Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Nilay Ertürk

Nilay ErtürkTürklerde Giyim Kuşam yazarı
Yazar
7.0/10
3 Kişi
5
Okunma
0
Beğeni
812
Görüntülenme

Nilay Ertürk Sözleri ve Alıntıları

Nilay Ertürk sözleri ve alıntılarını, Nilay Ertürk kitap alıntılarını, Nilay Ertürk en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bir gelenek olarak (ölen) sultanın başlığı tabutun ucuna konmaktadır.
Sayfa 62 - HayalperestKitabı okudu
Kürklerin giyilme zamanları modadan ziyade görgü kurallarına bağlı olarak değişmiştir. Bu görgü kurallarına ise sultanların giyim alışkanlıkları etki etmiştir. Örneğin kürklerin değişim zamanı sultanın kürkünü değiştirdiği gün olan Cuma günüydü.
Sayfa 71 - HayalperestKitabı okudu
Reklam
Osmanlı sarayında kırmızı olan düğün giysisine desenler yapılmış ve altın, gümüş kılaptan ipliklerle kutsal çiçekler ve ayetler işlenmiştir. Kumaşlar çeşitli değerli mücevherlerle, iğne işleriyle, püskül ve saçak gibi aksesuarlarla bezenerek kullanılmıştır.
Sayfa 90 - HayalperestKitabı okudu
...... cariyeler yeteneklerine göre müzik, şiir, edebiyat gibi konularda eğitilmişlerdir.
Sayfa 85 - HayalperestKitabı okudu
..... her sultan kendi zevkine göre giyinmeye, farklı olmaya ve özel tarzını göstermeye çalışmıştır.
Sayfa 72 - HayalperestKitabı okudu
Topkapı Sarayı Müzesi'nde korunan sultanlara ait giysiler, sultanın ölümünden sonra giyimlerinin saklanması sayesinde günümüze kadar gelebilmiştir. Sultana ait giysiler bohçalar içine konmuş, ismi, zaman zaman kıyafete ait özellikler bir kağıt üzerine yazılarak bohçaya takılmış ve saray hazinesinde saklanmıştır.
Sayfa 61 - HayalperestKitabı okudu
Reklam
Kültürlerin oluşumunda üç temel unsur vardır: coğrafi şartlar, insan faktörü ve toplum... 3,500 yıl bozkır hayatı yaşayan Türklerde de kendine özgü bir kültür yapısı görülmektedir. Bu kültür yapısına "bozkır kültürü" denmektedir. ...Göçler sonucunda Anadolu'ya ilk yerleşenler Oğuz boyları ve Uygur Türkleridir.
I. Murad'ın alçakgönüllü olduğundan softan yapılma kaftanlar giymiştir. Yıldırım Beyazid daha gösterişli, altın tellerle dokunmuş, altın düğmeli giysiler tercih etmiştir. Fatih zarif ve zevkli giyinirken, Yavuz daima yerli ipekleri tercih etmiştir. II. Beyazid'in yakalı giysiler giydiği ve başına mücevveze taktığı; Kanuni'nin giysilerinin gençlik dönemlerinde etkileyici ve görkemli, yaşlılık dönemlerinde ise sade giysiler olduğu görülmektedir.
Sayfa 72 - HayalperestKitabı okudu
İslam dünyasında Türklerin ortaya çıkması 9. yüzyıldan itibaren, Abbasiler döneminde olmuştur. Bu dönemin giyim özellikleri incelendiğinde Uygurlar samur kürk, pamuklu kumaş ve çiçek motifleriyle işlenmiş giysiler üretmişlerdir. Türklerin Budizm geçmişleri ve göçebe yaşam tarzları kıyafetlerde ve motiflerde etkisini göstermiştir. İran ve Çin arasındaki büyük topraklar arasında göç eden Türklerin giysilerinde göç esnasında etkilenmiş oldukları İran ve Çin öğelerine rastlamak mümkündür.
Eski Anadolu'da kadın, çağdaşı olan diğer toplumlardan oldukça ileri haklara sahip olmuştur.
Sayfa 84 - HayalperestKitabı okudu
Reklam
Türk süsleme sanatları, kendine özgü anlamlara ve değerlere sahip kültürel bir mirastır. Bu mirasın en güzel örnekleri her dönemde görülmekle birlikte en gelişmiş yapısına Osmanlı İmparatorluğu döneminde ulaşmıştır. ...Orta Asya'daki Türk giyim özellikleri ele alındığında başlıca giysilerin şalvar, çakşır, entari, üçetek, çizme gibi giysiler olduğu söylenebilir. ...Türklerde giyimin en belirgin özelligi kadın, erkek ve çocuk için sahip olduğu formları yüzyıllar boyunca korumasıdır.