Peter Willey

Peter WilleyFedailerin Yuvası Alamut yazarı
Yazar
7.3/10
336 Kişi
1.862
Okunma
15
Beğeni
3.264
Görüntülenme

Hakkında

Peter Willey ilk kez okul yıllarında tarihi anıtlar ve özellikle kaleler üzerine yapılan çalışmalara ilgi duyuyordu. İngiltere İç Savaşında ilk büyük ihtilafın yaşandığı İngiltere'nin Edgehill bölgesinde büyüdü. Cambridge’deki Christ Koleji’ne gitmeden önce Charterhouse’da okula gitti. Peter Willey, savaş sırasında Binbaşı rütbesini aldı, ancak sakatlandı ve Cambridge'e geri döndü. Fransızca ve Almanca çalışırken burada, Goethe'yi okuyarak Hafiz ve Nasir Khusraw'ın şiirleriyle tanıştı. Tarih sevgisi ve hayranlığı ile Fars kültürünü bir araya getirmesi, Tahran'daki bir İngiliz büyükelçisi olan öğrencilerinden birinin ailesini ziyaret etmesine neden oldu. Baş akademik danışmanı ve İslamın ve özellikle İsmaili tarihinin önde gelen uzmanlarından Dr. Samuel M. Stern'in teşvikiyle, İsmaili kaleleriyle ilgili araştırma yapma şansını yakaladı. Bu, İran ve Suriye'de yapılan kapsamlı seyahatlerden ilki idi. Peter Willey, 1959'da arkeolojik araştırmalarına başladı ve kırk yıl süren yirmiden fazla sefer boyunca birçok İsmaili kalesinin kalıntılarını belirledi ve belgelendi. İlk kitabı, "The Castles of the Assassins" 1963'te yayınlandı ve Farsçaya da çevrildi. Binbaşı Willey, kitap yazmanın yanı sıra, İran ve Suriye'deki Nizari İsmaili Anıtları hakkında The Times, the Geographical Magazine ve Encyclopaedia Iranica gibi dergilere de yazılar yazdı. Yazıları, uzak yerlerde seyahat etmenin maceralarını ve yerel halkla etkileşimlerini de gösteren zengin bir kişisel anlatıdır. İran ve Suriye'deki ortaçağ Ismaili tarikatı ve kaleleri konusunda önde gelen uluslararası bir otorite olan Peter Willey, 23 Nisan 2009'da 86 yaşında, Wiltshire'daki Pewsey yakınındaki evinde öldü.
Unvan:
İngiliz araştırmacı, Yazar
Doğum:
İngiltere, 1923
Ölüm:
Pewsey, İngiltere, 23 Nisan 2009

Okurlar

15 okur beğendi.
1.862 okur okudu.
52 okur okuyor.
547 okur okuyacak.
98 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Savaş meydanında binlerce sıradan insanı öldürmektense, tek bir güçlü düşmanı(padişaha suikast) öldürmenin daha iyi bir fikir olduğuna inanılır
Hepimiz geleceği çok fazla düşünüyoruz. Bu sebeple de bugünümüzü heba ediyoruz
Reklam
Suikast kullanımları etik olarak diğer savaş taktiklerinin kullanımından ne daha iyi ne daha kötü değildi. Bu silah, onlar için kendilerinden üstün güçlere yöneltmek adına en etkili olanıydı.
Arşimed' in dediği gibi bulacağım tek bir dayanak noktasıyla dünyayı yerinden oynatabilirdim.
Fedailerin Yuvası Alamut
Fedailerin Yuvası Alamut
insan hayatında ilkler vardır bu kitap benimde öyle bir etki bıraktı. sürekli yineliyor kendini. şahane bir kitap.
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
400 syf.
·
Puan vermedi
Uzun zamandır okumak istediğim bir kitaptı Alamut. Öncelikle, kitabın, tarih okumayı pek sevmeyenlerin bile kolayca okuyabileceği bir dili olduğunu belirtmeliyim. Batılı bir araştırmacının yazdığı bu kitapta, Fatımi dönemdeki İsmaili düşünürlerin Yunan felsefesini Hristiyan dünyasından çok daha iyi bildiklerini, yine bu dönemde halk için okul, kütüphane ve fakülteler açıldığını anlatıyor. Bu, kitabın en ilgimi çeken kısmı oldu. Haşhaşilik' in Marco Polo 'nun efsanelerine dayandığından ve dilden dile abartıldığından bahsedilmiş. Ismaililerin savunma amaçlı inşa ettikleri kaleleri anlatılırken, Hasan Sabbah in Selçuklulardan 'Cahil Türkler' diye bahsettiği, sert ve baskıcı tutumlarından yakındığı dile getirilmiş.
Fedailerin Yuvası Alamut
Fedailerin Yuvası AlamutPeter Willey · Yakamoz Yayıncılık · 20191,788 okunma
·
Puan vermedi
Henüz kitabın başlarındayken bıraktım. Yazarda müthiş bir taraflı olma durumu söz konusu. Bu taraflılık Türk düşmanlığından mı geliyor yoksa gerçekten İsmaililer'e duyduğu hayranlık mı orası tartışılır. Tarihi bağlamda bir kitap yazılacaksa eğer objektif bir şekilde yazılmalı. Bir taraf müthiş kötülenirken diğer taraf da yine müthiş bir şekilde yüceltiliyorsa tarihten bihaber olunduğunun farkında olmak gerekir. Beğenmedim, Bartol'dan okumadan önce belki biraz akademik bilgi verir diye okumaya başladım ama ne yazık ki Batılılar'ın bitmek tükenmek bilmeyen Türk düşmanlığından başka bir şey göremedim, okunmaya değer bir kitap değil.
Fedailerin Yuvası Alamut
Fedailerin Yuvası AlamutPeter Willey · Yakamoz Yayıncılık · 20191,788 okunma
400 syf.
6/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Yazarın İsmaililere hayranlık duyduğunu ve bunun üzerine 1968 ten 1998 e kadar İran Suriye Pakistan Afganistan gibi ülkelerde İsmaililerin sosyal yaşamlarını ekonomilerini askeri taktiklerini ve kalelerini bahsetmektedir. Özellikle kalelerini anlatırken matematiksel veriler üzerinde fazlaca durulmuştur. Etkili oldukları dönem 12. ve 13. yüzyıllardır. Farklı yerlerde yaşadıkları için düzenli bir devlet kuramamışlardır. Bilindiği üzere Selçukluların parçalanmasında etkili olmuşlardır. Yazar hayranlığından olsa gerek İsmailileri haddinden fazla överek anlatmıştır hatta kitabın bazı bölümlerinde başlarındaki komutanlarından halife olarak bahsedilmektedir.
Fedailerin Yuvası Alamut
Fedailerin Yuvası AlamutPeter Willey · Yakamoz Yayıncılık · 20191,788 okunma