Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Muharrem Şirin

Muharrem ŞirinKarikatürlerle Felsefenin Kısa Hikayesi yazarı
Yazar
9.4/10
6 Kişi
17
Okunma
1
Beğeni
338
Görüntülenme

Hakkında

Çorum/Alaca’da doğdum. İlkokulu orada bitirdim. Ortaokulu yatılı olarak önce Çorum merkez sonrasında Ankara’da okudum. Liseyi Ankara’da meslek lisesinde bitirdim. Çukurova Üniversitesi Felsefe Grubu Öğretmenliği bölümünde lisans eğitiminin ardından TODAİE’de (Türkiye Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü) kamu yönetimi yüksek lisansımı tamamladım. Son on üç yıldır Ankara Tuzluçayır Anadolu Lisesi’nde olmak üzere, yirmi üç yıldır felsefe öğretmenliği yapmaktayım. Şiir ve öykü yazıyorum.
Unvan:
Yazar

Okurlar

1 okur beğendi.
17 okur okudu.
1 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Öğrenmek en büyük maceradır. Bilerek başlıyorsun , öğrendikçe yanlışlarını fark edip ve öğrenilecek ne kadar çok şey olduğunu görüp, eskisinden daha alçak gönüllü oluyorsun..
Reklam
Ütopya: Cenneti Dünyada Yaşamak Ütopya olmayan yer anlamına gelir. Kavramı ilk kez Thomas More kitabının isminde kullanmıştır. Düşünürler, yaşadıkları toplumun rahatsız edici özelliklerini, yaratıcı bir kurguyla bir devlet tasarımı içinde kaldırmaya çalışmışlardır. Herkesin yaşamayı isteyeceği, ideal bir düzeni kurgulamayı hedeflemişlerdir. Bu çaba, edebi değeri de olan ütopya türünü ortaya çıkarmıştır. Platon’un Devlet’i türün ilk örneği sayılır. Korku Ütopyası (Distopya): Yeryüzü Cehennemleri Distopyaların tümü 20. yy’da yazılmıştır. Ütopyalar hayal kurdururken, distopyalar kâbus gördürtecektir. Distopyaların yazılmasına sebep olan üç olay/durum vardır: 1. Bilimin hızlı gelişiminin insanlarda kaygı uyandırması(Cesur Yeni Dünya), 2. Sanayileşme sonucunda oluşan hızlı kentleşmenin doğurduğu ahlaki yozlaşma hâli(Otomatik Portakal), 3. Totaliter yönetimlerin yükselmesi ve tüm dünyayı zapt etmesi korkusu(1984). Distopyalar ütopyalardan farklı olarak insanları bu üç tehlike karşısında uyarmak istemiştir. Bu nedenle dilini, bu somut gerçeklikler üzerine inşa etmiştir.
Atinalılar!
Bundan tam yirmi dört asır önceydi. Atina’nın orta yerinde bir halk düşmanı(!) dolaşıyordu. Neyse ki Anytos, Meletos’a durumu anlatmış, Lykon da destek verince Meletos’un şikâyeti üzerine yüce mahkeme toplanmıştı. İddiaya göre bu adam: Yerde ve gökte olup bitenlere karışıyor, Olimpos tanrılarına inanmayıp, Güneş’in taş, Ay’ın toprak olduğunu söylüyordu. O, bir dinsiz olmalıydı. Eğriye doğru diyor, doğruyu eğri gibi gösteriyordu.
Sayfa 7 - Sokrates Yargılanıyor!Kitabı okudu
Taoizm
 İhtiyar Bilge bize edimsizliği önerir. Bu edimsizlik, Yunus Emre’deki miskinliğe benzer. Bu miskinlik kesinlikle bir tembellik değil, benlik kavgasını, dünya telaşını bırakmaktır. Ama ondan vazgeçmek de değildir. Yolcunun niyeti ölmeden ölmek, kendini bilmek olmalıdır. Tao’ya ancak böyle ulaşılır.

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
112 syf.
9/10 puan verdi
Elimde bu kez bir bilgi kitabı var. Felsefe hakkında kısacık bir özet niteliğinde olan bu kitap elimde iki hafta boyunca süründü diyebilirim ama bu benim kabahatim yoksa kitap oturup iki üç saatte bitirebileceğiniz bir dile sahip. Eğer siz de benim gibi felsefe hakkında okumaktan çok dinlemekten ve tartışmaktan hoşlanıyorsanız bu kitabı okuyabilirsiniz zira sizin de kabul edeceğiniz gibi bazen bilgileri tazelemek, üzerinden geçmek gerekiyor. Felsefe her zaman benim üzerine düşünmeyi sevdiğim bir konu olmuştur. Özellikle bilgi felsefesi ve mantığı ayrı bir dikkatimi çeker. Bu kitap da bana istediğim şeyi verdi diyebilirim. Kavramsal olarak meselenin üzerinden hızlıca geçtik diyebiliriz. Tavsiye eder miyim? Ederim. meyusokur.com/2023/12/04/muha...
R K
R K
Karikatürlerle Felsefenin Kısa Hikayesi
Karikatürlerle Felsefenin Kısa HikayesiMuharrem Şirin · Lotus Yayınları · 202011 okunma