Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Muzaffer Demir

Muzaffer DemirLidyalılar: Mythos'tan Logos'a yazarı
Yazar
9.0/10
1 Kişi
12
Okunma
0
Beğeni
1.036
Görüntülenme

Hakkında

Halen Muğla Üniversitesi Tarih bölümünde Prof.Dr. olarak görev yapmaktadır.
Unvan:
Tarihçi ,yazar
Doğum:
1968

Okurlar

12 okur okudu.
1 okur okuyor.
18 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Etrüsklerin Lidya kökenli olduklarını farz edenlerin dayanak noktalarından birisi de Kuzey İtalya'da Erken Demir Çağı (MÖ 1100-700) Villanova kültürünün ölülerini yakarak (kremasyon) gömmüş olmaları ve Etrüsklerin sahneye çıkmasından itibaren ölü gömmenin (inhümasyon) daha da yaygın hâle gelmesidir. Böylece gelenekleri değiştiren dış unsurun Lidyalılar olabileceği sonucuna ulaşılmaktadır.
Sayfa 111Kitabı okudu
Şehir Kuran Kahin Kral Moksos
Hellence Moksos (mopsos), özellikle Lidya ve Frigya'ya özgü bir isimdir. Moksos'un Lidya'da askeri faaliyetlerde bulunduğu anlaşılmaktadır. Moksos cesur, adil, savaşçı ve popüler birisidir. Aynı zamanda bir kehanet ocağı bulunmaktadır. Lidya'da nefret edilen tiran Meles'i tahtından etmiş ve Lidya halkı tanrılara adaklar adayarak ona şükranlarını bildirmiştir. Krabos kentini ele geçirdikten sonra kent halkı tanrılara karşı geldiğinde onları bir gölde boğdurtmuştur.
Reklam
Aşkı, cinselliği, doğurganlığı ve bereketi simgeleyen Ana Tanrıça'nın sembolü olan örtülü tapınak kadınları, sevgililerini tanımadıkları erkekler arasından seçer ve onlarla sevişerek Ana Tanrıça'ya saygılarını sunarlar. Seçilen erkekler, tanrıların elçileri olarak kabul edilir; getirdikleri armağanları mabede adak olarak verirler. Cinsel ilişki kutsal sayılır; tapınaktakilere "kutsal kadınlar" denir, Akad dilinde qadishtu (günahtan arınmış), Sümer dilinde nu-nig (lekesiz) diye anılırlar.
Sayfa 148Kitabı okudu
Herodotos'a göre Lidyalılar altın ve gümüş sikkelerin takdimini yapan ve perakende olarak mallar satan ilk halktı. Hoplitai teçhizatı ile donatılmış paralı askerlere ödeme yapmada zorlanılması, altın ve gümüş karışımı elektron'dan ilk sikkenin basılmasına sebep olmuş olabilir ve bunun Gyges'in tiranlık dönemine tekabül ettiği söylenebilir.
Sayfa 192Kitabı okudu
Özetlemek gerekirse, elimizdeki deliller Hellenlerin isim babası olduğu Herakles'in Anadolu tanrısı Sandon ile aynı özelliklere sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Sandon, Gılgamış gibi insani yönüyle karmaşaya karşı savaşan gezgin bir kahraman ve diğer taraftan, ilahi yönüyle Güneş, fırtına, (ölme ve dirilme özelliği ile) bereket ve (düşmana karşı ölüm ve terör getiren) savaş tanrısıdır.
Sayfa 131Kitabı okudu
Gyges'in Tahtı Ele Geçirmesi
Lidyalılar: Mythos'tan Logos'a
Lidyalılar: Mythos'tan Logos'a
Lidya kralını öldürüp, kraliçeyle evlenen Gyges'in hikâyesinin farklı versiyonları bulunmaktadır. Herodotos versiyonunda Gyges'in seçim yolu olmadığı söylenir. Kral Kandaules, karısının güzelliğine inanmadığını düşündüğü Gyges'e, odalarında saklanıp, geceleyin gizlice bakmasını önerir. Gyges başta kabul etmez ama sonunda kralı reddedemez. Gece görüp gizlice çıkarken kraliçe onu görür, kendisine iki seçenek sunar: "Ya kralı öldür, beni karın olarak al; yahut kelleni ver." Zira Lidya'da çıplaklık tabuydu. Ve Gyges kralı öldürür, kendi kral olur, kraliçeyle evlenir. Burada Gyges daha masum gösterilir. Ksanthos-Nikolaos versiyonunda ise Gyges, kralla evlenmesi için Toudou'yu (Nysia) getiren kişidir. Ancak yolda etkilenip ona sahip olmaya kalkar. Gyges bunu başaramaz, geldiğinde kralın haberi olur, kral Gyges'i öldürmeye karar verir. Bunu duyan hizmetçi haberi yetiştirince Gyges ya kralı öldürecek, yahut kendi ölecektir. Kralı öldürmeyi seçer, kraliçeyle de evlenir. Burada Gyges daha suçlu gösterilir. İlk versiyonda Gyges'i aklama, onun yönetimini tasdik etme ve Kandaules'i kötüleme vardır. Herodot tarafından yazılmıştır, ancak çelişkilidir: Kraliçe yatağa neden çıplak giriyor? Çiğnenen tabudan sonra kraliçe neden kendisini görenle evleniyor? (MS V. yy'da yaşayan Myralı Nikolaos Sophistes eleştirisi). Bu hikâye üzerine birçok drama eserler de yazılmış, resimler çizilmiştir. Hatta Platon'un metninde, Gyges bir süre görünmezlik veren bir yüzükle kraliçeyi ziyaret etmiştir.

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok