Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Nesrin Kale

Nesrin KaleFelsefiyat yazarı
Yazar
Çevirmen
8.0/10
2 Kişi
3
Okunma
0
Beğeni
578
Görüntülenme

Nesrin Kale Gönderileri

Nesrin Kale kitaplarını, Nesrin Kale sözleri ve alıntılarını, Nesrin Kale yazarlarını, Nesrin Kale yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sanal Gerçeklik Nedir
Yaşadığımız gerçeklik platformundan bilgisayarda yaratılan bir dünyaya geçip, o dünya içinde tıpkı gerçeklikte olduğu gibi kısa bir süre yaşamaktır.
Sayfa 73
Martin Heidegger'e Göre Metafizik
Metafizik, varolanı olduğu gibi ve bütünlüğüyle anlama yetisine yeniden kazandırmak için varolanın ötesini(hiçi) araştırmak/açıklamaktır.
Sayfa 74
Reklam
Doğru Nedir?
Doğru da, gerçeğe(gerçekliğe) uygun olan demektir. Yani bir bilginin; bilgiyi somutlaştıran bir ifadenin doğruluğudu benim algımla bu ifadenin örtüşmesine; uygunluğuna bağlıdır.
Sayfa 67
Hakikat Nedir?
Hakikat, işaretlerle objelerin birbirine uygunluğu(birbirleriyle örtüşmesi) demektir.
Sayfa 66
Batıl olan inanışların temelindeki bilgilerin kaynağı alışkanlık, adet, gelenek ve inançtır.
Sayfa 58
Dine ilişkin bilgilerde de bir bireyin objesi kutsal kitaplar, vahiyler, peygamber olup bu olanla ilgili yapılan açıklamaların doğrudan kaynağı kutsal kitaplardır; bu bilgileri dolayısıyla dini yüzyıllardır yaşatan olgu da inançtır.
Sayfa 57
Reklam
Sözgelimi, Amerikan ve Fransız Devrimlerini yaratan ideolojiler insan haklarına dayanan kuramlardan hareket ederek mevcut monarşik düzenleri yıkmayı hedeflemişlerdir.
Sayfa 42
İdeolojiler
Sözlük anlamı ''topluma yön veren düşünce dizgesi'' olan ideoloji, 18.yüzyılın sonlarında yunanca terimler olan idea(düşünce) ile logos'un(söz) birleştirilmesiyle ortaya atılmış bir kavramdır ve ''düşünceleri inceleyen bilim'' anlamına kullanılmıştır.
Sayfa 40
İzm'ler, ele aldıkları konular ya da uygulandıkları alanlar açısından farklıdırlar ama her izm'i ortaya çıkaran bir felsefe vardır yani özde her- izm bir düşünceler kümesidir.
Sayfa 29
Yunan Mitolojisine Göre İnsanın Var Oluşu
''Sırt sırta yapışık iki yanda yüzleri dörder el ve ayakları bulunan hem dişi hem erkek olan yaratıklar tanrılarını yıkmak için Olympos'a tırmanınca Zeus bu küstahlıklarına çok kızar-ama insan soyunu da yok etmek istemediğinden-kuvvetten düşüp hadlerini bilmeleri için onları ikiye böler, böylece erkek ve dişi insanlar ortaya çıkarak ömürleri boyunca öteki yarılarını arayıp dururlar.'' Bu örnekte de görüldüğü gibi; mitoslarda neden-sonuç zinciri çok iyi kurulmakta ve olan bitenler daima bir amaca dayandırılmaktadır yani mitoslarda teleolojik açıklamalar vardır.
Sayfa 13
24 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.