Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Nazan Karakaş Özür

Nazan Karakaş ÖzürKeşifler ve Coğrafya yazarı
Yazar
6.5/10
6 Kişi
28
Okunma
4
Beğeni
1.796
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Araştırmacı, Yazar

Okurlar

4 okur beğendi.
28 okur okudu.
1 okur okuyor.
33 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Ortaçağ edebiyatının en ünlü örneklerinden "cennette geziler" de Büyük İskender Hindistan'ı fethettikten sonra çok geniş bir nehre varır. Bu sözü geçen nehir Ganj Nehri'dir. İskender beş yüz adamı ile birlikte gemiye binerek nehre açılır. Bir ay sonra da dürüst ruhların kıyamet gününe kadar yaşadıkları büyük duvarlı bir kente ulaşır. Burası, elbette yeryüzündeki cennettir.
Avrupa ilkçağ mirasını kullanmayıp gerçek dışı çizimlere yönelirken, İslam dünyası haritacılık ve onun altyapısını oluşturan matematik, astroloji ve konum belirleme konularında çok ileri gitmiştir.
Reklam
Pomponius Mela bilinen dünyayı biraz daha genişleterek tasvir etmiş özellikle Britanya'nın kuzeyindeki ada ve körfezlerden, Shetland Adası, Baltık Denizi ve Çin' den söz etmiştir. Bunun yanı sıra Thule de kış gecelerinin çok uzun karanlık, yaz gecelerinin ise kısa ve yarı karanlık olduğunu ve yaz soltistinde güneşin hiç batmadığını anlatmıştır.
Aristo'nun dediği gibi bilimin temelinde, merak ve araştırmacılık ruhu ve yeni bir şey karşısında duyulan şaşkınlık vardır
Sayfa 15 - Yeditepe Yayınları
Hindistan, keşiflerin faili olmak yerine, nesnesi olarak keşiflerin hayallerini süslemiştir. Büyük İskender'in ömrünü vakfederek vardığı, Portekizlilerin yüzyıl harcadıkları, İspanyolların bu uğurda Atlantik'in bilinmeyenlerine doğru yelken açtıkları rüya ülkesi "Hindistan" olmuştur.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
336 syf.
·
Puan vermedi
Mundus Novus. Vespucci yeni kıtaya bu ismi vermiştir. Colomb'un fark edemediği yeni kıtayı fark eden Vespucci tüm dünyayı yeniden şekillendirecek olan bir keşfe kendi imzasını böyle atar. Ne Colomb ne Vespucci ne de kıtaya ayak basan kaşifler bu kıtanın geleceği için parlak fikirler taşımazlar. Gemileri ile yanlarında getirdikleri acı, keder, kölelik, sömürgecilik, kapitalizm, hastalık ve ölümden başka bir şey değildir. Tabii bunları taşıdıkları gemiye de Hıristiyanlık dini dememiz gerekir ki ilk adımı atan Colomb bile asıl amacının bu olduğunu yazar. Ateşli silahlardaki ilerleme, gemicilikteki teknoloji, dünyayı esir alacak olan kapitalizm düşüncesi bu keşifler sırasında doğar. Tüm amaç altına hücumdur. Bir yaşam merkezini yok edecek kadar ileriye gider Conquistadorlar. Yeni dünya kanla yıkar topraklarını. Hayranlıkla bakılan bu keşiflerin altında ölümden başka bir şey yoktur. Ve hala bunun eseri sonucuyla doğan bir sisteme bağımlı yaşarız.
Keşifler ve Coğrafya
Keşifler ve CoğrafyaNazan Karakaş Özür · Yeditepe Yayınevi · 201525 okunma