Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Nurettin Gemici

Nurettin GemiciEvliya Çelebi yazarı
Yazar
Derleyen
0.0/10
0 Kişi
4
Okunma
1
Beğeni
578
Görüntülenme

Hakkında

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun ol-duktan sonra (1990) yüksek lisansını İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde (1993), doktorasını Almanya’nın Bamberg şehrinde tanınmış Osmanlı tarihçisi Prof. Dr. Klaus Kreiser yanında tamamladı (1999). Önce Milli Eğitim bünyesinde öğretmenlik, ardından Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde araştırma görevlisi olarak çalıştı. Doktora sonrasında Diyanet yurtdışı teşkilatında değişik görevlerde bulundu. 2007 yılından bu yana İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde görev yapan Gemici, 2011’de doçent, 2017’de profesör unvanını aldı. Osmanlı tarihi, kültür ve medeniyeti, Evliya Çelebi ve Seyahatnâmesi, Tanzimat sonrası ilim ve kültür hayatı ve modernleşme, Cumhuriyet sonrası din eğitimi, Ahîlik vb. konularda çalışmalarını sürdürmektedir. Eserlerinden bazıları şunlardır: Evliya Çelebi in Medina, Tectum Verlag, Marburg, Al-manya, 1999, (Almanca). Evliya Çelebi in Medina, Brill Yayınevi/Leiden, Hollanda, 2012 (İngilizce). 17. Yüzyılda Kadınlar: Evliya Çelebi’nin gözlemleriyle, İstanbul, Bayrak Yayıncılık, 2011. Ahilik ve Meslek Eğitimi, Akis, 2010. Ben Neyim? (Hikmet-i Maddiyeye Müdafaa - Materyalizme Reddiye) Ahmet Mithat Efendi, haz: Nurettin Gemici, Dergâh Yayınları, 2014. Hatıra-ı Atıf, Mehmed Atıf Bey’in Hatıraları, haz. Nurettin Gemici (Hikmet Toker’le), Milli Saraylar, Ankara, 2016.

Okurlar

1 okur beğendi.
4 okur okudu.
3 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Osmanlıyı asıl farklı ve önemli kılan, ortaya koyduğu medeniyet tecrübesidir. Buda siyasi sahanın yanında ilmi, kültürel, sanatsal ve toplumsal alanlarda ortaya konulan çalışmalarla gerçekleşmiştir. Bu bakımdan denilebilir ki Osmanlı da kalem kılıcın önünde yürümüştür.
Reklam
Osmanlı Devleti'nin XVII. yüzyılda yetiştirdiği en önemli simalardan biri olan Evliya Çelebi
Evliya Çelebi, XVII. yüzyılda yaşamış önemli bir Osmanlı gezgini olup yazmış olduğu eseri sahasında tektir. Onu diğer gezginlerden ayıran özelliği gezdiği, gördüğü yerleri kaleme almasıdır. Özellikle 10 cildi bulan bu gezi güncesinin veya yaygın adıyla Seyahatnâme si'nin dünya gezi literatüründe bir benzeri daha yoktur.
Seyahatnâme'nin sadece tarih ve coğrafyaya dair veriler içerdiğini düşünmek doğru olmaz. Evliya Çelebi gezdiği yerleri tanıtırken İslam toplumu, kültürü, medeniyeti ve sanatına dair pek çok bilgiyi de aktarır. 10 cilt ten oluşan Seyahatname hacmi ve büyüklüğü itibanyla benzersizdir.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok