Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Ref'î-i Âmidî

Ref'î-i ÂmidîCan U Canan yazarı
Yazar
0.0/10
0 Kişi
1
Okunma
1
Beğeni
352
Görüntülenme

Hakkında

18.-19. Yüzyıl hukukçu ve şairlerinden (D. 1756, Diyarbekir - Ö. 1816, İstanbul). Asıl adı Muhammed olup, yirmi yıla yakın bir süre Diyarbekir kadılığı yapmış Seyyid Lebîb’in torunudur. Şair bir aileden gelmiş olması ve iyi bir eğitim alması, sanatçı kişiliğini belirleyen önemli hususlardır. Refî, hayatının en önemli yıllarını Diyarbekir’de geçirdikten sonra, 1786 yılında İstanbul’a gitti. Çeşitli yerlerde kadılık yaptıktan sonra, 1816 yılında İstanbul’da vefat etmiştir. Refî-i Amidî’nin iki eseri bilinmektedir: Divân ve Cân u Cânân mesnevisi. Şair, Divân’ını 1789 (h. 1203) yılında tertip etmiştir. Refî Divânı’nda 18 kaside, 268 gazel, 54 târih, 1 muhammes, 2 terkîb-i bend, 1 nazire, 1 manzum mektup, 6 murabba, 59 rubâ’î, 28 kıt’a, 72 müfred yer almaktadır. Divan’da 26 Farsça gazel de yer almaktadır. Divân’ındaki “Târîh-i Tertîb-i Eş’âr” başlıklı manzumeye göre, şairin, Edirne Mollası Hâmid Efendi’nin oğlu İsmail Efendi’nin teşvikiyle, on iki yıllık şiirlerini topladığını ve manzumenin son beyitindeki tarihe göre de tertip tarihinin 1203 (1789) olduğunu öğreniyoruz. Buhârî, Sâ’ib ve Sa’dî’den etkilenmiştir. Türk edebiyatı şairlerinden de en çok Nef î, Nâbî, Sâbit ve Nedim’in şiirlerine nazireler yazmış ve bu şairlerin üslûplarından etkilenmiştir. Esasen Refî’nin şiirindeki sadelik ve rintçe söyleyiş konusundaki tavrında, 16. yüzyıl şairlerinden Bakî’nin de etkisi söz konusudur.
Tam adı:
Seyyid Muhammed Ref'î
Unvan:
Hukukçu, Şair
Doğum:
Diyarbakır, 1756
Ölüm:
İstanbul, 1816

Okurlar

1 okur beğendi.
1 okur okudu.
1 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Dil fikr-i mey-i lebünle ey yâr Kan yutmada bezm-i gamda her-bâr (Ey sevgili! Gönül şarap gibi dudağının düşüncesiyle her an gam meclisinde kan yutuyor!)
Ey kâkülünün dilim zebûnı Men der-gam ü tû koca-yi çûni (Ey kâkülüne gönlümün tutkun olduğu! Ben gamdayım ya sen nasılsın?
Reklam
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
292 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Şeyh Galib'in Hüsn ü Aşk'ını okumak istiyordum. Kitap hakkında araştırma yaptığımda bu kitap için yazılan nazireler olduğunu gördüm. Bunlardan biri ve yayına hazırlayan Prof. Kaplan Üstüner'in dediğine göre Cân u Cânân, bunların en iyisiymiş. En iyisi mi değil mi o konuda fikir belirtecek bir pozisyonda değilim. Ama kitap hakkında birkaç şey söylemek istiyorum. Kitap, Cân ve Cânân adındaki iki aşığın hikayesini anlatıyor. Diğer mesnevilerden farklı olarak gözüme çarpan şey, kadın karakterin (Cânân) ilk önce aşkı için uğraşması ve aşık rolüne bürünmesi oldu. Mesela, Cânân, Cân'ı ay yüzlü diye çağırmaktadır. Yani aslında kendisi aşık olan, Cân ise sevgilidir. (Diğer kitaplarda, bir kadın karakterin aşık, diğerinin sevgili olduğu olmuş olabilir, unuttuysam kusura bakmayın). Tabii bu durum kısa bütün kitap boyunca aynı kalmayıp, roller bir süre sonra değişmektedir.
Can U Canan
Can U CananRef'î-i Âmidî · H Yayınları · 20201 okunma