etkili olmadı. Cengiz'in anası Höelün'den Çabi'ye kadar gelen kadınlardan farklı olarak, Kubilay'ın kızları siyasi kararları etkileyemediler. Belki de kadınlara ve onların siyasi etkilerine ciddi kısıtlamalar getiren Çin kültüründen etkilenmişlerdi. Öte yandan, Kubilay'ın kızlarının siyasetle ilgilenmek istemedikleri de düşünülebilir.
Sayfa 220 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Nayan'ın Ölümü
Kubilay'ın Orta Asyalı rakibi Kaydu'nunkilere benziyordu ve anlaşılan bu iki önder, Ulu Kağan'a saldırılarını ortak planlamışlardı. Nayan isyanı hakkında derin ve ayrıntılı bilgi veren Marco Polo, Moğol önder hakkında şöyle yazar: " [Nayan] Büyük Türkistan taraflarında önemli ve güçlü bir hükümdar olan, ayrıca Ulu Kağan'ın
Sayfa 217 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Diziden daha farklı bir "Ahmet"
Konfüçyüsçü Uygur Lien Şi-şien, Ahmet kendisini zimmetine para geçirmekle, zinayla ve başka uygunsuzluklarla suçlayınca emekli oldu. (..) Ahmet'in mali siyaseti, sarayda öne çıkan Çinlilerden de muhalefet gördü. Ahmet'ten hoşlanmayan, oğullarına ve akrabalarına devlet görevleri vermesine karşı çıkanlar arasında belki de en önemlisi
Sayfa 179 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Siyasetine karşı gelinmesi, Ahmet'in kızmasına ve kin tutmasına neden oldu. Onun devlet anlayışından hayli farklı görüşlere sahip olan Konfüçyüsçü ve Budacı danışmanlardan çoğunu hor görüyordu. Şı Tien-dzığ, Lien Şi-şien ve Kubilay'ın en yakınındaki başka danışmanlar, Ahmet'in vergi siyasetine tekrar tekrar karşı çıktılar. Yeni vergilerin Çin halkının kaldıramayacağı bir yük olduğunu söyleyip vurgunculuk iddiasında bulundukları Ahmet'i, "dalkavuk bir karaktere ve hain tasarılara" sahip olmakla suçladılar. O da karşılık olarak bazılarını zimmetine para geçirmekle ve uygunsuz davranışlarda bulunmakla suçladı. Çin kaynakları, Ahmet'in rakiplerinden biri olan Dzui Bin'i görevli olduğu Cianğ-huay'da tahıl çalmakla haksız yere suçladığını ve imparatorun da onu öldürttüğünü öne sürerler. Bu davada özellikle haklı olsa da, olmasa da, Ahmet'in rakiplerinden çoğunun 1270'lerde devlet görevinden ayrılmış oldukları doğrudur.
Sayfa 177 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Dizi de göremedik oğullarını?
Ahmet, 1270 yılında bir diğer oğluna orduda komutanlık ayarlamaya çalıştı. Konfüçyüsçü bilge Şii Hınğ bu atamaya karşı çıktı ama Ahmet yine de atamanın gerçekleşmesini sağladı.
Sayfa 177 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Dizide de aynıydı.
Kısacası, Ahmet'in siyaseti hazineye kazanç sağladı. Ancak Çin kaynakları onu bu siyaset üzerinden büyük kazanç elde etmekle ve aktif olarak teşvik etmese de suistimale göz yummakla suçlar. Bu kaynaklara göre, o kadar büyük bir güce sahipti ki, makamını kendi çıkarları için kullanabiliyordu. Altın ve gümüşün fiyatı [kağıt para üzerinden-e.] sabit olmadığı için, bu iki madene ödenen fiyatları kendi karına göre değiştirebiliyordu. Özel alışverişlerde de kontrolü elden bırakmıyor ve büyük miktarlarda değerli metal ediniyordu. Üst üste kağıt para basmak dahil olmak üzere, uyguladığı siyaset yüzünden pek çok Çinli de, yabancılar da kağıt paraya inançlarını yitirip, altın ve gümüşlerini elde tutmaya başladılar. Bu güven kaybı ve tabii hükümetin artan biçimde kağıt para basıyor olması, kaçınılmaz olarak enflasyona yol açtı. Devletin tekelindeki malların fiyatları 1270'ler boyunca arttı ve Ahmet de bu artıştan kişisel çıkar elde etti. Çay, tuz, demir ve diğer tekellerin kötüye kullanımı yüzünden genellikle Ahmet suçlanır.
Sayfa 176 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Ahmet'in önceki yaşamı ve yaptıkları hakkında pek bilgi yoktur. Orta Asyalı olduğu, bugünkü Taşkent'ten çok uzak olmayan bir kasabada doğduğu bilinmektedir. Yüan hanedan tarihleri onu "üç hain nazırdan" biri olarak (diğerleri Sanga ile Lu Şi-ronğ'dur) anlatır, Çin ve Batı kaynakları da Çinlileri sömürüp, onlara zulmettiği için Ahmet'i yererler. Marco Polo, Ahmet'in Kubilay'ı "büyülediğini" düşünür. Marco'ya göre, Kubilay'ın desteği sayesinde Ahmet bir servet kazanmış ve cinsel arzularını tatmine yönelmiştir
Sayfa 175 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Kubilay, Moğol mirasını korurken belli Çin uygulamalarını reddetmeyen ve evrenselliğe ulaşma çabası gösteren bir kültürel siyaset çizmede hayranlık uyandıracak kadar başarılı olmuştu. Dini siyasetindeki gibi, farklı kişilere farklı muamele etti. Moğollara karşı yerel geleneklerinin yılmaz koruyucusuydu. Avlara katılıp yalnız Moğol kadınlardan eş ve cariye alıp, Moğol savaşçı değerlerini yüceltiyordu. Çinlilere karşı sanatların ve zanaatların hamisi rolündeydi. Bazı Çinli ressamları, çömlekçileri ve diğer zanaatkarları destekledi ve Çinli yazarların geleneklerin dışında denemeler yapmalarını sağladı. Kendini çoğunlukla Çin tarihinin en büyük imparatorlarından biri olan Tanğ Hanedanı'ndan Tay-dzonğ ile kıyaslardı, çünkü bu kıyasın Çinliler gözünde kendisini yücelteceğini biliyordu
Sayfa 171 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
964 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.