Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Ramazan Gözen

Ramazan GözenUluslararası İlişkiler Teorileri yazarı
Yazar
7.7/10
14 Kişi
54
Okunma
3
Beğeni
586
Görüntülenme

Hakkında

A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Lisans, Reading Üniversitesi (İngiltere) Avrupa ve Uluslararası Çalışmalar Bölümü’nden Yüksek Lisans, Reading Üniversitesi Siyaset Bölümü’nden Doktora derecelerini aldı. 1998’de Doçent, 2006’da Profesör oldu. Halen Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Yayımlanmış kitapları: Amerikan Kıskacında Dış Politika: Körfez Savaşı, Turgut Özal ve Sonrası, Liberte Yayınları, Ankara, 2000; (Şaban Çalış ve İhsan Dağı ile birlikte der.) Türkiye’nin Dış Politika Gündemi, Liberte Yayınları, Ankara, 2001; Turkey’s Delicate Position between NATO and the ESDP, Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi, Ankara, 2003; Uluslararası İlişkiler Sonrası: Çoğulculuk, Küreselleşme ve 11 Eylül, Alfa Yayınları, İstanbul, 2004; Türk Dış Politikası Barış Vizyonu, Palme Yayınları, Ankara, 2006; İmparatorluktan Küresel Aktörlüğe Türkiye’nin Dış Politikası, Palme Yayınları, Ankara, 2009; (Mehmet Bulut ve Elif Nuroğlu ile birlikte der.) East-West Relations: Turkish and Bosnian Perspectives, International University of Sarajevo Publications, Sarajevo, 2009; (der.) Amerikan Dış Politikası, Açıköğretim Fakültesi, Eskişehir, 2012. Türk dış politikası, uluslararası ilişkilere giriş, uluslararası ilişkiler teorileri, Avrupa Birliği, Ortadoğu, ABD siyaseti ve dış politikası dersleri vermektedir
Unvan:
Türk Akademisyen, Yazar

Okurlar

3 okur beğendi.
54 okur okudu.
8 okur okuyor.
38 okur okuyacak.
3 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Karl Popper’in dediği gibi toplum bilimler “Galileo”sunu bulamadığı için geri kalmıştır.
Disiplinin ne olduğu kadar ne olmadığını anlayabilmek için dışlamalarının, Sessizliklerin, güç ve bilgi arasındaki ilişkinin göz önünde tutulması gerekir.
Reklam
İran ve Arap ülkerlerinin ortak çıkardığı petrol krizinin Türkiye'ye etkisi:
1973 yılında 274 milyon dolar olan Türkiye'nin petrol faturası, 1974 yılında 804 milyon dolara, 1977'de 1,121 milyar dolara ve 1980 yılında 2,610 milyar dolara yükselmişti. 10 misli artan petrol faturası Türkiye'nin toplam ithalatının %20'sine tekabül ediyordu.
Disiplinin ne olduğu kadar ne olmadığını anlayabilmek için dışlamalarının, Sessizliklerin, güç ve bilgi arasındaki ilişkinin göz önünde tutulması gerekir.
Son yıllarda özellikle uluslararası sosyal bilim atıf endeksindeki Türkiye kaynaklı makalelerin sayısı belirgin bir şekilde artmıştır; ancak ve genel disipline katkı yapmaktan daha çok, Türkiye iç dış politikası sorunlarını, gelişmelerini ve olgularını analiz düzeyinde kalmıştır.

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
632 syf.
7/10 puan verdi
·
21 günde okudu
Siyaset bilimci Prof. Dr. Ramazan Gözen'in 2021 Şubat'ta çıkan bu son kitabının editörlüğünü üstlenmiş, bir de Takdim yazısı kaleme almıştım bu baskı için. Kitabın temel tezlerinden biri, “Arap Baharı”na kadar bir şekilde rayında giden, Komşularla Sıfır Sorun ‘ideal’ini -sorunlu da olsa- uygulayıp statükocu geleneği aşan Türk dış politikasının, 2010 yılından sonra Ortadoğu’daki gelişmelerle birlikte bambaşka uçlara savrulduğunu ve statükonun kısır döngüsüne yeniden girdiğini savunuyor. Bu çalışmanın en dikkat çeken özelliği, benzerlerinden farklı olarak, bir "teoriye dayanması". Politika uygulamaları ve olguların yorumlanmasında temel olarak İdealizm’den yararlanılmış; Realizm, Marksizm ve Konstrüktivizm’in ilgili bağlamı da bu noktada kullanılmış. Türkiye'nin son yirmi yılına, serinkanlı ve makul bir eleştirel yaklaşım için okuma tavsiyesi...
648 syf.
·
Puan vermedi
·
30 saatte okudu
Din ve siyaset
Uluslararası ilişkiler konusu ilgimi çekmese okuyabileceğim bir kitap değildi. Lisans düzeyinde okunabilecek bir kitap olmasına rağmen kurandan ayetlerle bilimsel bir metin olmadığı izlenimi verdi. Her ne kadar pekçok teori açıklanmaya çalışılsada dinle siyasetin bilimin yan yana gelmesi ve dinden temel alınan bir düşünce biçimi şeklinin kitaba girmesi hiç bilimsel ve akademik olmamış. Siyasal islam ın prim yaptığı günümüz de bazı çevrelerce kabul göreceği kesin ama ne yazık bilim ve din(dogmatik) yan yana düşünülemez. İman olgusu bir kabuldür bilimsel olmasa da inanç meselesidir tartışma kabul etmez.
Uluslararası İlişkiler Teorileri
Uluslararası İlişkiler TeorileriRamazan Gözen · İletişim Yayınları · 201448 okunma